Serial Chillers XL: A balástyai rém

a balástyai rém2016 decemberében futótűzként terjedt a hír: a balástyai rém cellatársával együtt öngyilkos lett a börtönben. De vajon ez a cselekedet szolgált-e elégtétellel vagy adott-e megnyugvást bárkinek is az érintettek közül, pláne annyi év után? A kérdés költői. Az alábbi cikkben, mint már oly’ sokszor, egy alföldi tanyavilágból származó sorozatgyilkost fogok bemutatni, akit civilként Szabó Zoltánnak hívtak, s aki 1998 és 2001 között nyereségvágyból négy – saját bevallása szerint öt – ártatlan nőnek vette el az életét.

A kezdetek

Szabó Zoltán 1968-ban született földműves szülők gyermekeként. Már nagyon fiatalon megismerte a kemény, fizika munkát. És mást is. A családban egymást követték a tragédiák: apja korán meghalt, bátyja pedig önkezével vetett véget életének, egészen pontosan permetezőszert ivott, mert képtelen volt elviselni a kudarcot, miszerint nem vették fel börtönőrnek dolgozni. Végül édesanyja is elhunyt, a férfi teljesen egyedül maradt a családi tanyán. A megélhetésért állandó, keserves küzdelmet folytatott.

Az 1990-es évek második felében Balástya és térsége felpezsdült, köszönhetően annak, hogy üzletelők, vendégmunkások, örömlányok jöttek a határ túloldaláról Magyarországra szerencsét próbálni. Szabó is kapva kapott a lehetőségeken és legális, ám csekély keresetét illegális tevékenységekből származó bevételekkel egészítette ki. Például azzal, hogy román és szerb idénymunkásoknak szerzett állást a közeli földeken, a szerződéskötést, a bejelentést és az adózást természetesen mellőzte. Mivel Szabó szakaszvezetőként szerelt le a honvédségtől, s jól bánt a fegyverekkel, rendszeresen folytatott orvvadászatot a közeli erdőkben. Környezete enyveskezűnek ismerte, számos pitiáner lopást elkövetett, legtöbbször szerszámokat lovasított meg más tanyákról, a környékbeli gazdaságokból gyümölcsöt, zöldséget lopott, sőt, egy magántulajdonban lévő halastóból halakat is hazavitt. Egy ideig volt egy Krisztina nevű élettársa, akivel nagyon agresszívan bánt, állandóan verte, bezárta a tanyaépületbe, az ablakokat bedeszkázta, hogy ne tudjon megszökni, és ha a nő szerzett egy kis pénzt valahonnan, azt elvette tőle és az utolsó forintig elmúlatta, elkártyázta.

 

A ,,balástyai rém”

Szabó Zoltán ámokfutásai tizenhat éves korában kezdődtek, amikor a szomszédjában élő hatvanéves asszonyt megerőszakolta. Emiatt került először rácsos ablakok mögé. Első gyilkosságának áldozata a falu presszójában dolgozó Józsa Róbertné Almásy Judit volt. 1998. április 28-án találkoztak, amikor a nő végzett a délelőtti műszakkal, és éppen hazafelé indult volna, de autójából kifogyott az üzemanyag. Ekkor lépett elő a férfi, aki gálánsan felajánlotta, hogy tud nélkülözni egy kanna benzint, tartson vele a tanyára. Azonban miután a helyszínre értek, Szabó nem váltotta be ígéretét, hanem egy nehéz tárggyal, valószínűleg kalapáccsal többször fejbe vágta a nőt, amitől ő rövid időn belül meghalt. Ezután meztelenre vetkőztette, s ötven méterre vonszolta a tetthelytől, gödröt ásott és beletemette.

A második gyilkosság nagyon hasonló volt. 1998. július 16-án, ugyanabban a presszóban, zárás után leszólította a hazafelé igyekvő Jéga Szabó Bernadettet, aki ugyancsak pultosként dolgozott ott. Őt szintén a tanyájára hívta, többször fejbe verte, lemeztelenítette és elásta. Az eltérés annyiban állt, hogy a hölgy testét fej nélkül találták meg.

A harmadik gyilkosság 2000 februárjában történt, amikor lopásra buzdította Kállai Teréziát, aki nem mellesleg élettársának barátnője volt, együtt nevelkedtek annak idején az intézetben. Egy gyümölcsösbe csalta, ahonnan eredeti tervük szerint tűzoltó fecskendőket kellett volna kicsempészni, Szabó azonban egy óvatlan pillanatban megfojtotta a nőt, levetkőztette és őt is a földbe temette.

A negyedik gyilkosság volt az, ami lebuktatta Szabót. Ez 2001 augusztusában történt. Kiszemeltje ezúttal egy használt mobiltelefonokkal kereskedő hölgy, Szanka Hajnalka volt, akinek Szabó kihagyhatatlan üzletet ajánlott, mégpedig úgy, hogy elhitette vele, nagy mennyiségű használt készülék van a birtokában, amitől jutányos áron megválna. A nő sajnálatos módon bedőlt a csábításnak, így akkoriban nagy mennyiségűnek számító pénzt, háromszáz-ötezer forintot vett ki a bankból és azzal a táskájában indult el a férfi tanyájára, haza azonban már nem ment többé. Szabó őt is megfojtotta és lemeztelenítve elásta, a nála lévő összeget eltette, a nő motorját pedig – mivel azzal érkezett – egy közeli vizesgödörbe borította. A rendőrség ekkor már nyomozott az eltűnések ügyében, s a nyomozóknak nem volt nehéz dolguk, miután lekérték a hölgy híváslistáját, amely alapján egyenes út vezetett a balástyai rémhez.

