IT: Chapter Two (2019) (AZ – Második fejezet)

stephen king it az chapter 2 Bill SkarsgårdA napokban került a hazai mozikba az AZ folytatása, így minden Pennywise, illetve Stephen King rajongó megtudhatja, hogyan is sikerült az átdolgozott film második része. Bár már az első epizód is megosztotta a filmkedvelőket, és várható volt, hogy a folytatás sem arat majd teljes sikert, ha minden elvárás nélkül ülünk be a moziba, nagy csalódás nem érhet. Mivel a könyv alapján készült filmek mindig is kényes témának számítanak, illetve az újabb horror filmek egyik átka, hogy sokat várnak a nézők, komoly kihívások elé néznek a filmgyárosok, mert nehéz mindenkinek eleget tenni. 

2017-ben került mozikba Stephen King AZ című könyvének frissebb filmadaptációjának első része. A régi és az új adaptáció között eltelt 27 év, ezidő alatt a filmtechnológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, és a filmkedvelők ingerküszöbe is magasabb lett. Akadnak, akik az 1990-es változatra esküsznek, és persze van a másik tábor, akik szerint az újabb jobb. Azt, hogy valójában melyik a jobb, azt nem a mi tisztünk eldönteni, mert egyéni dolog, attól viszont nem riadunk vissza, hogy megosszuk veletek tapasztalatainkat. Szerencsére a folytatásra csupán két évet kellett várnunk, a filmben viszont eltelt 27 év. Ahogyan azt az első rész esetében megírtuk, az 1990-es adaptációval ellentétben, itt nem volt jelen az idősíkok közötti ugrálás, hanem akkor a gyermekkori részt láthattuk, most pedig 27 évvel később láttuk viszont a Vesztesek Klubját. És hogy nekünk hogyan tetszett?

Cetti: Én azok közé tartozom, akiket nem nyert meg az első változat. Vagyis hát nem volt rossz, csak a modern látványvilág engem már jobban vonz. Így nekem egyfajta felüdülést jelentett a remake érkezése, és kíváncsian vetettem bele magam a második részbe is. Azt már az elején leszögezném, hogy sem az eredeti, sem pedig a remake nem váltott ki belőlem rettegést, de nem is azzal a vággyal ültem be a moziba, hogy na én akkor most félni akarok. Inkább a látvány volt az, amit előnyben részesítettem, persze nem háttérbe szorítva a sztorit sem. A második rész a 27 évvel későbbi Derryben játszódik, és a 27 évvel idősebb Vesztesek Klubja áll előttünk. Az első percekben még riasztónak tűnt, hogy majd 165 percre a székhez leszek szögezve, ugyanis ha belegondolunk, hogy 2 óra és 45 perc az úgynevezett második fejezet – fél órával hosszabb, mint az első – meglehetősen soknak tűnik. Az időtartam ellenére nem éreztem úgy, hogy ez sok lenne, vagy éppen elpocsékolt idő.

it az chapter 2 stephen king

Nem kell sokat várunk arra, hogy Pennywise akcióba lépjen, ami vissza is ránt minket abba a különös világba, ahol a bohócbőrbe bújt Bill Skarsgård nyűgözi le a nézőt. Bár hogy valóban lenyűgöző-e, ez megint csak nézőpont kérdése. Az egykori Vesztesek Klubja tagok hamar megtudják, hogy AZ visszatért, és erre mindenki másképpen reagál. Mivel a csapat szétszóródott, így más mértékben emlékeztek a múltjukra, ami kezdetben kicsit megnehezítette a dolgukat. Majd a visszatörő emlékek komoly döntés elé állították őket.

Nézőként kicsit furcsa volt felnőttként viszontlátni azokat a kis hősöket, akik egyszer már legyőzték a gonosz bohócot. Ebben a részben bizonyos helyszíneken felbukkantak a gyermekkori emlékek képkockái, ami nekem kifejezetten tetszett. Egy valaki viszont semmit sem változott, ez pedig nem más, mint Pennywise. Ő ugyanúgy gonosz, aljas, és kapafogú. Mindig megtalálja a módját annak, hogy borsot törjön a felnőtt Vesztesek Klubja orra alá, meglehetősen válogatott formában.

