Orgyilkos osztály 4 – Halj meg a kedvemért (2020)

Rick Remender és Wes Craig világhírű képregényének (Deadly Class) ismételten csak öt füzetét (17-21) tartalmazó legfrissebb kötetében a Haláltanok Királyi Iskolájában végre eljött az év végi vizsga ideje, amely hőseink számára meglehetősen halálosnak bizonyul. Ugyanis a suli kiváltságosainak tartott hallgatók a jó jegyekért cserébe mindannyian őket akarják eltenni láb alól, hiszen számkivetett különcökként eddig csak ezért tűrték meg őket a kampuszon.

Az Orgyilkos osztály harmadik kötetének végén Lin mester bejelentette az első éves záróvizsgát, ami gyakorlatilag abból áll, hogy a tanulóknak a jó jegyért cserébe meg kell gyilkolniuk társaikat. A folytatásban tehát most mindenki a kezdeti össznépi mészárlást túlélt Marcus és a többi, patkánynak csúfolt kirekesztett – úgymint Billy vagy éppen Petra – vérére szomjazik. Míg a titkaikat felfedő Shabnam diplomatikusnak vélt úton összefog a többi csoportosulással, hogy minél előbb végezzenek velük, addig hőseinknek sikerül megpattanniuk a suliból, és a hazai terepet jelentő utcákon menekülnek a nyomukba eredő társaik elől. De a barátok is könnyen ellenségekké válhatnak…

A vérben bővelkedő brutális kezdés lendülete szinte az egész köteten végighalad, és csak néha enged egy-egy szusszanásnyi levegővételhez hőseink életért folyó, izgalmakban és feszültségben bővelkedő hajsza során. Az előző füzetekhez képest itt humoros epizódoknak vagy kifejezett kritikai attitűdöt bemutató szekvenciáknak nyoma sincs, Marcus repetitívnek tűnő önmarcangoló moralizálásai is alábbhagytak. Rick Remender annyi szálat mozgat egyszerre, hogy szinte képtelenség lenne még ezeket is beszuszakolni az amúgy is szélvész tempót diktáló cselekménybe.

Megfigyelhetjük, hogy a korábbi részektől eltérően itt már egyáltalán nem Marcus a kiemelt főszereplő, mondhatni egyenrangú űzött vadként jelenik meg a panelekben. Willy és Saya mellett jóval hangsúlyosabb szerephez jut az eddigiekben inkább csak a hangulatért felelős, szórakoztató töltelékszereplő Billy és szintúgy bio-díszletként néha feltűnő Petra, de Shabnam fondorlatoskodásait, valamint Victor hidegvérű bosszúját is jóval részletesebben mutatják be.

Wes Craig részletekben menően ábrázolt, rendkívül kifejező rajzai most is zseniálisak, de a Jordan Boyd színező által életre keltett szituációk és a panelozás dinamikája is ugyancsak dicséretet érdemel. Egyedül csak azt sajnálom, hogy Lex után újabb néhány jópofa szereplőtől kell búcsúznunk, de hát ilyen ez a popszakma…

Rick Remender és Wes Craig sorozatának negyedik kötete ismét csak hozta a már jól megszokott színvonalat, bár feszültségben és titkokban gazdag cselekménye során jóval brutálisabb, pörgősebb képsorokat tár elénk, mint mondjuk az előzőek. És mivel a végére szintén kapunk egy érdekesnek tűnő drámai cliffhangert, kíváncsian várom a folytatást!

Értékelés: 9/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Orgyilkos osztály 4 – Halj meg a kedvemért (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.