Black Spot ((Zone Blanche)) (2017-) (Szólít az erdő) 1.-2. évad

Az elmúlt évek sorozatdömpingjében igazi gyöngyszemek akadnak az európai gyártású művek között is – gondoljunk csak a német Darkra, a francia Marianne-ra, az izlandi Gyilkosság Reykjavíkbanra, vagy a spanyol A nagy pénzrablásra. Mai cikkünkben egy francia-belga kooprodukciót mutatunk be, a Zone Blanche-t.

A Zone Blanche, vagy angol fordításban a Black Spot egy olyan helyet jelöl, ahol nincs térerő, nem működnek a telefonok. Magyar megfelelője nem igazán van ennek a kifejezésnek, talán a „szürke zóna” vagy a ,,vakfolt” a legmegfelelőbb rá. Egy ilyen terület, egy hatalmas erdőség kellős közepén fekszik a nem túl festői, teljesen jelentéktelen Villefranche nevű falu (ilyen nevű település egyébként több is van Franciaországban), ahol történetünk játszódik. Villefranche számos kihívással küzd: a helyiek elszegényednek, nem nagyon van munkalehetőség. A polgármester igyekszik újabb és újabb ipari létesítményeket csábítani, hogy munkahelyeket teremtsen, de egy titokzatos környezetvédő, már-már terrorista módszereket alkalmazó szervezet ellenállásába ütközik, és a helyiek egy népes csoportjába is, akik fontosabbnak tartják az erdő, és az erdővel való kapcsolatuk megőrzését.

Villefranche teljesen jelentéktelen volna, ha történetét nem szőnék át furcsa események, melyek igen magas halálozási rátát eredményeznek a faluban. Rengeteg misztikus eltűnés, gyilkosság és öngyilkosság történik itt, melyeket a helyi erők nem minden esetben tudnak felderíteni. A történet fonalát ott vesszük fel az első részben, hogy a településre érkezik egy új ügyész, akit azzal bíztak meg, hogy legyen segítségére Villefranche igen kislétszámú csendőrségének. (Franciaországban csak a nagyvárosokban működik rendőrség, vidéken a részben a hadsereghez tartozó csendőrség van jelen, mely a rendfenntartás és a közbiztonság védelme mellett ugyanúgy ellát nyomozati feladatokat is)

A sorozat történetének szerkesztése kiváló: mialatt a történet fősodrai szépen lassan alakulnak, minden epizód feldolgoz egy „kisebb”, épp aktuális történetet/bűncselekményt is, amelyek persze mindig összefüggésben állnak a háttérben húzódó misztikummal. Így a néző részről részre merülhet egyre mélyebbre a Zone Blanche világában, melynek különlegességét, amely kiemeli a szokásos nyomozgatós krimik közül, az erdő fogja szolgáltatni, és a természetfeletti hatások sejtetése az események hátterében.

A villefranche-i emberek ősei kelták voltak, és vannak, akik még tartják hiedelmeiket az erdőben élő istenről/istenekről, és arról, hogy az erdőnek saját akarata van. A sorozat ajánlásának szempontjából lényeges ez a természetfeletti szál a történetben, mert a történet előrehaladtával (különösen a második évadban) egyre nagyobb szerepet kap – a kelta istenség, Cernunnos vizuálisan is megjelenő, aktív szereplőjévé válik. A misztikus kelta-vonalat nagyon jól eltalálták a készítők, a mitológia iránt  érdeklődők minden bizonnyal meg fogják találni számításaikat benne.

Miközben minden szereplőnek van valami rejtegetni valója, és a történet bőven tartalmaz karakterfejlődést mindannyiuk esetében, mégis sokan ítélték a Zone Blanche-t unalmasnak. Valóban nem egy pörgős cselekményű sorozat, és még a szereplők is ritkán emelik fel a hangjukat benne, de a világa a maga módján lenyűgöző. Rengeteget számít ebben, hogy minden technikai szempontból kiváló munkát végeztek a készítők: mind a színészi játék igen meggyőző, mind pedig a képi megjelenítés gyönyörű. Aki kicsit is vonzódik a nagy, sötét erdőségekhez, nem fogja tudni levenni a szemét ezekről a képekről, míg a hangok gondoskodnak majd arról, hogy borsóddzon a hátunk.

Egyes jelenetek még egy sokat látott, bűnügyi sorozatokban jártas szemlélőt is meg tudnak lepni, hovatovább megijeszteni, vagy éppen napokra elgondolkodtatni.

A látványvilág becsapós lehet, mert emiatt a sötétség miatt sokaknak a Dark ugrik be elsőként, de ezen kívül a két történetnek semmi köze egymáshoz. Ha hasonlítani kell valamihez, inkább a francia Twin Peaks-nek nevezném, bár annak abszurd humora itt nem lelhető fel. A Zone Blanche kiválóan vegyíti a rejtélyes gyilkossági ügyek utáni nyomozást, a természetfelettit, és megengedhető mennyiségben a szappanoperát is. Hibái, kisebb-nagyobb következetlenségeivel együtt is egy igen érdekes darab. A karakterek cselekedetei olykor nem logikusak, szálak maradnak elvarratlanul, vagy az elvarrás nem hat ésszerűen. A szereplők múltja – talán éppen a titokzatosság fokozása végett – fájóan kidolgozatlan, hiányos.

Jelenleg két évad elérhető a Netflix forgalmazásában. A harmadik évadot 2020 nyarára tervezték, de halasztottak. Bár nem jelentették be, hogy a sorozatot elkaszálták volna, továbbra sincsenek hírek a folytatásról, így, ha az el is készül, biztos, hogy legkorábban 2022-ben láthatjuk majd.

 

Kinek ajánljuk: Misztikus thrillerek, krimik kedvelőinek, akiket nem riaszt el a lassú cselekmény és a természetfeletti szál.

Értékelés: 7/10

Blissenobiarella & Norka

Be the first to comment on "Black Spot ((Zone Blanche)) (2017-) (Szólít az erdő) 1.-2. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.