The Prestige (2006) (A tökéletes trükk)

Habár minden tiszteletünk az igényes horroroké és az alkotóké, akiknek köszönhetjük a rajongásunkat és minden kellemes élményünket, időről időre más vizekre evezünk, ahogy azt már megszokhatta a kedves olvasóközönség. Szerencsénkre a thrillerek, drámák és sci-fik világában is bőven akad olyan, amiről nagyon is megéri említést tenni, ennek egyik tökéletes példája pedig pont a The Prestige, magyar címén A tökéletes trükk. Ezt a egyedi hangulatú, nagy gondossággal összerakott filmet 2006-ban mutatták be, és, habár akkor talán nagyobb visszhangja volt, manapság mintha feledésbe merült volna, pedig sem a rendező, sem a színészi gárda nem tartozik a felejthető kategóriába. Kevésbé ismert tény, hogy Christopher Nolan Christopher Priest azonos című regénye alapján dolgozott, ami 1995-ben jelent meg. A könyv adaptációja magát az írót is a végletekig lenyűgözte.

A történet a nagyjából száz évvel ezelőtti Londonba kalauzol bennünket, azon belül is a bűvészet elbűvölő világába. A bűvészet pedig, ahogy maga a film is három részre osztható. Az első az ígéret, amely során a bűvész félrevezeti a közönségét egy látszólag mindennapi tárggyal, ezáltal pedig gyanakvást kelt, a második a fordulat, amikor is az átlagos tárgy valamiért különlegessé válik, illetve legvégül következik a jutalom az illúzió beteljesülésével.   Az előbbi alapkoncepcióból kiindulva is látszik, hogy nem egy szokványos, elcsépelt témával állunk szemben, hanem a két bűvész vérre menő vetélkedését kísérjük végig, akik trükkjeik során ha kell, vérre mennek. Adott a roppant tehetséges és lehengerlő stílusú Robert Angier (Hugh Jackman) London elismert előadóművésze aki munkája során megismerkedik a szintén zseniális, de stílusában még nem annyira kiforrott Alfred Borden-nel (Christian Bale). Kettejük viszonya azon a ponton durvul el igazán, amikor Angier felesége szerencsétlen körülmények között elhuny egy trükk bemutatása közben, halála pedig látszólag Borden nyakába varrható.

Ettől a naptól kezdve a két lángelme arra teszi fel életét, hogy jobb és elismertebb legyen a másiknál, nem számít, milyen áron. Az illúziókeltés mellett a tudomány és a tudományos fantasztikum is nagy szerepet kap a történetben, ennek kapcsán Nikola Tesla szerepében nem mással, mint David Bowie-val találkozhatunk, aki ráadásul kiválóan alakítja a kimért, lenyűgözően intelligens feltalálót. Tesla és Edison valóságban is megtörtént vetélkedése a tudományos életben párhuzamba állítható a két bűvész egymásnak feszülésével. A további szereplők között is olyan nevekbe futhatunk bele, mint Michael Caine, Rebecca Hall, Scarlett Johansson és Andy Serkis.


Nem túlzás kijelenteni, hogy a 2000-es évek egyik legigényesebb mozijáról beszélünk, mind színészi játékot, mind képi megjelenítést tekintve sikerült nagyot alkotni, a néző pedig egy percig sem unatkozik, tehát maximálisan sikerült kihasználni a 125 perces játékidőt. Habár két ízben is jelölték Oscar-díjra, sajnos egyiket sem sikerült bezsebelni, de ezzel szemben számos más, rangos díjat a magáénak tudhat.

Kinek ajánljuk: bárkinek, akit egy kicsit is érdekel a századfordulós London rejtélyes világa és az arra jellemző hangulat, amit korábban már oly’ sokszor sikeresen filmvászonra vittek.

Értékelés: 10/10

(grey tabby)

         

Be the first to comment on "The Prestige (2006) (A tökéletes trükk)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.