Interjú Mojzer Dáviddal, az 18.48 steampunk képregény illusztrátorával

Az Utolsó Előtti Huszár rendkívül pozitív fogadtatása után egy újabb magyar fiktív történelmi ihletettségű képregényt köszönhetünk a CineGore hasábjain – ez pedig a legnagyobb magyart, vagyis Széchenyi Istvánt egy különleges steampunk hangulatú környezetbe helyező 18.48. A képregény keletkezéséről, hogyanokról és miértekről a megtörtént eseményeket alapul vevő, tizenkét részesre tervezett, online megjelenésű alkotás illusztrátorától, Mojzer Dávidtól érdeklődtem.

 

– Mutatkozzatok be röviden az olvasóknak, mit lehet tudni rólatok, a képregény alkotóiról?

– Az 18.48-at Rafai Alexandra írja, Mojzer Dávid illusztrálja és színezi, Mojzer Ákos pedig a külalakért,  a képregényben látott dijáznért, magáért a “steampunk életérzésért” felel. Csak három felnőtt vagyunk, akik nem tudtak kinőni a képregényekből. Az írást és rajzolást, valamint az ezzel járó kreatív feladatokat munka mellett végezzük, nevezhetjük akár szerelem projektek is.

– Honnan jött az 1848 alapötlete? Volta-e esetleg olyan művek, amelyekből inspirációt merítettetek?

– A 18.48 alap ötlete tőlem (M.D.) és testvéremtől (M.Á.) indult, egy március tizenötödikei napon, sörözés közben, elkalandozva kissé, elképzeltük milyen is lenne Petőfi Sándor egy steampunk kalapban, ahogy modern fegyverekkel veszi fel a harcot az elnyomás ellen. De akkor annyiba is maradt a dolog. Majd pár hónappal később, ismét szóba került a téma közöttünk, egy baráti összejövetel alkalmával, ahol a párom is jelen volt. Alexandrának tetszett az ötlet, és így tovább vittük a dolgot. Vállalta, hogy ír pár sort, majd abból végül elkészült az első fejezet. Mind a hárman geek-ek vagyunk, így például az Order 1886, A szövetség, képregények közül pedig, a Lady Mechanika adta az inspirációt.

– Adott-e esetleg külön drukkot a projekthez a másik, hasonló jellegű fiktív történelmi képregény, Az utolsó előtti huszár pozitív fogadtatása? Olvastátok-e esetleg az említett alkotás első részét?

– Szeretnénk, ha a magyar képregény szubkultúra még inkább elterjedjen, az említett mű Az Utolsó Előtti Huszár sikere pedig nekünk is adott egy hatalmas energia fröccsöt a projektünkhöz. Minden tiszteletünk a srácoké, mi is megvettük a képregényt és elolvastuk, ezzel is támogatva az álmukat. Ismerve a Hellboy képregények világát, nem okoztak csalódást nekünk, minden percét élveztük, és izgatottan várjuk a folytatást.

– Miről szól ez az általatok alkotott steampunk Széchenyi?

– A sztori alapját megtörtént események ihlették, ám a mi világunk kissé eltér a megszokottól. Adott Magyarország, mely némiképp megtépázva a háború után próbál talpon maradni, mikor is egy új barát érkezik a Reinaandok személyében akik hamis ígéretekkel, szépen lassan átveszik a hatalmat nem csak országunkon de egész Európa felett is, rejtélyes fegyverükkel a Forrással. Itt jön a képbe Gróf Széchenyi, aki egy kis Tony Starkos beütéssel, formabontó találmányokkal és nem utolsó sorban rengeteg pénzzel a zsebében összetrombitál egy különleges csapatot akiket megbíz egy igazán “egyszerű” feladattal: szabadítsák fel Magyarországot és Európát a Reinaandok zsarnoksága alól.

– Kérlek, mutasd be a főbb szereplőnket, illetve hogy milyen tulajdonságaikat próbáljátok meg kidomborítani az események során.

