Valan – Az Angyalok Völgye

Valan Ha azt mondom, skandináv krimi, legtöbben külföldi filmekre, könyvekre asszociálnak, például a Tetovált lány vagy a Q-ügyosztály sorozatra. Létezik azonban egy 2019-es magyar produkció, amely – köszönhetően a hófedte forgatási helyszínnek – ugyancsak az északi bűnügyi történetek hangulatát idézi. Még úgy is, ha mondanivalója ízig-vérig kelet-európai. Következzen a Valan – Az Angyalok Völgye.

 

,,Most tél van és csend és hó és halál”

 

Péter (Krisztik Csaba) nyomozóként dolgozik Brassóban. Személyes érintettség miatt választotta a rendőri hivatást, húga, Juli ugyanis 1989 decemberében, Ceaușescu rémuralmának utolsó napjaiban, a zavargások okozta káoszban, nyomtalanul eltűnt. A fiatalember évtizedekkel később – ugyancsak decemberben – kap egy telefonhívást, miszerint találtak egy mumifikálódott, női holttestet Valan-ban, a hegyek között elterülő fenyőerdőben. Azonnal szülővárosába siet, annak reményében, hátha testvérét találták meg.

 

Valan

 

A hely, ahova érkezik, egykor bányászok lakta település volt. A bánya bezárása után felütötte fejét a munkanélküliség, és a jobb megélhetés reményében menekül onnan, aki csak tud. Van, aki önszántából, mások nem egészen saját akaratukból. Szinte egyenesen következik mindebből, hogy az ottani tizenéves lányok (és családjaik) miképpen sodródnak bele a prostitúció mélységébe. Annyian lépnek erre az elátkozott útra, hogy a helyieknek már fel sem tűnik, ha időnként örökre nyoma vész valakinek.

Valan

Amikor Péter hazatér, egy másik, Hajnalka nevű, tizennégy éves lány eltűnéséről is értesül, így rögtön két ügyet kell egyszerre megoldania. Valan-ban lenézik a brassói nyomozót, aki “csak okoskodni jött ide”, a helyi rendőrség egyébként is ki van szolgáltatva a maffiának, és nagyon úgy tűnik, mintha szándékosan nem csinálnának semmit. Péter azonban makacs és rámenős, kitartásának és nyughatatlanságának köszönhetően egy ponton mégiscsak megindulnak a vizsgálatok. Ami pedig a felszín alatt rejtőzik, az még hátborzongatóbb, mint amilyennek elsőre gondolták.

A cselekmény többnyire dinamikus, folyamatosan új ingerek érik a nézőt, de akad néhány, klisé is ami irritáló lehet. Az indokolatlan ágyjelenettel pedig egyszerűen lehetetlen mit kezdeni, a film színvonala nem csökkent volna, ha kimarad belőle. Az angyal, mint szimbólum számos alkalommal feltűnik, az utolsó jelenetekben pedig értelmet nyer, miért is annyira jelentős. Sajnálatos módon a készítők nem rejtették el jobban a csattanót, nagyjából a félvétel egyharmadánál kiderül a végkimenetel, de attól még érdemes tovább nézni. A szereposztás autentikus, szinte száz százalékig erdélyi magyar színészekből áll, ami azért is lényeges, mert a magyar és a román nyelv folyamatosan váltakozik, attól függően, kik és milyen környezetben szólalnak meg.

Valan

A forgatókönyvíró és a rendező egy személyben Bagota Béla, neki ez az első nagyjátékfilmje. Ezelőtt dokumentumfilmeket készített, illetve mint rendezőasszisztens tevékenykedett több magyar filmnél és sorozatnál (Isteni műszak, Drakulics elvtárs, Aranyélet). A Valan-t 2019. novemberében mutatták be. A város neve fiktív, a valóságban egy Balabánya nevű szintén volt bányászvárosban zajlott a forgatás, valamint Brassóban, Sepsiszentgyörgyön és Budapesten is vettek fel jeleneteket. A kiváló operatőri munka Garas Dániel – ő a színész, Garas Dezső fia – keze munkáját dicséri. A produkcióhoz egy rendőrségi kampány is kapcsolódik, amelynek “Ne várj 72 órát!” a neve, utalva ezzel arra a tévhitre, miszerint ha valaki eltűnik, a hatóság emberei csak ennyi idő letelte után kezdik el keresni. A kampány arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy évente több ezer fiatalkorú esik a prostitúció és emberkereskedelem áldozatává.

Bevallom, csak második nekifutásra sikerült rávennem magam, hogy behatóbban foglalkozzam a filmmel. Először ugyanis túlzottan sablonosnak találtam a gyermekkorában traumán átesett nyomozó karakterét, és meg voltam győződve róla, hogy végig középszerű lesz, amit látni fogok. Tévedtem, a középszerűnél azért egy fokkal jobb. Miután túlhaladtam a bevezetőn, egészen érdekes történet bontakozott ki a szemeim előtt. Igen, én is idő előtt rájöttem, ki áll az események hátterében, ám ez nem rontott az összképen.

 

Kinek ajánljuk: Akik még nem igazán ismerik a skandináv krimiket, érdekesnek találhatják, szakavatottabbaknak azonban nem biztos, hogy tetszeni fog.

Értékelés: 6/10

 

Norka

 

 

Be the first to comment on "Valan – Az Angyalok Völgye"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.