Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt 2.

Christopher Paolini bebizonyította, hogy egy fantasy író is tud jó és élvezetes sci-fit írni. A hosszú évekre eltűnt író az idei évben váratlanul bejelentette, hogy egy új, kifejezetten felnőtteknek szóló sci-fi regényt fog megjelentetni, ami váratlan fordulat volt, az amúgy ifjúsági fantasy regényeiről ismert férfitól. Szerencsére a mű is jól vette az akadályokat, s az Álmok a csillagok között pozitív visszhangra talált. A nálunk két részben megjelenő regényt az Európa könyvkiadónak köszönhetően most elhoztam nektek. Az első részről IDE kattintva olvashattok.

A folytatásban Kira és a Voluta legénysége hírvivőként érkezik vissza az ember lakta világrészbe, hogy nemvárt szövetséget kínáljon fajunk és proteidák között, mely szövetség talán megállítja az univerzumot fokozatosan bekebelező Zabálót és förtelmes kiméra seregét. Ám Kiráék nem várt fogadtatásban részesülnek, mely nemcsak a felkínált  szövetséget, de az egész világmindenség létét is veszélybe sodorja.


A történet egy parányi felvezetés után, az elődhöz hasonlóan ismét igen pörgősen indul, az oldalak csak úgy szippantják magukkal az olvasót az események sodrában. Ám ez sajnos hamar elül, és a regény közel felééig kissé melankolikus hangulat veszi át a helyét, ami jól átadja maguknak a karaktereknek az érzelmeit is, emellett pedig kontrasztot ad nemcsak a nyitány akciódússágához, de a könyv második felének brutális akcióorgiájához. Mert bizony amit kapunk a mű második felében, az véleményem szerint ki fog elégíteni minden akció sci-fi rajongót: epikus csaták, váratlan fordulatok, gigamega boss harcok stb. Ahogy a lezárásra sem lehet panaszunk, hiszen Paolini szépen, részletesen vezeti le az eseményeket, közel minden szálat elvárva (persze, hagy nyitott fonalakat, egy esetleges folytatáshoz), mindenkit elterel a maga útján, amit én kifejezetten pozitívan éltem meg. Manapság szeretnek az írók gyors lezárást hagyni akár egy hosszabb eposz végén is, de itt szerencsére tisztességesen le lett vezetve az események sorozatának kimenetelei ás következményei is.

Emellett egyfajta bónuszként kapunk egy a regény világához kapcsolódó kisebb tudományos okfejtést és magyarázó részt a könyv utolsó oldalaira. Ez inkább érdekes, jópofa, mint hasznos, mivel annyira tele van tűzdelve feleslegesen sok tudományos és kitalált kifejezésekkel, hogy az az egyszeri olvasót inkább kizökkenti, mint megértésre sarkalja a világ működésével kapcsolatban. Illetve ezen oldalak után van még egy röpke kitekintés az író életére, hogy mi is történt vele az elmúlt években amíg nem hallottunk róla, hogy miként dolgozott keményen a regényen, megházasodott, utazott stb. Ez egy abszolút kedves gesztus a rajongók számára.

Összegezve, az Álmok a csillagok közt folytatása és egyben lezárása, hasonlóan izgalmas, grandiózus történet lett, mint az előzmény, ami végül egy tisztességes lezárással végződött, mégis az esetleges folytatás lehetőségét fent tartva. Megspékelve ezt egy a rajongóknak szánt röpke írással, és egy kis tudományos eszmefuttatással.

Értékelés: 9,5/10

Kinek ajánljuk: Minden sci-fi rajongónak!

wooltur

A könyvért köszönet az Európa könyvkiadónak, akiktől most ITT megrendelhetitek a regényt!

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Christopher Paolini: Álmok a csillagok közt 2."

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.