The Dark Pictures: Man of Medan (PC, PS4, Xbox One)

A 2015-ben PS4-re megjelent Until Dawn, interaktív horrorjáték sokak számára igen kellemes meglepetést okozott. A Supermassive Games fejlesztő csapata, egy gyönyörű grafikájú, a slasher műfaj előtt tisztelgő, nagyszerű atmoszférájú, és igen egyedi játékot tett le az asztalra. A kritikusok és a játékosok is szerették, és sokan azóta is várták, hogy a csapat hasonló címmel rukkoljon elő. A várokozás pedig véget ért, hiszen itt van az Until Dawn nyomdokaiban haladó, The Dark Pictures antológia első része, a Man of Medan.

A The Dark Pictures egy nyolc részesre tervezett antológia sorozat, mely több egymástól független horrortörténetet fog bemutatni. A koncepciót hasonlóan kell elképzelni, mint a Black Mirror sorozatot, csak videojáték formában.

A Man of Medan eme széria nyitó epizódja, mely egy kis hazánkban talán kevésbé ismert kísértet históriára épül. Az urban legenda szerint (amit sosem bizonyítottak) 1947-ben a Malaka-szorosnál (Malajziát és Indonéziát elválasztó tenger szoros) tartózkodó két amerikai hajó egy hátborzongató vészhívást fogott a SS Ourang Medanról, amiben a rádiós arról számolt be, hogy a hajó teljes legénysége, beleértve a kapitányt is, mind halott, majd egy sors értelmezhetetlen morze jel után, ennyivel zárta az üzenetet “Meghalok”. A sértetlen hajóhoz kiérkező mentőcsapat valóban megtalálta a legénység halottjait, akiknek arcára groteszk kifejezések ültek, ám a holtesteken nem találtak semmilyen erőszakra, vagy idegenkezűségre utaló nyomot. A hajót elkezdték bevontatni egy közeli kikötőbe, ám az váratlanul kigyulladt, és végül elsüllyedt, ezzel hullámsírba temetve a rejtélyt megoldását is.

A játék 5 fiatal körül forog, kiknek történetét egy elegáns, úriember meséli el, olykor megszakítva a cselekményt, hogy homályos megjegyzésekkel, tanácsokkal lásson el minket, majd a legvégén összegezze tetteidet. A fiatalok egy könnyed hajókázós, búvárkodós kiránduláson vesznek részt, ám a kiruccanás balul sül el, amikor kalózok foglalják el hajójukat és ejtik rabul őket, majd egy viharba keveredve egy kísérteties, régi katonai hajó mellett kötnek ki. Az ember rablók felterelik őket a fedélzetre, hogy ott legnagyobb rémálmaikkal kelljen szembe nézniük.

Akik játszották már az Until Dawnt, vagy a Quantic Dream bármely játékát, azoknak ismerős lesz a formula, újdonságot nem tapasztalnak majd. Akiknek viszont ez lesz az első interaktív (horror)játékuk, azoknak alant álljon egy kis játékmenet összefoglaló. A Men of Medan egy interaktív történet, ahol a kulcsszó az interakción van. Játék közben az egyes történéseknél, legyen ez párbeszéd, vagy egy döntés, hogy merre fussunk el stb., a game pár másodperc erejéig felajánl több választási lehetőséget, amik közül választva több irányba formálhatjuk a cselekményt, és így a végkifejletet is, olykor pedig quck time játékokkal megspékelve kell a túlélésünkért harcolnunk. Hogy kell ezt élőben elképzelni? Tegyük fel a gyilkos kergeti fiút és lányt egy folyosón, aki egy elágazáshoz jutnak. Itt gyorsan döntenünk kell, hogy jobbra vagy balra megyünk, ha jobbra megyünk egy lépcsőn kell felfutnunk, ahol egy quck time játékban kell a fokokat szedni. Elrontjuk a nyomkodást, a karakter elesik, ekkor a fiúval döntenünk kell, hogy felsegítjük, vagy otthagyjuk. Ha otthagyjuk a lány túléli végül, de emiatt megharagszik a fiúra és később amikor találunk egy kést, és úgy döntünk, hogy megtartjuk azt, ami viszont ez esetben megmenthette volna a fiú életét a gyilkossal való találkozásnál, így a fiú a történet végére meghal. Ez persze egy fiktív, a játékban nem szereplő, leegyszerűsített példa volt, de így talán érezhető a döntéseink, és odafigyelésünk súlya, mely a Men of Medanban sokkal komplexebben jelenik meg.

