The Lie ((Between Earth and Sky)) (2018)

A Blumhouse Productions egy, az alacsony költségvetésű horrorfilmjeiről leginkább ismert filmgyártó cég. Olyan sikerek fűződnek a nevükhöz, mint az Insidious-filmek, a Parajelenségek-sorozat, A bűn éjszakája vagy éppen az Oscar-díjas Tűnj el! vagy A láthatatlan ember 2020-ból. Éppen ezért érdemes odafigyelni az ő nevükkel fémjelzett művekre általában.

A Welcome to the Blumhouse című projekt négy filmet foglalt magában, melyek 2020. októberében érkeztek meg az Amazon Prime-ra egy „pakkban”. (még egy ilyen csomag várható 2021 elején) A filmek hasonló tematikán alapulnak, családi környezetben játszódó horrort ígértek a nézőknek. A Nocturne, a Black Box és az Evil Eye című művek mellett a The Lie volt a negyedik.

A film főszereplői Kayla (Joey King, The Act /A tett/) és elvált szülei, akiket a már a The Killing-ben (Gyilkosság) is együtt játszott Peter Sarsgaard és Mireille Enos alakítanak. A konfliktust a lány szolgáltatja, aki egyszercsak bevallja apjának, hogy megölte a legjobb barátnőjét. A történet további részében azt követhetjük nyomon, hogyan próbálja meg a szülőpáros eltitkolni lányuk bűnét, megvédeni őt.

A The Lie másfél órája mindvégig izgalmas, annak ellenére is, hogy nem túl pörgős. Ebben a thrillerben – mert azt leszögezhetjük, hogy bármint is állít a Blumhouse vagy az Amazon, ez a film nem horror – főként az érzelmi felfokozottság és az agytekervények pörgetése az érdekes a néző számára.

Főszereplőink kiváló színészi alakításokat nyújtanak. Enos és Sarsgaard között különös kémia működik, és nagyon „jól állnak” egymásnak, jól dolgoznak együtt. Kinget utoljára A tettben láttam, és némiképp csalódtam, mert tőle sokkal többet vártam az alapján, amit ott nyújtott. De nem feltétlenül ő tehet róla, hogy másfél órán keresztül csak picsognia kellett a szerepben…

Igazából a The Lie sztorija elég blőd, és a katasztrofális címválasztásnak köszönhetően maximum a 20. percben mindenki rá fog jönni arra, hogy mi lesz a csattanó. A darab munkacíme a Between Earth and Sky volt, aminek nincs sokkal több értelme, de legalább nem spoilerezte el saját cselekményének legfontosabb fordulatát.

Mindezek tekintetében azt kell, hogy mondjam, ismét egy olyan filmmel állunk szemben, amit a körülötte dolgozó marketing gépezet baltázott el. Ha a The Lie-t nem próbálják meg horrorként prezentálni, ha nem választják ki a lehető legrosszabb címet neki, egészen korrekt darab lehetett volna. Szépen fényképezett, a spoilerektől eltekintve izgalmas és fordulatos cselekményű thriller, szerethető színészekkel, akik ha nem is életük alakítását nyújtják, de élvezet nézni őket.

Kinek ajánljuk: Thrillerkedvelőknek. Azt ajánlom, társaságban nézzétek, és a többieknek ne áruld el film címét, hátha ők így jobban ki fogják tudni élvezni.

Értékelés: 6/10

(más címmel 7-8 is lehetett volna)

Blissenobiarella

 

2 Comments on "The Lie ((Between Earth and Sky)) (2018)"

  1. Azt lehet tudni, hogy hol lehet magyarul megnézni? A prime-videon nem írtak amgyar feliratot hozzá :c

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.