Johanna Sinisalo: A Nap Magja (2019)

Számos irodalmi műben felbukkant már a világunknak egy alternatív változata, amely kissé valóságszagúan tálalja, hogy akár így is alakulhatna a sorsunk. Johanna Sinisalo egy nem éppen hétköznapi disztópiában mutat be egy olyan Finnországot, ahol az emberek idealizált szerepek szerint élnek, és szinte minden tiltott, ami jó. Mindez persze a társadalmi stabilitás és az egészség érdekében. A Nap Magja című könyvben bemutatott világban ugyanis tilos minden, ami bármilyen formában örömet vagy függőséget okozhat. Csak egy kivétel van ez alól: a szex.

Időben és helyben nem járunk túlzottan messze, Finnországban vagyunk és 2016-ot írunk. Itt jelenleg euszisztokrata rend uralkodik, a nemzet a történelmi hibáiból tanulva a legfontosabb értékekként a társadalmi stabilitást, valamint a közegészségügyet helyezi előtérbe. Ez mindeddig nem is hangzik rosszul, ám a bökkenő az, hogy mindezeket igencsak drasztikus módon igyekeznek fenntartani. Tilos élni mindennel, ami örömet és függőséget okoz. Többek között ide tartozik a mobiltelefon, a számítógép, a kávé, sőt még a sokunk által kedvelt fűszer, a chili is. Ezutóbbit a legveszélyesebb drogként tartják számon.

Egyetlen dolog van, ami nem tiltott, hanem a legfontosabb fogyasztási termék, ez pedig a nemi élet elosztása, vagyis a szex. Ahhoz, hogy ez a lehető legjobban működjön, a kormányzati tudományos testület egy új emberi alfajt hozott létre. Ez az új alfaj korábban a női nem volt, ám mostanra az ideál a szép, de buta, ellenben odaadó, alázatos és befogadó eloik lettek. A termékenység kiváltsága is csak nekik jár. Az okos, de kevésbé szép nők a morlockok, akiket már gyermekkorban sterilizálnak, hogy még véletleül se örökítsék tovább a hibás géneket, és nem nőkhöz méltó munkákat végeztetnek velük. Ezek a tények nem festenek éppen kedvező, és kedvelhető világképet az olvasók számára, mégis megfűszerezi mindezt a chili jellegzetes és hívogatóan csípős esszenciája, amely miatt a történet megragad a fejben, a könyv pedig letehetetlenné válik.

Johanna Sinisalo nem húzza nagyon a történet elejét, rögtön belecsap a közepébe. Vanna / Vera szemszögével indítunk, és már az első sorokban kapcsolatba kerül a regény egyik fő szálát vezető chilivel. Rövidesen tisztává válik, hogy Vanna függő, ami talán annyira nem is meglepő, hiszen jelen esetben a chili drognak minősül. Mindez persze kevés ahhoz, hogy kitegyen többszáz oldalt, ám a szerző szépen fokozatosan adagolja a többi fontos összetevőt. Az ütős kezdés után a cselekmények nem pörögnek gyorsan, mégis rendkívül olvasmányos formában ismerjük meg egyre jobban ezt az idealizált világot. Betekintést nyerünk a múltba többek között levelek és újsághirdetések formájában, és apró darabkákból áll össze a kép.

A történet főszereplője Vanna, aki morlocknak született, ám húga, Manna egy tökéletes eloi. Szüleik meghaltak, így nagymamájuk nevelte fel őket Neulapää-ban, aki mindent megtett azért, hogy Vanna ne jusson a morlockok sorsára. A külsőségekkel nincsen gond, ugyanis Vanna is olyan külső jegyekkel rendelkezik, amelyekkel tökéletes eloi-alapanyaggá válhatna, ám belül más, és ez komoly veszélyt jelent. Köszönhetően annak, hogy már fiatalon tudja, milyen szerepet kell eljátszania, illetve a nagymamája is mindenben segíti, eloiként nőhet fel. Testvére, Manna hamarabb férjhez megy, és nyoma veszik, így őt csak a visszaemlékezésekből ismerhetjük meg.

Mivel a történet középpontjában a tiltott chili áll, egy komoly kereskedelmi ágazat épül köré, ami persze nem veszélytelen. Vanna és Jare – aki egy felhím – életébe viszont pont a chili hozhat nagy változást. Hiszen ami tiltott, arra nagyon könnyű rákapni, hiába az agymosás szerű propaganda, ami azt sulykolja Finnország lakóiba, hogy a chili rossz. Akit rajtakapnak akárcsak egy kisebb mennyiségű chili fogyasztásán vagy tartásán, nem számíthat semmi jóra, és komoly intézkedéseket tesznek a chili népszerűségének viszaszorítására. Ám amikor Vanna és Jare számára adott a chilitermesztés lehetősége Neulapää-ban, ami garantálja a megélhetést is, nem biztos, hogy ezek a prevenciós tevékenységek komoly visszatartó erőnek számítanak…

A regény felépítése nem hétköznapi. Azon túl, hogy váltott szemszögből, vagyis Vanna és Jare szemével láthatjuk a mindennapokat, fontos szerepet kapnak a Mannának írt levelek, a különböző cikkek, az eloi életre „felkészítő” lányos olvasmányok is. Ezeken felül találkozhatunk törvényekkel, az idegen szavakra külön rövid fejezetben magyarázatot is kapunk. Tényleg olyan érzése lehet az olvasónak, hogy itt egy új, mesterségesen megteremtett társadalom „emlékiratait” olvasgatja, és nem is tűnik annyira fikciónak.

Bár több részletnek köszönhetően ez a disztópia akár valóság is lehetne, az egész mégis álomszerű. Ezt megerősíti a tény, hogy Vanna komoly chili-függő, és nincsen túl sok tiszta pillanata. Akár az egészet képzelhetné is, és nem is lehetünk 100%-ig biztosak abban, hogy ez nem így van. Mégis pont ettől válik egyszerre taszítóvá és vonzóvá ez a világ.

A Nap Magja tökéletlenül tökéletes. Ez köszönhető annak, hogy a szerző az olvasó elé vetít egy alternatív világképet. Johanna Sinisalo remekül bánik a szavakkal, illetve a szöveg élvezhetősége persze a fordító érdeme is. Könnyen bele tudtam merülni a történetbe, mert sok leírás annyira realisztikusra, hihetőre sikerült, hogy olvasás közben jogosan merülhet fel: az akár valóság is lehetne. Ebben megerősít az utószó is, melyből kiderül, hogy a szerző nem csak úgy kitalált egy alternatív valóságot, hanem bizonyos dolgoknak utánajárt a hitelesség kedvéért.

A könyv meglenése is igényes, pontosan annyit mutat a borító, amennyit szükséges. Szimbolizálja a főszerepben álló chilit, valamint az eloikra való utalás sem észrevehetetlen. A történetet pedig csak dicsérni tudom, és szívesen látnám egyszer a képernyőn is. Bőven van benne fantázia, ha a megfelelő kezekbe kerülne, egy zseniális film alapjául is szolgálhatna!

Kiknek ajánljuk: Elsősorban disztópia kedvelőknek, és chili imádóknak, illetve bárkinek, aki szívesen olvasna egy kapszaicinban gazdag alternatív történelmi regényt, esetleg érdekelt az emancipáció témájában.

Értékelés: 10/10

Cetti

A könyvért köszönet a Metropolis Media kiadónak, akiktől 25% kedvezménnyel itt tudjátok megrendelni a kötetet.

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Johanna Sinisalo: A Nap Magja (2019)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.