 

a balástyai rém

Szabó Zoltán, azaz a balástyai rém

 

Az ötödik

Szabó a kihallgatás során mindent bevallott. Sőt, a négy emberölés mellett váltig állította, hogy volt egy ötödik áldozata is. Az eset még 1998. augusztus 25-én történt, amikor egy, az 5-ös út mentén dolgozó prostituáltat csalt át magához. Kovács Mónikát megfojtotta, testét elvonszolta a Cegléd-Szeged vasútvonal közelében futó mellékvágányhoz, aztán a sínekre fektette, s megvárta, amíg három vonat, köztük két tehervonat áthajt rajta. A holttest teljesen összeroncsolódott. A bíróság bizonyítékok hiányában azonban nem tudta rábizonyítani Szabóra, hogy ő követte el ezt a gyilkosságot. Állítólag egy hatodik esetről is beszámolt, igaz, nem mint elkövető, csak mint szemtanú, de ott a holttestet sem sikerült megtalálni, így ezt is elvetették. A vizsgálatot vezető nyomozó, Palatinus Gábor meg volt győződve róla, hogy Szabónak még több áldozata lehet. Például öt fős román család váratlan, éj leple alatt történt eltűnéséhez is köze van, akik egy ideig Szabónál laktak albérletben és mezőgazdasági munkákat végeztek a szervezése által, de ők nem kerültek elő, és mások sem.

 

Vizsgálat és ítélet

Miután Szabó mindent (és annál sokkal többet is) bevallott, a rendőrség soha nem látott méreteket öltő vizsgálatot kezdeményezett. Balástyát szó szerint fenekestől felforgatták, s a földmunkák következtében előkerült a már fent említett négy áldozat. Szabó ez idő alatt valóságos sztárnak érezte magát, élvezte, hogy ő van az újságok címlapján, szerepel a híradóban és mindenki róla beszél. Bár a férfinek ,,konkurenciája” is akadt a szóbeszéd szerint, egy nagyjából tíz tagból álló bűnbanda, akik orvvadászatból, prostituáltak futtatásából, illegális olajfúrásból éltek, ám végül nem hogy cselekedeteik, de még létezésük sem nyert bizonyítást a hatóságok által. A médiafelhajtás idővel alábbhagyott, ezért a balástyai rém taktikát változtatott: előbb minden vallomását visszavonta, majd egyetlen szót sem volt hajlandó mondani többet.

Balástya

 

Természetesen akkor már rengeteg bizonyíték volt a bíróság kezében, így az első fokú ítélet meg tudott születni 2003 novemberében, a Csongrád Megyei Bíróságon, életfogytig tartó börtönbüntetés formájában. Másodfokon pedig, 2004. szeptember 10-én a Szegedi Táblabíróság tette jogerőssé mindezt. Bár Szabó meztelen áldozatokat hagyott maga után, szexuális együttlétre utaló nyomokat nem találtak, így az ítéletében nem szerepel ez a tétel. A férfit a Szegedi Fegyház és Börtön, más néven a ,,Csillagbörtön” elkülönített részlegében helyezték el.

Aztán elérkezett 2016. december 5-e, amikor a balástyai rém és zárkatársa, Miklósi Viktor, annak ellenére, hogy a nap huszonnégy órájában kamerák kereszttüzében éltek, közösen felakasztották magukat. Életüket a kiérkező mentők nem tudták megmenteni. Különben a rabtárs bűncselekménye is hátborzongató: egy veszekedés során baltával szétverte felesége fejét, kilenc hónapos fiát pedig megfojtotta, testüket elásta a kertjükben, majd miután végzett, elment mulatni. Később feladta magát, sőt, egy korábbi gyilkosságot is bevallott: saját nagyanyja megölését. A börtönbéli önakasztás ügyében indított eljárás során kizárták az idegenkezűséget, az indítékra azonban a mai napig nem derült fény.

 

Utószó

A tanya 2018-ban még állt, de nagyon romos állapotban. Az, hogy villanypásztorral körbe van kerítve arra utal, hogy az ingatlannak van új tulajdonosa, sőt a jelek szerint állattartás is folyik. Ez az információ a Délmagyar című lap munkatársaitól származik, akik azonban ottjártukkor nem tudtak szót váltani senkivel. Szintén fontos információ, hogy ugyanebben az esztendőben megtalálták Jéga Szabó Bernadett hiányzó koponyáját, Szabó egykori tanyájának területén. Ezek szerint a két évtized alatt végig ott volt, csak a rendőrség nem végzett alapos munkát…

 

Balástya

az egykori tanya Balástyán

 

Norka

 

Be the first to comment on "Serial Chillers XL: A balástyai rém"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.