Helter Skelter (2004) (A pokol csúszdája)

Az úgynevezett helter-skelter nem más, mint egy nagyobb torony köré épített, jobbára fából készült tekervényes csúszda, ami általában vidámparkok kelléke, nagyjából száz éve használatos szó. A csúszdán kívül a kifejezés átvitt értelemben is használatos, például ha valami kaotikus, egy szempillantás alatt bekövetkező meggondolatlan cselekedetre utalunk. Ismerős lehet a The Beatles méltán híres, azonos című dala, ami annyira megihlette Charles Manson-t, hogy valószínűleg az ő beteg elméje valami egészen mást fogott fel, mint amit Paul McCartney akart közvetíteni vele. Habár maga a dal a káoszról és a zűrzavarról szól, valójában senki nem számított egy olyasfajta káoszra, mint amit Manson és a “családja” okozott azokban az ominózus években.

A Helter Skelter mindenek előtt azt a végzetes tragédiasorozatot eleveníti fel, amikor is a hírhedt “Manson Family” tagjai 1969-ben betörtek Roman Polanski birtokára és brutálisan, látszólag ok nélkül meggyilkoltak mindenkit, akit ott találtak, többek között Polanski terhes feleségét, az ismert színésznőt, Sharon Tate-et, majd ugyanezt a sorsot szánták a LaBianca családnak is. A film a nyilvánvaló kulcsfigurán kívül egy másik személyre is komoly hangsúlyt helyez, nagy szerepet kapott Linda Kasabian, aki az egyik legfontosabb tanúnak bizonyult Manson letartóztatása és a vádemelés során. A történetbe azon a ponton kapcsolódunk be, amikor a fiatal, sokat megélt lány kislányával együtt beköltözik a Manson által működtetett kommunába, ami valószínűleg első blikkre nem is tűnik olyan veszélyesnek, mint amilyen valójában volt.

A szeretetet és a békét hirdették, Charles-t pedig mindenki Jézusként tisztelte, a fanatizmusuk azonban nem ismert határokat. Linda azonnal a mindenki által bálványozott férfi hatása alá kerül és, habár az ő kezéhez nem tapadt vér, a gyilkosságoknál mégis kénytelen jelen lenni és a részesévé válni. A “család” rémtettei és az általuk hirdetett torz világkép annyira sokkolja Lindát, hogy úgy dönt, még gyermeke nélkül is elhagyja a kommunát, amivel természetesen magára haragítja a valaha létezett legveszélyesebb szekták egyikét. A Helter Skelter tehát viszonylag részletesen taglalja Charles Manson példa nélküli befolyását az emberekre és azt, hogy tud valaki elmerülni aztán mégis kimászni abból a bűnökkel teli mocsárból, amibe ezek az emberek vagy így, vagy úgy, de belesüllyedtek.

Véleményem szerint az ilyen (sajnálatos módon) ikonikussá vált gyilkosokról és szektavezérekről roppant nehéz hiteles, kellő mértékben informatív de mégis figyelemfelkeltő filmet készíteni, ezúttal az alkotók és a színészek mégis sikerrel jártak. Adott Charles Manson, a világ egyik legismertebb elborult elméjű bűnözője, őt játszani bizonyos, hogy nem egyszerű feladat, ez azonban nem okozott problémát Jeremy Davis-nek, aki kiemelkedően nagyot alakított ebben a szerepben. Davis egyébiránt a hozzám hasonló Lost-rajongók számára azonnal szemet szúrhat, mint ismerős arc, de ezen kívül is olyan nagy sikerű sorozatok sztárja, mint a Lucifer, a Constantine vagy az American Gods. Linda Kasabian-t nem más, mint Clea DuVall alakítja, aki szintén nem egy felejthető hölgy, ismerős lehet többek között a The Handmaid’s Tale-ből, a The Lizzie Borden Chronicles-ből vagy akár az Identity-ből. Tulajdonképpen a Manson Family téma egyik legjobb feldolgozásáról beszélünk, ami még annak is élvezhető, akit első pillantásra elrettent a több, mint két órás játékidő. Kiváló hangulat, magas színvonalú kivitelezés.

Kinek ajánljuk: bármelyik kedves olvasónknak, aki lelkesen követi hétről hétre a Serial Chillers rovat érdekességeit.

Értékelés: 8/10

(grey tabby)

    

Be the first to comment on "Helter Skelter (2004) (A pokol csúszdája)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.