Stephen King: Minél véresebb (2021)

minél véresebbTudvalévő, hogy Stephen King világklasszis regényein és ugyancsak kiváló novelláin túl bizonyos időnként pazar kisregényeket tartalmazó kötetekkel (A remény rabjai, Titkos ablak, titkos kert / A napkutya, Atlantisz gyermekei vagy legutóbb a Minden sötét, csillag sehol) szintén megörvendezteti rajongóit. Nagyjából tízévente számíthatunk egy ilyen kiadványra, és ez a pillanat most jött el. A Minél véresebb című, legújabb gyűjteményben négy fantasztikus és természetfeletti elemekkel átszőtt drámai történetet olvashatnak a rajongók.

A közel 350 oldalas, keménykötésű kiadvány első írásában (Mr. Harrigan telefonja) egy édesanyja nélkül felnövő, becsületes fiatal srác és egy gazdag ex-bankár őszinte barátságát mutatja be, némi természetfeletti igazságszolgáltatással körítve. Ahogy King az UR nevű kisregényében az újkori technika egyik csodálatra méltó találmányát, egy ebook-olvasót tette meg központi elemnek, úgy most az iPhone nevű forradalmi eszköz lett a közeg, amely összekapcsol két világot.

minél véresebb

Ha másért nem, már csak a Chuck élete miatt is érdemes volt elolvasnom ezt a kiadványt. A három felvonásból álló, fordított kronológiai sorrendben szerkesztett novella-füzér igazából egy nagyobb központi koncepció köré épül, azonban a különálló epizódok (bizarr világvége, az örömtánc és a padlás rejtélye) önmagukban is megállják a helyüket. Viszont a legvégén minden összeáll. Elképesztő(en fantasztikus) gondolatkísérlet, mely nem csak szórakoztat, de magukba nézésre is késztet(het).

King szerint ennek a krimis-thriller hanglatú címadó novellának az alapötlete már jó régen megérett benne, csak éppen nem talált hozzá megfelelő főszereplőt. Szerencsére aztán ez változott, és a Mr. Mercedes (vagy főszereplője nevére utalva, Bill Hodges) trilógiából jól ismert különc, Holly Gibney A kívülállóban feltűnő vendégszereplése után egy iskolai robbantás miatt ismét nyomozni kényszerül. Méghozzá ez utóbbi regényben feltűnt természetfeletti entitáshoz hasonlító lény után, aki tévériporterként túlságosan gyakran tűnik fel a képernyőn tragikus balesetek és szörnyű katasztrófák helyszínéről. (Innen a cím: If it bleeds, it leads, vagyis magyarul: minél véresebb, annál híresebb.) Érezhető benne némi újrahasznosítás, viszont legalább jobban megismerhetjük az eddig főként csak mellékalakként feltűnt Holly Gibney családi körülményeit és hétköznapjait, vagy hogy mihez kezdett Bill halála után.

A kötetet záró kisregényben (A patkány) már egy jól ismert, mondhatni jellegzetes King-i motívum tér vissza: egy alkotni akaró író, és az ő készülő műve. Hirtelen felsorolni sem tudom, hány és hány művében bukkant már fel ez alapszituáció, szerencsére most is sikerül csavarni rajta egyet. Így lesz a realitás talajáról induló, hétköznapian átlagos történetből egy gonosz(kodó) sötét mese, melynek szerves részét képezi a címben szereplő négylábú és egy fausti alku.

Ez a kötet is bizonyította, hogy bár Stephen King régóta túl van az aranykorán, és műveinek központi témái is gyakran ismétlődőnek tűnhetnek, még mindig bőven érdemes odafigyelni rá. Zsigeri horrorkodás helyett ezúttal az emberi lélek szakavatott ismerőjeként kiváló drámai történetekben csillogtatja meg tehetségét. Némi természetfeletti pedig csak hab a tortán, még sok ilyet!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Stephen King: Minél véresebb (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.