Zombi Army 4. (PC, PS4, XboxOne)

Zombikat ölni népszerű elfoglaltság videojátékos körökben. Mi ennél is jobb? Náci zombikat ölni! Hitler előholt hordáit kismillióegy játékban volt már lehetőségünk cafatjaikra szedni, ám a téma népszerűsége a mai napig nem csorbult, egyre jelennek meg az újabb és újabb zombi henteldék. Ezt a csoportot erősíti, a második világháború alatt játszódó Sniper Elite játékok mellékvágánya, a Zombi Army, mely mára önálló játékként éli (élőholt)életét, ráadásul nemrégiben landolt a boltok polcain a legújabb része. Nézzük, mit ad pénzünkért a Zombi Army 4.

A faék egyszerűségű történet szerint Hitlert a pokolba taszították, s zombi serege most cél nélkül pusztítja egész európát, nekünk pedig különös portálokat kell bezárnunk, amik főként Olaszország területein jelentek meg.

A kampányba egymagunk, vagy 4 fős co-op csapatmunkával vághatunk bele, négy különböző karakterből választva, melyeket minimálisan akár át is öltöztethetünk. Ha megvan a karakterünk, választanunk kell, hogy milyen snipert viszünk magunkkal elsődleges fegyverként, másodlagosnak sörétest avagy gépfegyvert cipelünk e, és végül a szinte sosem használt pisztolyunkat állítjuk be és mehet a menet. Itt meg kell jegyeznem, hogy a játék sajnos nagyon soványka fegyverarzenált mutat fel, lesz két fajta sörétes, két gépfegyver, három sniper, ugyan ennyi pisztoly és kifújt… Persze pénzért már elérhetők további fegyverek, de az alapfelhozatal szörnyen karcsú (persze lesznek még felszedhető gránátok, aknák, de azok igen korlátozott számban használhatók). Ezt ellensúlyozva próbálkoztak a készítők a játékba épített fejlődési rendszerrel, amely a különféle helyeken és módokon beszerezhető fejlődési pontok felszedésével és elérésével történik. Minden egyes fegyverünket külön tudjuk tuningolni, annak sebzését, tárkapacitását, töltési sebességét növelve, és olyan finomságokkal is fel lehet szerelni őket, mint az elektromos sokkolás, vagy a robbanó lövedék. Ráadásul minden egyes típus külön szuper képességgel van ellátva, ilyen például a pisztolyokkal kijelölt célok automatikus headshot lövése, vagy a sniper mindent átszakító lövedéke.

Ha kifogy a lőszer, közelharcban se leszünk tétlenek, hiszen a játék előre haladtával négy különböző támadási technikát sajátíthatunk el, amik a rangunk egyre magasabbra tornászásával szintén fejlődnek, erősebbek lesznek, nagyobb területet érintenek, esetleg extra tulajdonsággal ruházódnak fel. De ha ez sem elég, akkor segítségül folyamodhatunk az elszórtan található csapdákhoz, mint pl. a fellógatott zombicápa felélesztése, vagy egy lezuhant repülő rotorja, ami instant ledarált mindent a környékén… akár minket is. Itt megemlíteném azt a jópofa jelenséget, miszerint ha sikerült elvéreznünk co-op játék közben, akkor a testünk zombiként feltámad és saját társainkra tör. Bevallom ilyet még nem láttam máshol, és igazán “aranyos” kis mozzanat. 😀

Maga a játékmenet roppant egyszerű: juss el A-ból B-be, útközben ölj meg mindenkit, majd B-ben éld túl a rád törő hordát, (amik nemcsak a mezei csoszogókból állnak, hanem lángszórós, minigunt cipelő, vagy akár óriási körfűrészes monstrumokat is felvonultat ellenünk, sőt még zombi tankkal is fogunk találkozni!) esetleg teljesíts apró feladatokat (kapcsolók aktiválása, benzines kannák begyűjtése stb.). Az igen változatos, és nagyon hangulatos pályák (lesz itt minden, erdő, katakomba, város, állakert) safe house-ként elkeresztelt checkpointokkal vannak megszórva, ahol menet közben megpihenhetünk, feltölthetjük készleteinket, és eloszthatjuk fejlődési pontjainkat is. Csata közben a game pontozza teljesítményünket, és minden egyes sikeres kill után, ha nem lövünk félre emelkedik a szorzónk is. Tízes szorzó elérése után megnyílik egy instant kill funkció, amellyel egy darab ellenfelet azonnal kivégezhetünk, cserébe némi életért. A küldetés végén kiértékelést kapunk, összeadódnak a pontszámaink, emelkedik a rangunk így feljebb tornázva magunkat a világranglistán.

Ha kivégeztünk a kampányt (ahol egyébként minden pálya jópofa ’80-as évekbeli horrorfilmek plakátjaival van ellátva) ott van még a horda mód is, ahol négy, fokozatosan táguló térképen oszthatjuk az áldást. Cél a 12. kör elérése, és túlélése, mert ekkor nyílik meg a kiút, amit persze nem kötelező elfogadni, így akár végtelenségig lehet pusztítani a holtakat.

És még is, mi a probléma a játékkal? Az idejétmúlt kinézet mellett, a tartalommal van a legnagyobb gond, mely miatt hamar kihívás és motiváció nélkül marad a játékos. Hiába frenetikus élmény a zombik végeláthatatlan hordáit halomra hentelni, hiába a hangulatos pályák, a fejlődési rendszer, az egész varázsa hamar elillan, és marad monotonitás. Ugyanis a kampány kivégzése után (mely kb. 8 óra játékidőt jelent), az ember ha rendesen körbejárta a pályákat, szinte minden fegyvert maxra húzott már, és a különféle gyűjtögethető vackok – amikkel egyébként semmire sem megy -, nem képesek motiválni az újrakezdésre. Hiába fejlődik a karakterünk, néhány skin és pár piszlicsáré cuccon kívül, max a közelharci képességeink fejlettebb változatának kipróbálása marad, mint motivációs erő. Ahogy a hordamód sem ad elég kihívást, hiszen a tartalom itt is hamar kifullad. Ha a nagy népszerűségű CoD hasonló módjához hasonlítom, sehol sincs a Zombi Army hordázása. Pár kör alatt elérjük a lehető legjobb felszerelést (ami tényleg nagyon gyorsan megy, hiszen a fegyver arzenál, mint említettem vérszegény), hipp-hopp megnyílik a teljes map, és ezután csak körözünk és körözünk körbe és körbe a holtak között, egyszerűen nincs semmi más lehetőségünk közben, ami kicsit feldobná a dolgot.

Összességében tehát a Zombi Army 4. része, egy igen hangulatos, de hamar kifulladó, vérbeli zombi mészárszék, amit továbbra sem tudnak kellően kiaknázni a készítők, de ennek ellenére igen szórakoztató tud lenni… az első 10 órában.

Értékelés: 7,5/10

Kiknek ajánljuk: Zombi vadászoknak, és élőholt rajongóknak.

wooltur

Be the first to comment on "Zombi Army 4. (PC, PS4, XboxOne)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.