The Outsider (2019) (A kívülálló) 1. évad

A két részesre bontott AZ-remake megcáfolhatatlan sikerei után szinte azonnal kitört King revival-hullám kapcsán talán nem kell csodálkoznunk azon, hogy Stephen King egyik legújabb művére ilyen hamar lecsaptak, és már az év elején az HBO-n láthatjuk egy tízrészes minisorozat formájában. A 2018-ban megjelent természetfeletti krimi televíziós változata sokkal mélyebbre és drámaibb sikerült, mint a regényváltozat, pont ezért merjük ajánlani minden rajongónak!

A történet szerint Flint City köztiszteletnek örvendő baseball-edzőjét, Terry Maitland-et egy nyolcéves kisfiú meggyilkolásának vádjával letartóztatják. Miközben több szemtanú egyöntetűen azt állítja, hogy ő követte el ezt a brutális eseményt, Terry éppen egy másik városban tartózkodott egy konferencián, amire szintén akadnak tanúk. Egy ember pedig egy időben ugye nem lehet több helyen – ebből a szokatlan, nem mindennapi alaphelyzetből indul ki Stephen King legújabb thrillerje.

Ahogy azt már A kívülállóról írt cikkemben is megfogalmaztam: ugyan nem rossz, innen-onnan ismerős régebbi King-panelekkel operáló kis regény, csak hát a Mester bőven túl van már a zenitjén; írt már ő sokkal jobbat is ennél. Viszont ezen természetfeletti thrillerje eleve hálás alapanyagnak tűnt egy izgalmas mini-sorozat formátumára.

Nyilvánvaló okokból az Outsider képernyőre történő adaptációja során kisebb-nagyobb változtatásokra volt szükség, de ezek egyáltalán nem hatnak zavarónak, még annak se, aki ismeri az alapanyagot. Sokan húzzák a szájukat, hogy a Mr. Mercedes regényekben (és az abból készült szériában) is feltűnt Holly Gibney karaktere blackwashing-on esett át, de miért is lenne ez zavaró? Nem egy univerzumban játszódnak az események, ezáltal semmiféle kapcsolat nincs közöttük, akkor meg miért baj, hogy milyen rasszba tartozik a nyomozónő, kérdem én?!

Sorozatunk technikai megvalósításában nem láttam semmi kivetnivalót, a színészekre sem lehet egy rossz szó, talán csak a néha kissé vontatottnak tűnő tempóban lehet belekötni, de hát a sorozatok már csak ilyenek. Kellően izgalmas, nyomozós, korrekt módon átültetett adaptáció. Bár a címszereplőre igazán kíváncsi lettem volna a maga valós alakjában, sajnos erre nem kerül sor, viszont a főbb karaktereket sokkal részletesebben, mélyebben sikerült bemutatni, mint a könyvben. Én azt mondom, hogy soha rosszabb természetfeletti krimit! 9/10

afiaf: A hűséges olvasók számára bizonyára nem újdonság, hogy a Mester már jócskán túl van pályafutása csúcsán. A 21. századi munkássága kapcsán sokszor előkerül az újrahasznosítás fogalma, de összességében elmondható, hogy viszonylag kevés e századbeli alkotása ér fel a nagy elődök hírnevéhez. Ráadásul Stephen King mostanában leginkább a krimi műfajában élte ki magát, de természetesen nem vegytiszta zsánerdarabokról beszélünk. Mindegyik munkájába igyekszik valamilyen természetfeletti, misztikus szálat beleszőni, ezáltal megkeverve az ismert lapokat.

A The Outsider regény 2018 tavaszán jelent meg, a hazai kiadásra tavaly őszig kellett várni. A King-hez képest viszonylag rövid, 560 oldalas terjedelem igen hamar lepergett, az utóbbi időszak egyik legizgalmasabb King-regényéhez volt szerencsém. Az ezres fordulatszámon pörgő újkori Stephen King reneszánsz roppant hamar beszippantotta az alapanyagot, a 10 részes HBO sorozat január elején startolt el. Összességében elmondható, hogy az eredeti íráshoz képest egy kifejezetten hű adaptációról van szó. Néhány szálat természetesen megváltoztattak az alkotók, de egy-két apróságot leszámítva egyáltalán nem jelentősek ezek a módosítások. Minőségi szempontból sem érheti sok kritika az összképet, ahogy az HBO-tartalmak esetében ez már szokásosnak mondható.

A szereplőket jól eltalálták, a zömében sötét tónusú, drámai alakításokat egytől-egyig kiválóan hozzák a színészek. A Mercedes-trilógiából ismert Holly Gibney karaktere némi meglepetésre afro-amerikai színésznőnél (Cynthia Erivo) landolt, amit személy szerint nem nagyon értettem, de Stephen King alapanyagnál ez nem szokatlan húzás (lásd: Setét torony). A történet mozgóképes változatban is remekül működik: izgalmas, rejtélyes és durva, ráadásul a horror mezsgyéjét többször is átlépik az explicit tartalommal.

Kritikai oldalon csak apróságokat tudnék említeni. A közel 10 órás játékidő többször is leült, az önismétlés csapdájába estek a készítők, nagyjából egy epizódnyit lehetett volna húzni a végeredményen a feszesebb tempó érdekében. Ralph Anderson (Ben Mendelsohn) jóval karakteresebb a regényben, a kissé gyámoltalan oldala többször idegesített, főleg a végjátékban. Ami legtöbbször hatalmas dicséret, az most egyben kritika is a részemről, hiszen a túlzott hűség az eredeti alapanyaghoz azt eredményezte, hogy nem mutatott túl sok újdonságot a sorozat. Biztos vagyok benne, hogy akik nem olvasták a regényt, halálra izgulták magukat a történéseken, de a sztori ismerői számára nem volt túlzottan sok meglepetés. Ettől függetlenül A kívülálló egy nagyon erős misztikus krimi, ami simán kiemelkedik a műfaj aktuális mezőnyéből. Ha nem olvastad a könyvet, akkor mindenképpen kötelező látnivaló! 8.5/10

 

Be the first to comment on "The Outsider (2019) (A kívülálló) 1. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.