Stephen King: Emelkedés (2020)

Mielőtt még a kezünk közé kaparinthatnánk a július hónapra beígért, külföldi kritikát által egybehangzóan pozitívan értékelt Az Intézetet, az Európa Kiadó április végén megjelentette a kedvenc horror-gurunk Emelkedés című kisregényét. Azonban, hogy ezekben a járvánnyal sújtott hetekben még jobban felcsigázza Stephen King magyarországi rajongóit, az aktuális mini-dráma mellett mintegy hetven (!) oldalas ízelítőt is kaphatunk a várva-várt nyári regényből!

Tudvalévő, hogy Stephen King a népszerű regények és a gyűjteményes kötetekben helyet kapó novellák mellett a mainstream irodalom szinte mostohagyerekének számító kisregényekkel is bombázza közönségét. Legutóbbi ilyen (tehát kisregényeket tartalmazó) válogatása, a Minden sötét, csillag sehol óta eltelt vagy tíz esztendő, mi pedig végre olvashatunk egyet!

A történtünk a számtalan King regény helyszínéül szolgáló Castle Rock városában játszódik, ahol Scott Carey nevű főszereplőnk drasztikus súlyvesztésének lehetünk részesei. A szomszéd leszbikus házaspárral hétköznapi harcot folytató férfi nem önszántából dobálja le magáról a kilókat, de a miértre orvos barátja sem tud kielégítő válasszal szolgálni. Márpedig ha ez a folyamat így folytatódik, az könnyen az életébe kerülhet…

Néhány cikkemben – többek között a munkásságából írt szakdolgozatomban is – megfogalmaztam már, hogy Stephen King hajlamos saját ötleteit újra és újra elővenni, más szemszögből láttatni, és ezáltal egy merőben eltérő módon feldolgozni. Erre számtalan példát idézhetnék, ott van a Christine vs Rémautó, Halálos Árnyék vs Titkos Ablak, Titkos Kert vagy a Rémület a sivatagban vs Rendcsinálók. Ezúttal a korai, Richard Bachmann álnév mögé bújva megírt Sorvad el! központi gondolatát, vagyis a minden látszólagos ok nélkül előtörő krónikus fogyás tematikáját vette elő újra, és dolgozta át egy másik formátumra.

A cselekmény a jelenkori USA-ban játszódik, aktualitását tekintve pedig nem is lehetne frissebb, mint a sokat bírált Trump-éra. King mindig is mestere volt a kisvárosi atmoszféra élővé tételének, és ahogyan régebbi írásaiban, úgy az Emelkedésben is ezt hozza. A kisregény eseményei és főbb karakterei rendkívül életszerű módon adják vissza a való világ egy kis szegletét,  ezáltal az Olvasók teljesen bele tudják képzelni magukat az adott szituációkba. És mint ilyen a megértés, az elfogadás, illetve önzetlen segítségnyújtás jelenségét próbálja megvilágítani – szerintem tőle szokatlanul meglehetősen didaktikus módon.

Félreértés ne essék, alapvetően nincs bajom a történet, csak a kissé szájbarágós, magyarázó stílusa miatt számomra kevésbé volt élvezetes, mint mondjuk egy ugyanilyen kaliberű, régebben készült drámai írása. Stephen King már bőven túl van az aranykorán, ez tény; az utóbbi műveit olvasva érezhetjük, hogy most már inkább az a tendencia érvényesül, hogy korlátok nélkül, szabadon bővítse az ún. írói holdudvarát. Például közös főszereplővel operáló, összefüggő bűnügyi regényekkel (Mr. Mercedes trilógia), vagy éppen legkisebb fiával alkotott vaskos fantasy-vel (Csipkerózsikák). Ez nem feltétlenül rossz; talán ezen okból kifolyólag sikerült az átlagostól eltérő, egyfajta modern tanmesévé váló történetet írnia.

Mint említettem, számomra némileg súlytalanra sikerült ez a kisregény (vagy éppen hosszúra nyúlt novella?), de biztos vagyok benne, hogy Stephen King rajongóinak többsége élvezni fogja ezt a modern környezetbe helyezett, drámai kicsengésű, tanulságokat tartalmazó írását. Ráadásul a rövidke, alig 180 oldalas alapmű mellett ízelítőt kaphatunk következő regényéből, Az intézetből!

Értékelés: 7/10

eyescream

A könyvért köszönet az Európa Könyvkiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni! 

Be the first to comment on "Stephen King: Emelkedés (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.