Pető Zoltán: Rejtett hold (2020)

Pető Zoltán nevével egyrészt az Aether Atrox kötetbe került A világítótorony című novellája kapcsán találkozhattak a weird irodalomért rajongó olvasók, másrészt pedig az I. Országos H.P. Lovecraft Találkozón egy színvonalas előadás keretében mutatta be  Lovecraft és Clark Ashton Smith kapcsolatát, illetve munkásságuk filozófiai hátterét. Most pedig a The Black Aether jóvoltából, a Dunwich Market honlapjáról ingyenesen elérhető Zoltán a két említett nagyszerű szerző stílusában írt meghökkentő történeteinek gyűjteménye.

A szemnek igencsak tetszetős, sötét tónusú borítóval rendelkező mintegy ötven oldalas gyűjtemény a szerző 2003 és 2020 között készült műveiből válogatva nyújt át egy csokorral az olvasóknak. Az elektronikus kötetben helyet kapott versekről (Fekete próféta, Rejtett Hold, Engesztelő áldozat) vajmi keveset tudnék elmondani, ugyanis nem kenyerem a líra, viszont az elbeszélések igencsak igényesek és szórakoztatóra sikerültek.

Míg a válogatást nyitó A Munroe-klán című írása inkább a Lovecraft-féle kozmikus iszonyatot közvetíti felénk egy jól megszerkesztett, több nézőpontból elmesélt, Skócia térképére helyezett történettel, addig a soron következő novellákban inkább a Clark Ashton Smith-re jellemző lenyűgöző irodalmi igényességgel megfogalmazott, részletgazdag és aprólékos kimunkált hagyatéka elevenedik meg a szemünk előtt.

A római korban játszódó Septimusban egy halandó költő találkozik a Hüperbóreusok népéből való időn és téren kívüli entitással, míg az Emlékezetben a hanyatló Hellászban reménykednek valamiféle isteni átlényegülésben. Az idő mögül című írás szintén letagadhatatlanul Smith-i attribútumokkal operáló dark fantasy zsánerben elkövetett hommage, melynek tragikus lezárása előre megjósolható.

Ha mégis kedvencet kellene választani, akkor A Munroe-klán mellett minden kétséget kizáróan A Triptichon című írására szavaznék. A hét részre tagozódó mű az olasz matematikus, Fibonacci rejtélyes halálával indít, majd az exorcista tehetséggel megáldott pap nyomozása során egyre-másra tűnnek fel a természetfeletti irodalmat kedvelő olvasók körében olyan ismerősen csengő nevek, mint a Gólem Lőw rabbija, a Leng fennsík, a Necronomicon, Eibon könyve vagy a De Vermis Mysteries, míg végül egy totálisan lovecraft-i feloldással zárul a kimondottan realista részletekkel operáló történet.

Aki tehát kedvet érez egy kis kozmicista horror vagy éppen dark fatasy műfajú, természetfeletti borzongásra az említett úriemberek (Lovecraft és Ashton Smith) nyomvonalán, az minden kétséget kizáróan élvezni fogja Pető Zoltán kötetben gyűjtött elbeszéléseit.

Az elektronikus kiadvány ingyenesen hozzáférhető a Dunwich Market honlapján ITT.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Pető Zoltán: Rejtett hold (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.