Awake (2021) (Ébrenlét)

 Az elmúlt években elég gyakori filmtéma volt fiktív és nehezen magyarázható katasztrófák emberekre gyakorolt hatásainak bemutatása. Ki tudja, talán ezzel készítettek fel minket az elmúlt másfél évre… A legtöbb esetben valamely természeti elem fordult a bolygó ellen és vált mondjuk mérgezővé az oxigén, a folyóvíz, az eső vagy éppen a napsugárzás. A 2021-es Awake viszont egy merőben új ötlettel állt elő, amely az egyik legszentebb tevékenységünket fenyegeti, vagyis az alvásunkat.

Bár én eleinte azt hittem, hogy a magyarul Ébrenlét címre keresztelt darab magyarázatot ad majd arra, hogy az állandó éberség miért nem jár viszonylag gyors halállal, azért nem árt villámgyorsan átnézni, mi is történne testünkkel, ha nem tudnánk aludni. Ezek a tünetek szépen végigkísérik egyébként a filmet, megőrizve annak bizonyos fokú realitását. Az emberi testnek naponta 7-9 óra pihenésre van szüksége, az első problémák pedig már 24 órát követően jelentkeznének. Fáradtságunkat, levertségünket hamar testünk hőmérsékletének csökkenése követné, majd letargiával kevert hallucinációk gyötörnék testünket. A mai napig igen népszerű kínzás valószínűleg egy felnőtt emberrel 7-10 nap alatt végezne, ám dokumentált eredmények ezzel kapcsolatosan nem igazán elérhetőek. Aki egyébként többet akar olvasni a témáról, és érdekli az orosz alvási kísérlet is, annak ajánljuk korábbi írásunkat.

Az Ébrenlét című filmben egy napkitörésnek köszönhetően a kómában lévők felébrednek, az alvás pedig csak néhány szerencsés privilégiuma marad. A történetet igen röviden be lehet mutatni, hiszen a kevesebb, mint 100 perces játékidő során hőseink, egy szétszakadt család tagjai küzdenek a válaszokért, illetve a túlélésért. A mű végül szerencsére zászlajára tűzte ki az alvásmegvonás elleni küzdelem fázisait, így meglehetősen valósághűen ábrázolja annak tüneteit, kezdve a memóriavesztéstől a hallucináción át a katatónszerű állapotig.

Ami viszont fájó pont, az egyértelműen az, hogy aa dolgok ebben a filmben viszont csak úgy történnek, különösebb magyarázat nélkül. Valamiért történik egy katasztrófa, amely az emberekre valamilyen hatással lesz, hogy aztán valamiért az legyen a megoldás, ami. Közben tele vagyunk olyan döntésekkel, amelyek valamiért megtörténnek, de igazán nagy magyarázat vagy háttér nincs mögöttük, miként a főbb karaktereket is csak nagyom nagyvonalakban ismerjük meg. Pejoratív értelemben véve ez egy igencsak netflixes film lett…

A pozitívum egyértelműen az érdekes alapsztori, illetve az, hogy a mű inkább szeretne drámai, mintsem akció vonalat felvenni. Mindemellett viszont a film logikája és karakterei képtelenek felnőni a sci-fi koncepciója mellé, így ez is klasszikusan a “kihagyott ziccer” filmje.

Összességében semmi esetre sem mondhatjuk rossznak, mondhatnánk viccesen, hogy az Ébrenlét nem altat el minket, de sajnos végül áldozatául esünk a hanyag és túl egyszerű írói munkának.

Értékelés: 5/10

Be the first to comment on "Awake (2021) (Ébrenlét)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.