Neil Gaiman – Rafael Albuquerque: Smaragdzöld tanulmány (2020)

Neil Gaiman (Sandman, Amerikai istenek, Csillagpor, Coraline) amerikai fantasy-, és képregényíró Hugo-díjat nyert természetfeletti bűnügyi novellájából az Eisner-díjas Rafael Albuquerque hozzájárulásával készítettek képregény-adaptációt. Ebben a formabontó és különleges elegyben a korabeli viktoriánus hangulat elegyedik lovecraft-i kozmikus iszonyattal, miközben Sherlock Holmes egy legfelsőbb köröket érintő nyomozását követhetjük végig.

Neil Gaiman fantasztikus novelláját, a Smaragdzöld tanulmányt a hazai közönség eredeti formájában már 2006-ban olvashatta a szerző Törékeny holmik című gyűjteményes kötetében, szerény személyem pedig a 2015-ben megjelent (John Joseph Adams által szerkesztett) Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai című antológiában futott bele, számos kiválóbbnál-kiválóbb alternatív detektívtörténet mellett. Az alkotás címe egyébként Sir Arthur Conan Doyle Study in Scarlet (magyarul: A bíborvörös dolgozószoba) Sherlock Holmes műre utal.

A történet szerint a  detektív-tanácsadó Sherlock Holmesnak és hű társának egy különleges fontosságú, nemzetbiztonságot érintő ügyet kell felgöngyölítenie, mivel Lestrade felügyelő és a Scotland Yard szokás szerint nem sokra jutott. Viktória királyné – aki ebben a felállásban bizony nem éppen ember – kedvenc unokaöccse, a német vérvonalból származó herceg vált brutális gyilkosság áldozatává londoni kiruccanása alatt.

A Neil Gaimantől megszokott irodalmi igényesség ebben az adaptációban is maximálisan átjön; földöntúli elemekkel spékelt bűnügyi novellája ugyanolyan hajmeresztően fantasztikus, mint eredeti formátumában. Ráadásul a fejezetek elején található teljesoldalas reklámposztereken egyéb misztikus és/vagy horrorisztikus kikacsintásoknak lehetünk tanúi, amely szintén csak emelik az amúgy sem mindennapi történet komplexitását.

Az öt kisebb fejezetre osztott, alig száz oldalas történet vizualitása önmagáért beszél. A zöld vérrel operáló – több mint figyelemfelkeltő – borító rögtön megragadja a kíváncsi tekinteteket, és akkor még nem beszéltem a belső borító-oldalak, illetve az epizódok közötti elválasztó részeket díszítő véráztatta tapétadíszítésről. Rafael Albuquerque finom és kifejező rajzai, valamint Dave Stewart komorabb színezése pedig szintén hozzájárul a hangulatos viktoriánus korabeli kaland élvezetéhez.

A Fumax kiadó keménytáblás kiadványához csak annyit tudok még hozzáfűzni, hogy egy eleve ötletes novella kiválóan sikerült adaptációja. A Smaragdzöld tanulmány egyaránt főhajtás Sir Arthur Conan Doyle detektív-történetei, és Lovecraft kozmikus horrorban fogant munkássága előtt. Neil Gaiman fantasztikumáért rajongóknak, és képregény geekeknek is ugyanúgy ajánlom!

Értékelés: 10/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Neil Gaiman – Rafael Albuquerque: Smaragdzöld tanulmány (2020)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.