Chernobyl (2019) (Csernobil)

1986. április 26-a dátuma örökre beírta magát nem pusztán a XX. század, de azt hiszem, az emberiség modern történelmének könyvébe. A csernobili katasztrófa ugyanis nem kizárólag a nyolcvanas és kilencvenes évek korszakára volt jelentős hatással, hanem számos olyan aspektust is befolyásolt, amelyek jelenkorunk napjait is formálják. Az HBO ötrészes minisorozata, a Csernobil ennek az egyszerre végzetes, drámai és heroikus küzdelemnek – amit mind egyéni történetek, mind nagyhatalmi játszmák tarkítanak –  kívánt mementót állítani.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a csernobili atomkatasztrófa eseményei és az azok hatásainak kapcsán észvesztő gyorsasággal elnéptelenedett – és talán a legismertebb- szellemváros, Pripyat már jó ideje a szórakoztatóipar és a média középpontjában állnak. Tucatnyi dokumentumfilm, megannyi videójáték, és érdekesebbnél érdekesebb teóriák foglalkoztak a témával, azonban úgy gondolom, sokakban jogos hiányérzet bujkálhatott egy, az eseményeket mélységeiben, megfelelő eszközökkel, és megfelelő minőségi formában – nem szándékosan megbántva ezzel a 2012-es Chernobyl Diaries készítőit – prezentáló sorozat, vagy filmet igénylően. Ennek tükrében mindannyian nagy lelkesedéssel fogadtuk az HBO Chernobyl sorozatának hírét, és bíztunk benne, hogy ezúttal a szokásos hype-áradaton túllépve, maga a már előzetesen agyonpromózott alkotás is beváltja a hozzá fűzött reményeket.

Feleslegesnek találom, hogy magáról az atomkatasztrófáról, vagy épp annak horrorisztikus következményeiről részleteiben írjunk, hiszen az utóbbi hetekben-napokban már mindenki, aki kicsit is érdeklődött iránta, számos platformon informálódhatott, ha még eddig esetleg nem tette. Így inkább érdemesnek látom, hogy magáról a műről “beszélgessünk”, hiszen bőven van miről. Az HBO és a Sky UK közös rendezésű, öt részes minisorozata kezdetben egy cselekményszállal nyit, amely rövid időn belül ágazik szerte, és igyekszik bemutatni a tragikus események körülményeit, okait és hatásait. Egyszerre prezentálja a nagyhatalmi elit, az ezzel kényszerű szimbiózisban élő tudományos szcéna, valamint a hétköznapi, átlagember szintjén végbemenő változásokat, konfliktusokat. Sőt, ezen túlmenően az előbbi kettő csoportba tartozó karakterek egyéni kibontakoztatásába is belevág, még inkább életszerűvé varázsolva az egyébként sem az irrealitás talaján mozgó atmoszférát. Így válnak főszereplőkké egyszerre Boris Shcherbina, a Szovjetunió Miniszterek Tanácsának alelnöke, Valery Legasov vegyész (aki egyben a Szovjet Tudományos Akadémia tagja is volt) párosa, az atomerőműben dolgozó szakemberek, valamint a tragédia következményeinek eltusolásában, és orvoslásában részt vevő emberek, és családtagjaik.

Számos film, vagy sorozat sarkalatos pontja a pusztán részben, vagy semmilyen módon megvalósított törekvés az élethű, vagy legalább valamilyen módon, hellyel-közzel életszerű tálalásra. (Természetesen nem az olyan műfajok esetén róható mindez hibának fel, amelyben szinte teljességgel nélkülözhető a realizmus, vagy épp pont idegenül hatna.) Nos, mindannyiunk szerencséjére a Csernobil készítői nem követték el ezt a hibát, és sikerült egy olyan világot teremteniük, amely rendkívüli módon hasonlít arra, amelynek eseményeit bemutatni kívánták. Ezúttal nem kell dokumentumfilmet néznünk ahhoz, hogy bepillantást nyerhessünk a kilakoltatás előtti Pripyat hétköznapjaiba, vagy épp a mára már legendásan hírhedté vált, a katasztrófa következményeit enyhíteni próbáló harcba, amelynek következtében a hősiesen küzdő felek jussa nem egy esetben a kínhalál lett.

A XXI. századi, demokratikus nyugati világ emberének sokkolóan hathat egy olyan helyzet bemutatása, amelyben az egyén beleegyezése nem szükséges ahhoz, hogy olyan munkát végezzen, amely nagy valószínűséggel az életét követeli majd. Mindehhez pedig nem kell évszázadokat-évezredeket visszaforgatnunk az idő kerekén, sőt még nem is egy disztópiát bemutató sci-firől van szó, hanem mindösszesen egy olyan helyzetről, amelyben a nyolcvanas évek egyik szuperhatalmának stabilitását érte találat. Ezen a ponton jön a következő csavar, ez pedig annak a mentalitásnak a bemutatása, amely a mai, drasztikusan énközpontú korszellemben felnevelkedő és emberek jelentős hányadának számára a maga nemében sokkolóan hathat: az önfeláldozás.

Ugyanis a szovjet diktatórikus rendszer kényszere ellenére is rengetegen önként vállalták az olykor halálos következményekkel járó, de minden esetben életveszélyes munkát, az ő motivációik pedig kizárólag olyan fogalmak voltak, mint a társadalmi felelősségvállalás, vagy a hazaszeretet.  A Csernobil sorozat további erősségei közé tartozik a már-már gyengülő félben lévő, nyolcvanas évekbeli Szovjetunió vezetésének, illetve a karhatalmi gépezet működésének a bemutatása, amelynek ténykedése jelentős szerepet játszott az egyébként is rettentő következmények fokozásában. Annak ellenére, hogy a hidegháború utolsó éveiről van szó, a nagyhatalmi játszmák és törekvések ugyanúgy jelen voltak, és ugyanilyen módon befolyásolták meglehetősen negatív irányba az események alakulását.

Természetesen a Csernobil készítői apróbbnak mondható változtatásokkal éltek a történetet illetően, de a történelmi valóság ezen megmásításai teljes mértékig érthetőek, és indokoltnak mondhatók, az összképen semmilyen módon nem változtatnak. Az elmúlt napokban-hetekben számos olyan cikket olvashattunk, amelyek ezeket a változtatásokat, valamint a sorozat tudományos szinten boncolgatható pontosságát elemezgetik. Azonban tagadhatatlan, hogy a Csernobil készítői filmkritikai szempontból egy majdhogynem hibátlan alkotást készítettek el, ami tekintve a – ha lehet ezzel a szóval élni – műfaj nehézségi fokát, különösen értékelendő. Sikerült megtalálni az átmenetet a száraz tény- és adatáradat (amely ellen egy dokumentumfilmben persze semmi kifogásom, sőt..), és a kliséket, értéktelenül hatásvadász közhelyeket durrogtató giccsparádék közt. Egy olyan alkotást sikerült létrehozni, amely lehengerlő atmoszférát teremtve, kiváló megoldásokkal mutatja be az emberiség modern történelmének egyik legnagyobb katasztrófáját, mindemellett pedig méltó emléket állít azoknak, akik önként, vagy kényszer hatása alatt, de a saját életüket adták társaik jövőjét szem előtt tartva.

Értékelés: 10/10

(Absvrd)

         

Be the first to comment on "Chernobyl (2019) (Csernobil)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.