– A történet főszereplőinek kilétét még homály fedi, de egy-két apróságot persze elárulunk már az első két részben. A csapat élén Széchenyi domborít, őt követi Kardos Domán, egy kiégett szabadságharcos, akit már az első fejezetben komoly lelki traumával gazdagítunk, majd van egy női karakterünk Mihálcsy Ella, kinek a múltját sötét misztikum fedi, és végezetül pedig Szilágyi Szelestyén aki egy roppant megosztó személyiség lesz, éles esze és nyers stílusa az ami megragadja majd az olvasót.

– Milyen fantasztikus, steampunkos kellékekre számíthatnak az olvasók az elkövetkező részekben? Mennyire volt ezeket könnyű (vagy nehéz) kifejezetten egy magyar környezetbe ültetni?

– A tizenkét rész alatt hőseink megfordulnak majd több európai országban is, ahol rengeteg steampunk és teslapunk kellék segíti vagy épp nehezíti meg beteljesíteni küldetésüket. Utaznak léghajón, függő vasúton, sőt még elektromos autóban is.

 

– Mennyi időt szántok egy-egy rész elkészítésére, és milyen fázisokból áll össze?

– Mivel mindhárman munka mellett csináljuk, így több időt vesz igénybe egy-egy rész elkészítése. A történetet, amit Alexandra megírt, vesszük alapul, a rajz “oldschool” módon papíron készül el ceruzával, ezt követi a kihúzás, és végezetül a színezés iPad-en történik. Ákos felel a “kütyükért”, vele egyeztet először Alexandra, majd én vagyok az aki papírra veti.

– Milyen gyakorisággal és terjedelemben készülnek a részek, milyen hosszúra tervezitek a történetet?

– Nagyon igyekszünk, hogy az olvasóinknak ne kelljen túl sokat várniuk a folytatásra, ahogy időnk engedi, szeretnénk tartani magunkat a két-három havi megjelenéshez, részenként harminc-harmincöt oldalas terjedelemmel.

 

– Az első két fejezet már ingyenesen elérhető online változatban. Terveztek-e esetleg később egy komplett fizikai megjelenést?

– A végső célunk az lenne, hogy papíron is viszont láthassuk majd hőseinket, mert egy friss ropogós képregénynél nincs is jobb a világon. Kaptunk pár megkeresést nyomdáktól amiért hálásak vagyunk, ez egyelőre folyamatban van, törekszünk rá, hogy ez mihamarabb megvalósuljon.

– A közönség milyen úton tud titeket, és egyben a képregényt támogatni?

–  A jövőben tervezünk létrehozni egy Patreon oldalt, de ez attól függ, milyen fogadtatása lesz a második résznek. Várunk minden fajta visszacsatolást, lehet az negatív vagy pozitív, mi szívesen fogadjuk.

– Horror és sci-fi magazinként azzal szoktuk zárni a kérdéseinket, hogy idézzetek fel néhány személyes kedvencet a horror/sci-fi zsánerből.

– Ez egy nehéz kérdés, de megpróbálunk kevésbé terjedelmes válasszal szolgálni rá nektek. Alexandrának az all time favoritok közé tartozik a horror kategóriában Bram Stroker Drakulája, melyet Francis Ford Coppola rendezett, könyvek/film közül pedig A ragyogás volt az, ami gyerekként is már nagy hatással volt rá, valamint A Gyűrűk Ura összes. Öcsémmel Star Wars fanok vagyunk (IV. V. VI.), jómagam rajongok a klasszikus slasher horrorokért, kifejezetten a Péntek 13-ért, illetve az Alien-filmekért, de nagy kedvencem még a Vissza a jövőbe, valamint imádom a szuperhős filmeket is. Ákos is kedveli a klasszikusokat mind például a Halloween, vagy a Rémálom az Elm utcában, de nagy rajongója a Resident Evil játéksorozatnak is.

eyescream

 

FaceBook: Comic 18.48

Az 18.48 képregény első részét ITT tudod elolvasni, a másodikat pedig ITT!

Be the first to comment on "Interjú Mojzer Dáviddal, az 18.48 steampunk képregény illusztrátorával"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.