Host (2020)

A koronavírus járványra, mely a jelenkor egyik legnagyobb válsága, igencsak gyorsan lecsapott a horror zsánere. A bezártság, a magány, az, hogy a családtagjainkat és barátainkat jószerint csak online láthatjuk, kiváló táptalaja kedvenc műfajunknak. Rob Savage filmje, a Host is ezt a tematikát járja körül, melyhez szinte adódott, hogy, a pár évvel ezelőtt megjelent Unfriended-hez hasonlóan, itt is egy online találkozón keresztül ismerhetjük meg néhány  fiatal hátborzongató történét.

Haley (Haley Bishop) a koronavírus miatt kialakult karanténban egy Zoom híváson keresztül beszélget barátaival, azonban az estére egy különleges vendéget várnak: egy médiumot hívtak meg körükbe, hogy, bár a vírus csak online engedi meg, egy szeánszot tartsanak. A szeánsz alatt Jemma (Jemma Moore) azt állítja, megérintette egy szellem, aki korábban felakasztotta magát. Hamarosan kiderül, hogy a lány csak hazudott, ám nem sokára különös jelenségek veszik kezdetüket: a lámpák maguktól kapcsolnak ki és be, Haley alól valaki kirántja a széket, ráadásul a médium is váratlanul kilép a beszélgetésből. Miután újra felveszik vele a kapcsolatot, rendkívül mérges lesz, hiszen azzal, hogy Jemma hazudott, kaput nyitott a túloldalon lévőknek a világunkba, amin keresztül bárki átjöhetett. Ez az akárki hamarosan kiderül, hogy nem más, mint egy démon, aki a kis társaság életére tör. Haley és a barátai ráadásul elszigetelten, saját otthonukban vannak, így egymás segítségére sem számíthatnak…

Félve ültem le megtekinteni a Hostot, hiszen sosem kedveltem a found footage, vagyis kézikamerás filmeket: mindig is úgy gondoltam, azért, hogy valósághűbbnek tudják eladni, gyakran olyan részletek vesznek el a műből, mint a cselekmény követhetősége, hiszen sokszor nem látjuk a képernyőn a történéseket. Mindezek mellett a Hosthoz kategóriájában legközelebb álló alkotás, az Unfriended se nyújtott túlságosan maradandót a formabontó stílusa ellenére. A film első percei alapján úgy tűnt, sajnos igazam lesz: nagyon lassan épült fel a cselekmény a viszonylag rövidnek mondható, 57 perces játékidő ellenére. Azonban ami ezután történt, az magával ragadott és elsodort: a történések felgyorsultak és szinte egy unalmas percet se tudnék megemlíteni. Mikor úgy tűnt, a cselekmény kicsit leül és az ember kifújhatja magát a sok percnyi tömény félelem és izgalom után, a film csak még jobban felpörgött egészen a zseniális lezárásáig.

A Host remekül reflektál a koronavírus járvány okozta legnagyobb problémánkra: a magányra és elszigeteltségre. Az otthoni webkameráik előtt ülő szereplők (de tényleg, maguk a szereplők otthon, a saját számítógépjük előtt vették fel a jeleneteket a speciális effektusokkal együtt, míg Rob Savage rendező távolról irányította őket: nem véletlen, hogy a szereplők keresztnevei, amik megjelennek a Zoomon, megegyeznek az őket alakító színészek keresztneveivel) tétlenül nézik ahogy társaikat elfogja az általuk megidézett démoni lény, és nem tudnak segíteni rajtuk. Mindezek mellett érzik, hogy ők lehetnek a következők, és rajtuk se tud senki sem segíteni, hiszen az egyetlen ember, aki értheti, mi folyik körülöttük, a médium, azonban őt nem tudják elérni. A színészek remekül alakítják ezeket az ijedt karaktereket, akik tudják, hogy nagyot hibáztak, és legszívesebben visszacsinálnák az egészet: ezt azonban nem tudják megtenni.

A Host egészen messzire megy, annak ellenére, hogy lényegében egy kísértet film. A szereplők közül nem egy hal brutális halált, amit gyakran egy az egyben láthatunk, köszönhetően a nagyszerű és kreatív speciális effekteknek. Azonban ezzel ellentétben, azokban a jelenetekben, ahol nem látjuk, mi történt a szereplővel, a kamera bejelentkezve marad a Zoom hívásban, így emlékeztetve minket, hogy valami szörnyű dolog történt: véleményem szerint ez így egy nagyszerű rendezői húzás.

A Host egyik talán legemlékezetesebb pillanata maga a lezárás, amiről nem lehet spoiler mentesen beszélni, ezért csak annyit említek meg, hogy itt ér csúcsra a feszültség fokozása, és remek befejezése ennek az alig egy órás parának. Ha 2020 legjobb horrorfilmjeit keresitek, a Hostot mindenképp ejtsétek meg, kellemes meglepetés mindenkinek, aki rajong a zsáner iránt.

Értékelés: 8/10

Kiknek ajánljuk: found footage és kísértetfilm rajongókon kívül mindenki másnak is, aki szeretne egy órányi ijedtséget.

Kele-man

Be the first to comment on "Host (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.