Ám olykor megkapjuk a teljes irányítást is karaktereink felett, és ilyenkor szabadon mozoghatunk az adott szakaszokon előre haladva, felszedhető dokumentumok és egyéb tárgyak után kutatva. A fekete leves ilyenkor önt minket nyakon, ugyanis a játék irányítása nem a legjobb. A karaktereink hajlamosak megakadni a mindenféle tereptárgyban, hiába nyomjuk, hogy vegye fel az adott cuccot, nem akar odaállni a pontba. Emellett pedig a game képes kisebb szaggatásokat, és grafikai bugokat is produkálni, mint például a lassan betöltődő textúrák.

No de ezt mind feledteti a jól eltalált, hátborzongató atmoszféra, amit megspékel az igen megkapó látványvilág. A horror rajongók e téren nem maradnak elégedetlenek, a jump scare jelenetekkel megspékelt, nyomasztó hangulat, a kísérteties hanghatások, és a sejtelemes jelenetek szinte már filmeket megszégyenítő hangulatot adnak a játéknak. (Fejhallgató, vagy házimozirendszer használata igen erősen javallott.)

Sajnos a játékidő igen kevés, mindössze 4 könnyed óra alatt befejezhető, amit ha ügyetlenkedünk akár még rövidebbre faraghatunk karaktereink idő előtti elhalálozásával. No, de sebaj, hiszen a Men of Medan számtalanféle módon végigjátszható, és az adott eseményeket kismillió változatban megélhetjük, így teljesen más szemszögből, és végkimenetellel élhetjük meg az egészet, amit új színt ad a sztorinak. Ezt pedig akár többed magunkkal is megtehetjük, hiszen a Men of Medan nagy újítása, a coop mód, amit a Movie Night-ra keresztelt local play változatban akár 5-en is játszhatunk, kiválasztva még az elején ki kivel fog menni, és az adott szereplő szakaszánál átadva a kontrollert társunknak. Vagy 2 fős online játékra is van lehetőségünk egyik barátunkkal, ami sokkal izgalmasabb már, hiszen az adott eseményeket egyszerre élhetjük át, ami nagyon élvezetes lehet, főleg ha egyből így kezdjük a játékot, mivel ekkor még semmit sem tudunk a kísértethajó rejtélyéről, és a készítők ezt oly csalafintán oldották meg, hogy ez akár a két játékos által irányított karakterek egymásnak feszülését, és halálát is okozhatja. Hab a tortán pedig, hogy karakterek között interakciót is közösen tesszük, így egy szinte igazi párbeszédet lefolytatva közöttük. De kicsit savanykás ez a torta, hiszen csak is kizárólag online ismerősünkkel tudjuk ezt a módot játszani, random játékos keresésére nincs lehetőségünk. Egyszóval ha egyetlen barátunknak sincs meg a játék, sajnos így jártunk…

Összegezve a Men of Medan rövidsége, és technikai butaságai ellenére is egy nagyon élvezetes játék, amit bátran javaslok minden horror rajongó számára. A coop mód pedig igazán üde színt hozott a műfajba.

Értékelés: 7/10

Kiknek ajánljuk: Mindenkinek aki szereti a műfajt, vagy aki még csak most ismerkedik az interaktív játékokkal.

wooltur

Be the first to comment on "The Dark Pictures: Man of Medan (PC, PS4, Xbox One)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.