Into the Night (2020-) (Érkezés a sötétségbe)

A sorozat, amelybe bele sem kezdtem volna, ha… címmel is írhatnám ezt a cikket, ám ekkor egy rossz döntést hoztam volna. A Netflixen nemrég debütáló Érkezés a sötétségbe című sorozat első hat része kifejezetten élvezetes volt, ám ha lesz egyáltalán folytatás, attól a leírások alapján úgy félek, mint a tűztől. No, de ne ítéljünk elhamarkodottan, hiszen az S1 teljesen rendben volt.

A lengyel sci-fi író, Jacek Dukaj The Old Axolotl című novellájából készült sorozatban hőseink egy repülőgéppel menekülnek a Nap elől. Egy gépet eltérítő katona szerint ugyanis ahol felkel a Nap, ott meghalnak az emberek, ez elől pedig nincs menekvés, így az egyetlen, amit tehetnek, hogy folyamatosan nyugat felé repülve kerülik a napfelkeltét. Hamar bizonyítékot kapunk, hogy bizony a terroristának igaza van, így a ma ismert világ és az emberiség nagy része néhány óra alatt megszűnik létezni.

Az első évadban tehát néhány perc kivételével folyamatosan a levegőben vagyunk, ahol a frusztráció és az összezártság komoly konfliktusokat okoz. A színes társaságon belül hamar előjönnek az ellentétek, nem mindenki ért egyet a magát vezérnek kinevező pilóta elveivel, miközben fogytán az élelem és az üzemanyag.

Alapvetően az első évad rendben volt, a belgák szépen megoldották a feladatot, pörgős, érdekes 6×30 percet kapunk a “pénzünkért”. Kutatva azonban a folytatás után, kicsit komplexebb képet kaptam arról, hogy miről is szól a The Old Axolotl című novella, és igencsak elbizonytalanodtam. A különböző leírások alapján ugyanis a folytatásban már komoly szerep jut olyan témáknak, mint a mesterséges intelligencia, a cyberpunk világ, a robotika vagy az emberi tudat digitalizálása. Ezek pedig számomra nemigen férnek meg az eddig látottak mellett, bár az kétségtelen, hogy arra nagyon kíváncsi vagyok, hogyan csöppenünk majd bele ebbe a világba.

De kár lenne ennyire előre menni az időben, hiszen a Netflix még vár az 1. évad eredményeire, a forgatás ennek fényében pedig még el sem kezdődött, így leghamarabb 2021-ben tudhatjuk meg, mi is okozza a globális kipusztulást és mit tehetünk ellene.

Összességében egy élvezetes kikapcsolódást nyújtott az Into the Night, amely néha kicsit repetitív konfliktusokkal és viszonylag kevés válasszal operált. A misztikumot viszont képes volt végig fenntartani és a karakterek is kaptak egy röpke pici előtörténetet, hogy érdekesebbé váljanak, bár érezhetően a rövid játékidő néhol rányomta a bélyegét a sztorira.

Az első évadot tehát mindenképpen érdemes megtekinteni, aztán hogy pontosan merre és hogyan tovább, azt meglátjuk 2021-ben.

Értékelés: 7/10

(Varin)

Be the first to comment on "Into the Night (2020-) (Érkezés a sötétségbe)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.