Sharks of the Corn (2021)

A Sharknado és igénytelen CGI-ben dúskáló, normál emberi elmét bomlasztó társainak köszönhetően manapság már szinte teljesen hétköznapinak számít a leghíresebb tengeri ragadozók szárazföldön, illetve a legkülönfélébb szigorúan vízmentes helyeken való instant feltűnése. Ebben a Stephen King egyik híres koncepciójától ihletett emberiség ellenes bűntettben a Stonhenge energiáitól meglehetősen agilissé váló fanatikus, valamint a kukoricamezők ősi és misztikus cápa-kultistái által oly mohón várt vérholdas világvége kerül a középpontba. Mondanám, hogy kezdjetek bele, mert egy könnyed egynyári produkció, de nyilván hazudnék, mert bizony elég hosszúra nyúlik és különben is rohadt fárasztó egy hulladék. 

Kezdő képsorokban egy szerelmespár szexre éhes női tagja vetkőzős bújócskát kezdeményez, mire a Kentucky állam Druid Hills település közelében lévő kukoricásban nyomába ered egy cápa, és megcsócsálja a mellben erős teremtményt. Ezen eseményeket követően több szálon is elkezd futni a cselekmény. 1. Helyi összeesküvés-hívő hülyénk izgalmas bigfoot-vadászatra csábítja a népeket, majd rájön, hogy nagyláb helyett cápák tanyáznak a kukoricásban.  2. Egy útszéli hotelban prostit feláldozó, majd autóval menekülő cápa-fanatikus dilinyóst lemeszeli egy kurvásra sminkelt rendőrnő, majd az őrsre érve kihallgatják. Állkapcsának sűrű idegrángása közben elmeséli, hogy a Stonehenge mágikus erőt kölcsönöz neki, de a kukoricamező alatt eltemetett cápa-szektáról is információkat oszt meg.  3. A cápa-kultusz isten háta mögötti rejtekhelyéről maszkos alakok ellopnak egy pvc-cápával teli szakrális tartályt, hogy aztán egy beépített FBI ügynök lecsaphasson az azt megszerezni igyekvő maffiára.

Fogynak a statiszták, és miközben a tradicionális cápás trash legszebb hagyományait követve az égből leharapott helikopterek robbannak fel, nemsokára feljön a vérhold, hogy a tátogásokat mímelő dilinyósunk a cápa-tartályt megszerezve beteljesítse minden cápa-kultuszos álmát. Miután földre idézte a cápa-istennőt, ő maga is egy ordenáré ember-cápává változva próbál földöntúli hangokat kiadni, de aztán a nagy semmiből hirtelen ott terem a bigfoot és egy habszivacs-sziklával agyonvágja, a cápa-istennőt meg a koronájába rejtett kézigránát szaggatja cafatokra.

Egy szavam se lehet, ugyanis azt kaptam, ami már a címből is sejteni lehetett, és amit egyebek mellett amit már a trailer is sejtetett: műanyagból készült tengeri ragadozókat formázó fejeket mozgatnak a kukoricásban, néha pedig a drón-felvételeknek hála, felülről láthatjuk a sorok között szabályosan közlekedő jószágokat. Viszont sajnos elég kevés ilyen jellegű jelenetet, vagyis cápa által elkövetett vérengzést kínál a produkció, pedig a harapás-imitációk és a képkivágás széléből odalocsolt művér is majdnem szórakoztató.

Ebben az amúgy is komolytalanra vett filmben a szereplőink nem többek, mint vicces karikatúrák. Szerencsére egyáltalán nem kell szégyenkezniük: elég, ha a kamerával szemben állnak, és fejhangon mondják a szövegüket, úgysem érdekel túlságosan senkit. Vagy nők esetében elégséges, ha bizonyos méretű tőgyekkel rendelkeznek. Polgármesterünk például annyira redneck fazon, hogy eleve kiesik a szájából a kapa, rendőrnőnk pedig hivatalból stopposokat vesz fel.

Minimális költségvetésben előkerül még az olcsó cápás filmekre jellemző igénytelen CGI-vérpacsmagolás, láthatunk műanyag emberi koponyát meg ufócsonvázat, gumi-végtagokat és bélrendszert, és nem kell megijedni, ha megjelenik a kézbe fogott cápa-állkapcson a raktári szám. Kapunk házi cápa-szentélyt, cápa(madár)ijesztőt, animált Stonehenge-hasonmást, néha pedig bátran vágnak be különféle természetfilmekből véletlenszerű cápás jeleneteket.

Akad néhány tényleg humorosnak szánt jelenet (kukoricamező rendőrszalaggal való ügyetlen betekerése), de főleg olcsó és blődli, mindenféle logikát nélkülöző képsorok követik egymást, a fináléban némi csavarral, és kötelező(en kiszámítható) befejezéssel. Emellett pedig mondanom sem kell, hogy a vágások és a néha felcsendülő kísérőzene sem áll semmiféle köszönőviszonyban egy normálisan elkészített produkcióéval. Ha viszont hétvégi haveri italozásra vagy elalvásra szánt hulladékként nézzük, egészen biztató a kép!

Értékelés: 3/10

eyescream

Be the first to comment on "Sharks of the Corn (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.