Die Hard Dracula (1998)

Peter Horak az iMDb szerint 1.9-es pontszámmal, egyébiránt pedig borzasztóan ocsmány poszterrel bíró alkotásának bevezető képsoraiban Wagner valkűrjeinek dallamára egy koporsót látunk, amint az egyik helyről egyszerűen egy másikra repül át. Nem tudom, ki hogy van a tágan értelmezett vámpírfilmes klisékkel, de ez azért még így is egy kicsit meredek. Szerencsére ezt a nyomokban horror(szerűsége)t alig-alig tartalmazó olcsó komédiát egy percig sem kell komoly venni. Még jó, mert nem is igazán lehet.

Kezdő képsorokban egy király meg akar erőszakolni egy hajadont – gondolom az első éjszaka jogán -, aki jobb esélyt nem látva, egy közeli kastélyba menekül. A kanos király végül a palota alagsorában megkéseli a csajt, de Drakula puszta kézzel áttöri a koporsót, és megfojtja az uralkodót, a szépséges lányt pedig vérével feltámasztja. Vágás után a jelenben érkezünk: Steven barátnője vidám popzenére történő vízisíelés közben minden előzetes jel nélkül eltűnik, és még a nevének naplementébe történő többszöri kimondása sem hozza vissza. A temetés után a bánatos Steven úgy dönt, hogy elutazik Európába. Mivel ez egy független film, így Európa legyen mondjuk Csehország, mert az különben is olcsó. Szóval hősünk megérkezik a cseh fővárosba, majd az ottani nevezetességek meglátogatása után egy kis sárga VW Bogárba pattanva vidékre megy.

Pontosabban csak szeretne, ugyanis nem jut túl messzire – útközben balesetet szenved. Kikászálódik az összetört roncsból, majd gyalog indul meg. Rendkívül bátor és céltudatos, mert még a félelmetes farkasvonyítások sem tudnak megálljt parancsolni neki. A közeli falu fogadójába érve aztán ágynak esik, majd hamar összecimbizik a tulajdonos vonzó lányával, aki nagyon hasonlít volt szerelmére. Közben megjelenik a fogadóban a vámpírok hajkurászó Dr. Van Helsing, és Steven felajánlja, hogy segítségére lesz. Miután a vámpír betéved a fogadóba, úgy döntenek, itt az ideje, hogy ők is meglátogassák. Sajnos azonban szerencsétlenkedő hőseinknek se szigonnyal, se karddal nem sikerül likvidálniuk Draculát, aki ekkora már a fogadós lányát is elragadja. A végjátékban aztán egy molotov-nyilat lőnek rá, miközben a várfalról lelocsolják benzinnel, amitől végül darabokra robban. De ezzel még nincs vége, ugyanis Draki háremébe tartozó három dögös vámpírmaca környékezi meg őket…

Ez az alkotás olyan, mintha Mel Brooks 1995-ös Drakula halott és élvezi című, alapvetően komolytalan produkcióját egy viszonylag ismeretlen független filmes nulla tapasztalattal és minimális anyagi ráfordítással szerette volna filmre vinni. És mint ilyen, a végeredmény egy szerethetően béna és amatőr komédia lett, merthogy a címszereplőn és a vámpír-zsáner kliséin kívül igazából nem is érhető tetten más horrorra jellemző elem.

Drakula egyrészt megjelenik emberi alakba – ilyenkor kirúzsozott szájjal mosolyog ránk, és próbálja elrejteni metszőfogait -, de ez a ritkább eset. Többnyire gonosz és kegyetlen mivoltát hangsúlyozzák szörnyűséges ráncos maszkolással és borzalmas parókával. Akad, amikor denevérré változik. De Drakula amúgy tök kedvelhető személyiség. Néha a vámpírmacájának zongorázik, néha a várkastély ablakában hegedül. Van amikor pezsgőspohárból kortyolja a vért, akad amikor úgy szürcsöli ki a nőnemű egyedből, hogy a dobhártyád is beleremeg. Vagy egyszerűen csak a folyóból bukkan fel mosólányokra fenve a fogát. A fináléban például kékesen zsinnyegő villámokat és tűzlabdákat szór a kezéből, a kedvencem azonban mégis az, amikor seggel kifelé valami embertelenül kicsavart pózban vízszintesen lebeg az ablaknál, karjában hősünk csajával (lásd a képen). Elképesztő.

Többnyire eltúlzott alakítások, fárasztónak tűnő szituációk és egyéb filléres hülyeségek tarkítják ezt az alig másfél órás komolytalanságot. Majdnem felsejlő mellek, dögösnek mondható vámpírlányok meg dróton odébb rángatott patkányok, mi kell még? Például egy Wagner walkűrjeire repkedő koporsó, ahogy azt már a bevezetőben is említettem. Meg persze egy utolsó pillanatokban a műbe szuszakolt erőltetett csattanó, ami elvileg mindent megmagyaráz. De még valahol így is szórakoztató, főleg mazochistáknak.

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "Die Hard Dracula (1998)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.