A horrorfilm: Válogatott tanulmányok (szerk. Kárpáti György – Schreiber András)(2015)

A Filmanatómia sorozat második kötete a horror műfaját járja körül különféle magyar szerzők tanulmányainak segítségével. A több mint háromszáz oldalas kötet a zombis filmek kiemelkedő alakjának, George A. Romeronak az előszavával kezdődik, és egymástól jól elkülönülő (vagy éppen összemosódó) tematikák mentén kalauzol el minket a félelemkeltés szélesvásznú művészetének ezerarcú világába. 

A horrorfilm (társadalom)történelmi kialakulásától kezdve a leggyakrabban címkézett alműfajokon át bemutatja a rémületkeltésre alkalmas franchise-ok világát – többek között megismerkedhetünk a sequel, prequel, spin-off, remake, reboot fogalmával. Emellett olvashatunk a horrorfilmeket kísérő zenei aláfestés kialakulásáról (A borzalom szimfóniái), kedvenc műfajunk más zsánerekkel való gyakori keveredéséről (Mutáns műfajtestek), valamint a rémülettel kacérkodó animációs alkotásokról (Rémek a rajzlapról).

Képet kapunk a női horror értelmezési lehetőségeiről (A szebbik igen), bemutatják a műfajban fellelhető keresztény koncepció megjelenési formáit (Ellene mondotok-e a gonosznak), nem utolsósorban pedig kitérnek a kilencvenes évektől a televízióban sugárzott horror-sorozatokra (Képernyőbe zárt bestia). Minden egyes fejezet során releváns alkotások tömegkelege kerül elő, szimplán protokollszerű gyors-ismertetés vagy éppen mélyre ható elemzés, direkt-analizálás céljából.

A tanulmányok után – mintegy keretként – ismét csak George A. Romeroé a szó. A zombifilmek atyja 2015-ben a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége volt, mellette pedig egy mesterkurzust is tartott a helyszínen. Az ezt követően zajlott interjút olvashatjuk vele, amely egyfajta kötetlen beszélgetésnek is tekinthető a rendező horrorfilmes munkásságát illetően. A kiadvány végén a kötet szerzői mutatkoznak be röviden, illetve egy kis jegyzéket olvashatunk olyan alkotásokról, amiket mindenképpen meg kell – vagy legalábbis illik – megnézni (A horror műfaj 30 megkerülhetetlen filmje).

Ha még csak most ismerkedünk a műfajjal, akkor egy roppant informatív kvázi-gyorstalpalóként funkcionálhat, ha pedig már öreg motorosnak számítunk a borzongás berkeiben, ez esetben is szolgálhat nekünk jó néhány érdekességgel vagy újdonságnak számító ténnyel, összefüggéssel. A kiadványban felsorolt példaértékű alkotások között pedig szerintem mindenki találhat magának (pótlásra vagy ismétlésre alkalmas) néznivalót – legyenek azok éppen filmtörténetileg úttörő alkotások, kevésbé ismert kiválóságok vagy éppen a közelmúlt elfelejtett gyöngyszemei.

Értékelés: 8/10

eyescream

1 Comment on "A horrorfilm: Válogatott tanulmányok (szerk. Kárpáti György – Schreiber András)(2015)"

  1. Sziasztok!
    Remek cikk, mint mindig!
    Már több éve követem az oldalt és csak azt szeretném mondani, hogy imádom!
    Bármely rovatról legyen szó, mindig érdekes, igényes cikkeket van szerencsém olvasni.
    Csak így tovább!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.