A látvánnyal én meg vagyok elégedve, úgy érzem, hogy tisztességes munkát végeztek, maga a film nem csak szereplőgárdában, hanem technikailag is jól meg volt áldva. Jumpscare-ekben nincsen hiány, ahogyan inkább nevettető, mint rémisztő jelenetekben sem. Sokszor jelen vannak olyan természetfeletti történések is, melyek kellőképpen elérték a durva hallucinációk érzését. Azt viszont biztosan nem haluzza be senki, hogy maga King mester is megjelenik egy rövid szerep erejéig. Rajta kívül is tartogat a film számos meglepetést, azonban ezeknek a felfedezését meghagyom az olvasóknak.

stephen king it az chapter 2 circus pennywiseHa kedvenc jelenteket kéne kiemelnem, akkor az egyik mindenképpen a cirkuszos lenne, a másik pedig a finálé – annak ellenére, hogy akár többet is ki lehetett volna hozni belőle. Az látszik a filmen, hogy nem kevés pénzt, időt, és energiát öltek bele. Ha nem úgy tekintünk rá, mint egy brutálisan véres horrorra, amin telecsináljuk a pelust, akkor egy kellemes, és szó szerint egész estés moziban lehet részünk. Ugyanis a film, bármennyire is ellenkeznek egyesek, véresnek véres, a horror és a thriller fűszere is benne van.

Na meg persze a sok lufi, ami Pennywise elengedhetetlen kelléke. Ahol lufit látsz, ott van Pennywise is, az már biztos.

Első nézésre azt mondom, hogy ez nem rossz film, és a játékidőt sem érzem soknak, folyamatosan van történés ebben a 165 percben. Nem ez életem legjobb horrorfilmje, de nem is úgy kezdtem neki, mint egy durva horrornak, semmilyen elvárásom nem volt a filmmel szemben, éppen ezért ért inkább kellemes meglepetés.

Részemről mindenképpen többször megnézős, akárcsak az első rész.

Értékelés: 9/10

afiaf: Stephen King munkássága a ’70-es évek közepe óta állandó merítési forrás Hollywood számára. Ugyanakkor roppant szomorú tény a rajongók számára, hogy a közel fél évszázad alatt arányaiban még mindig nagyon kevés olyan filmes adaptáció készült, amit méltónak lehet nevezni az eredeti alapanyag tükrében. A napjainkban érzékelhető mozgóképes Stephen King-reneszánsz origója a 2017-ben készült Az, ami nem véletlenül aratott óriási anyagi (700 millió dolláros összbevétel 35 ellenében) és kritikai sikert. A Mester egyik esszenciális (és egyben egyik legjobb) munkája nagyon nehéz filmes alapanyag, de a 2017-es verzió készítőinek sikerült jól elcsípni a regény-monstrum hangulatát, és ugyan nem tökéletes a végeredmény, de roppant szerethető és ajánlható darab.

Izgatottan vártam a folytatást, ami természetesen szerepelt szerkesztőségünk 2019-es legjobban várt horrorfilmek listáján, és szerencsére nem is kellett csalódnom. Az első rész minőségétől egy hajszálnyival gyengébb a második etap, de a roppant nehezen megfilmesíthető befejezés miatt még így is tisztességes az összkép. Nem állítom, hogy hibátlan a forgatókönyv (sőt!), de a színészi gárda remekül lett összeválogatva és igazán hamar lepörög a közel három óra. Hangulatában az első rész atmoszféráját hozza, és ugyan néhány kifejezetten ijesztő jelenettel is találkozhatunk, de összességében a coming of age dráma jelleg dominál. A befejezés kifejezetten szentimentálisra sikeredett, ugyanakkor nagyszerű üzenetet közvetít.

Az IMAX iránti imádatom ezúttal felülírta az eredeti nyelv szeretetét, viszont a szinkront sem érheti sok panasz. Kicsit sajnálom, hogy Pennywise szép lassan kikopik a mozikból, nagyon jó volt látni, hogy mekkora várakozás előzte meg a filmet. Az első rész rajongóinak mindenképpen ajánlom, de akinek az nem tetszett, nagy eséllyel ez sem fog.

Értékelés: 8/10

 

Be the first to comment on "IT: Chapter Two (2019) (AZ – Második fejezet)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.