Matt Ruff: Lovecraft földjén (2020)

Az Agave Kiadó gondozásában végre magyar nyelven is olvasható Matt Ruff 2016-ban megjelent World Fantasy-Díjra jelölt, egészen egyedi koncepcióval bíró regénye, melyben színes bőrű főszereplőink az ötvenes évek rasszista Amerikájának világában misztikus és természetfeletti kalandokat élnek át, amikor belekerülnek egy múltban gyökerező okkult összeesküvésbe. A regényt alkotó különböző zsánerekben íródott epizódok között található gótikus horror, urban fantasy, science-fiction, ráadásul a nagy kritikai sikerre való tekintettel már a nálunk is látható a könyvből készült HBO-sorozat.

A háborút megjárt fiatal katona Atticus Turner a Néger útikönyvet szerkesztő nagybátyjával és Letitia nevű gyermekkori barátjával régóta nem látott édesapja nyomába ered, aki eltűnése előtt csak egy titokzatos levelet hagyott hátra. Hőseink az ötvenes évek rasszista Amerikájának minden nehézségével dacolva próbálják kideríteni, hogy vajon milyen sötét titkok bújnak meg az Ardham nevű településen, ahova a nyomok vezetnek…

Amikor kezembe vettem Matt Ruff Lovecraft földjén című regénynek beharangozott művét, nem igazán tudtam, mire kell majd számítanom. Az ötvenes évek színes bőrűek szemén keresztül láttatott rasszista és bigott Amerikáját egy misztikus kalandozás során bemutató kötet első része után aztán hamar kiderült, hogy a borító ajánlószövege csak a teret és időt nem kímélő fantasztikus utazás kezdetét jelenti! Ugyanis a nyolc fejezetre tagolható kötet további részeiben egymástól eltérő zsánerben íródott (némileg ponyvaszerű) elbeszéléseket kapunk, melyeket főszereplőkként minden esetben az egymással baráti vagy rokoni viszonyban lévő színes bőrűek kollektívája köt össze.

Akad itt a gótikus rémtörténetek jegyében fogant túl könnyen megvásárolt kísértet járta ház, okkult műkincsrablás a múzeumban (urban fantasy), klasszikus dr. Jekyll és Mr. Hyde koncepció kissé kifordított parafrázisa, más világokra kaput nyitó csillagvizsgáló szerkezet (tudományos-fantasztikum), valamint a múltbeli tragédiák mágiával történő megidézése. A természetfeletti események sodrásában találkozhatunk még életre kelő démonbabával, sérthetetlenségi bűbájokkal, átkokkal és persze a mindenért felelős fehér bőrűek által alkotott titkos ősi szektával.

Sarkalatos pont, hogy az olvasókat bevonzó lovecraft-i hagyaték csupán elvétve, néhány esetben bukkan fel a műben. Erre jó példa a sci-fi és kozmicista kötetekért rajongó főszereplő polcain található Lovecraft, illetve Clark Ashton Smith, Robert Bloch, August Derleth és Algernon Blackwood kötetek sora. Az író életművéből ismerős kellékek – úgymint shoggothok, Nekronominácia (?), Ardham vagy éppen az alaktalan sötét csápos entitások, amik egy kapun keresztül törnek be a világunkra – pedig legfeljebb hivatkozásként és/vagy az említés szintjén kerülnek elő. Ennél több kapcsolódási pontra nem igazán kell számítani, tehát a Nagy Öregek és egyéb ép ésszel felfoghatatlan kozmikus iszonyatokkal ezúttal (sajnos) nem találkozhatunk.

Helyette inkább a saját ötletekből összeálló misztikus és/vagy dark fantasy vonal érvényesül a történetekben. Ennek kuriózumát pont az adja, hogy Matt Ruff az USA akkori állapotait tükröző környezetbe illesztette ezeket az egymáshoz elsőre alig-alig kapcsolódó ponyvaszerűséggel operáló okkult és természetfeletti epizódokat, amelyek a fináléban aztán szerencsére egy szerves egésszé állnak össze. És amiből kissé didaktikus módon az szűrhető le, hogy természetfeletti események ide vagy oda, még mindig a fehér ember zsarnoksága a durvább tényező. Persze nem kell félni, hiszen a kötet az elejétől a végéig csak úgy olvastatja magát!

Bár a kimondottan weird és kozmicista irodalom után szomjazó fanatikus Lovecraft-hívőknek talán csalódás lehet a mű, én mégis azt mondom, hogy aki egy rendhagyó kivitelezésű, fantasztikummal és misztikummal ellátott, különféle műfajokat felvonultató olvasmányban szeretne elmerülni – amely nem mellesleg egy ötvenes évek Amerikáját bemutató hiteles korrajz -, annak mindenképpen ajánlom ezt az eltalált borítóval bíró, négyszáz oldalas kötetet.

A kötetet köszönjük az Agave kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni!

Értékelés: 8,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Matt Ruff: Lovecraft földjén (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.