Book of Monsters (2018)

Szinte megszámolni sem lehet azon horrorfilmeket, amelyek azt a rendkívül avítt receptet követik, miszerint mit sem sejtő fiatalok a buli kedvéért egy bizonyos titkos és/vagy okkult könyvből megidéznek valami iszonyatot, az meg egyesével kezdi leöldösni őket. Ebben a független angol produkcióban is egy szörnyeket tartalmazó könyvről van szó (nyugi, nem a Necronomicon), de legalább a humor és az olcsó gore némiképpen szórakoztatóvá varázsolja az említett sablon unalmasságát.

Sophie tizennyolcadik születésnapja alkalmából a két legjobb barátnőjével valami kis szolid bulit akar rendezni. Elküldi addig aput, hogy legyen láb alatt, majd pedig a vendégsereglet megérkezését követően hamar elszabadul a pokol. Szó szerint, ugyanis egy a buliba vegyülő alakváltó egy mit sem sejtő szűz srác (!) vérével megidéz öt förtelmet Sophie szobájában talált Szörnyek Könyvéből, azok pedig egyesével kezdik el levadászni a harmincéves tiniket játszó vendégeket….

Az eleddig főként rövidfilmekben jeleskedő angol Stewart Sparke ezúttal egy érdekes(en szórakoztató) elegyet szabadított a világra, amihez azért Kickstarter közösségi finanszírozása is bőven kellett. Bár a megelevenedő szörnyek a könyv lapjain jóval ijesztőbbnek hatnak, mint a valóságban, még így is bőven szórakoztató tud lenni – már annak, aki szerette a kilencvenes évekbeli gumiszörnyes érát, haha!

Kinézetük tekintetében elég vegyes a szórás: akad sarlóval hadonászó pestis-doktor a maga jellegzetes csőrös maszkjában, valamiféle gnóm szarvasemberre (talán az alapötlet éppen wendigóból jött?!) hajazó lény, az egy-két jelenetben pedig épphogy láttatott entitások mintha kissé lovecraft-i gyökerű iszonyatok lennének. Telifogas kukacaink (ihletője mondjuk a mongol halálféreg?!) sem jelentenek túl nagy újdonságot, viszont legalább mókásak. Főleg, miután bezabálják a kertitörpéket, és azokat zombiszerű alakba változtatva támadják meg szereplőinket, ráadásul mindezt a műveletet torzított hangot hallatva, haha!

Mint az elején már utaltam rá, elég vegyes az összkép. Alig húszpercnyi bevezető után a szörnyek megidézésével (pentagram a szűz illető hasába karcolása) egyből indul is a gore-party – repkednek a fejek, törnek a csigolyák és több részletre szóródnak a testek, tehát ínycsiklandóan vérbő halál meg belezés az van. Sőt, még a láncfűrész és balta is előkerül! Nyilván mindez nem igazán félelmetes, de még csak nem is ijesztő, aminek oka elsősorban alacsony költségvetésben keresendő, viszont mégiscsak passzol ebbe a közegbe, hiszen szórakoztató. Iskolás szereplőinket alakító harmincévesek többnyire vicceskednek, mert hát azért annyira mégsem sikerült komolyra ez a film, néha meg már-már majdnem drámainak mondható pillanatokat próbálnak erőltetni szegény lúzer leszbi főszereplőre. De hát a film vége úgyis happy end, illetve a girl-power éltetése.

Kinek ajánljuk: nem kimagaslóan jó film, viszont mivel helyenként egészen szórakoztatónak bizonyul, bárki bevállalhatja egy esős délután, ha éppen nincs semmi jobb a közelében.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Book of Monsters (2018)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.