Élménybeszámoló: Horrorárium és Kínzó Múzeum @ Keszthely

Keszthelyen, a Kossuth Lajos sétálóutcáról a Festetics-kastélyhoz közelebbik végén lekanyarodva a Bakacs u 2. szám alatt – közvetlenül a Babamúzeum és a Csigaparlament tőszomszédságában – találjátok a Horrorárium és Kínzó Múzeum névre keresztelt attrakciót, melyben középkori kínzások és népszerű kivégzési módozatok tárulnak a kíváncsi látogatók szeme elé.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy valami durvább dologra számítottam – ugyanis egy ismerősömtől már jóval ezelőtt hallottam a helyről, és annak mondjuk úgy kevésbé rémisztő részleteiről. A  ’múzeum’ megnevezést egy kissé becsapósnak érzem, mivel a nagyjából 30-35 négyzetméteren elterülő kiállítás csupán egyetlen nagyobb teremből áll, amit megpróbáltak a hangulat miatt gyéren bevilágítani. A kínzásokat bemutató információs táblákkal és leírásokkal kiegészített ’horror’ jelenetek is csak néhány esetben hatnak véresnek (vagy korhűen realisztikusnak?), szóval nem kell félni, senkinek nem fognak álmatlan éjszakákat okozni, haha! Aki pedig valamelyest járatos a magyarországi kivégzéseket illetően – például az átlagnál jobban figyelt történelemórán -, annak különben sem fog túlontúl sok újdonságot nyújtani.

Ezért aztán én inkább egy szerény, főként a horrort (rémületet) messziről kerülő átlagembereknek szóló kínzó-workshopként tekintettem rá, ahol viaszbábukkal próbálták leképezni az egyes korokban népszerű halálbüntetések fajtáit, úgymint: lefejezés, karóba húzás, villamosszék, nyelvkitépés stb. Ezenkívül a régi Magyarország területén élt, hírhedten erőszakos alakokról is megemlékeztek: Vlad Tepes (alias Drakula gróf), illetve Báthory grófnő vérben gazdag rémtetteire kell gondolni.

Összegezve tehát semmiképpen sem egy ijesztő és/vagy hatalmas para-faktorral ellátott attrakció ez, inkább csak a hagyományos középkori kínzásokkal foglalkozó, ezáltal az átlagosnál sötétebb hangulatú mini-kiállítás. Ha pedig felkeltette az érdeklődéseteket, érdemes egy több gyűjteményes ún. komplex jegyet váltani, mert így olcsóbban tekinthetjük meg a Horrorárium és Kínzó Múzeumot a Babamúzeum, Csigaparlament, Játékmúzeum, Reneszánsz Erotikus Panoptikum és a Nosztalgia és Giccsmúzeum sokaságával egyetemben.

eyescream

Be the first to comment on "Élménybeszámoló: Horrorárium és Kínzó Múzeum @ Keszthely"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.