Élménybeszámoló: Stephen King és a horror lélektana

Underground műfaj lett klubokat, beszélgetéseket tartani az irodalom és a filmek körében, és még ritkábban fordul elő, hogy ezek a horror témájával foglalkozzanak. Ennek legvalószínűbb oka az a szkepticizmus, ami a várható résztvevők számát illeti, az Ectopolis.hu-nak most mégis sikerült összehoznia egy olyan estét, amelyre több, mint 300 jegy kelt el.

Amellett, hogy a szervezők már jelentős tapasztalattal rendelkeznek a hasonló előladások terén, ennek az eseménynek a kiemelkedő népszerűséget minden bizonnyal maga Stephen King szolgáltatta. Húzónév ma ő, hiszen műveinek adaptálását és újraadaptálását minden korábbinál nagyobb lelkesedés övezi – gyakorlatilag alig van olyan hónap, amikor ne számolhatnánk be újabb és újabb hírekről új regényeket és új filmeket – vagy filmes rebootokat illetően. Bizonyára ez rengeteg új rajongót is bevonz a horror Mestere számára, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, legjobban réges régi Nyájas Olvasói örülnek e művek megjelenésének.

stephen king

A Stephen King és a horror lélektana című előadás résztvevőinek nagy része közülük került ki, hiszen az elején elhangzott kérdésre – Ki olvasta King műveinek legalább 90%-át?, kezek erdeje emelkedett a magasba. Érthető, ahhoz hogy egy a műveit elemző irodalmi esten vegyünk részt, szükséges az életmű beható ismerete.

A színpadon szakemberként megszólaló vendég Lázár Gergely pszichológus volt, aki korábban iskolapszichológusként gyerekekkel foglalkozott, jelenleg pedig szenvedélybetegek rehabilitációjával (elsősorban alkoholistákkal) foglalkozik a Félút Centrum nevű intézményben. A gyerekkori traumák és a kábítószerek egyaránt rányomták bélyegüket King műveire, így azon kívül, hogy Gergelyben szintén egy King-rajongóval találkozhatunk, olyasvalakit is tisztelhetünk személyében aki jó eséllyel többet megért az átlag olvasónál a szerző életművének szimbolikájából. Szerencsére előadói képességei is megvannak hozzá, hogy mindezt élvezetes formában ossza meg a közönséggel.

stephen king

Az előadás során nagyon jól találták el azt a hangot, hogy mennyire szóljon az előadás laikus érdeklődőknek – és mennyire lehet szakmai. Feltételezhetően a komoly King-olvasók többsége nem idegenkedik a pszichológia tudományágától, így nem teljesen ismeretlen az számukra, így nem kell alapfogalmakat tisztázni az előadás során – ami a színpadon álló (ülő) személy számára lehetőséget nyújt az oldottabb, fesztelenebb megszólalásra.
Az este a téma alapkőletételével kezdődött: olyan kérdésekről volt szó, hogy miért szeretik az emberek a horrort, milyen evolúciós és kultúrtörténeti háttere van a rémtörténetek felemelkedésének, ezután tértünk rá King elnagyolt életrajzára majd könyveinek részletezésére.

stephen king

Az elemzett műveket egy-egy jelenet megtekintésével elevenítettük fel, szó esett King legtöbb igazán ismert regényéről: a Carrie-ről, A borzalmak városáról, a A ragyogásról, az Állattemetőről (Kedvencek temetője), a Tortúráról és természetesen nem maradhatott ki az AZ sem a listáról. Legfőbb témáink így alakultak a felnőtté válás, a klasszikus vámpírtörténetek, a szenvedélybetegségek, a gyász és a patológiás elme körül (átfedésekkel).

Végezetül röviden ismertették velünk, mit várhatunk King frissen megjelent regényéről, A kívülállóról is, melyben a disszociatív személyiségzavar kap szerepet, és amit már most az elmúlt 10 év legjobb King-műveként aposztrofálnak a kritikusok.

Ahogyan az az este folyamán is többször elhangzott, reggelig is tarthatott volna az előadás, hiszen rengeteget lehet beszélni ezeknek a műveknek a pszichológiai hátteréről, a szereplők motívumairól. Nekünk erre most a tervezett két óra helyett mintegy két és fél óra jutott, de jó hír, hogy a szervezők fontolgatják, hogy az ezúttal kimaradt művekre is szentelnek majd estét egy másik alkalommal.

Köszönjük a részvételi lehetőséget az Ectopolis.hu-nak!

afiaf & Blissenobiarella

Be the first to comment on "Élménybeszámoló: Stephen King és a horror lélektana"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.