Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz (2021)

Az Európa Könyvkiadó jóvoltából idén már kaphattunk egy Stephen King-kötetet (Minél véresebb című kisregényes kiadvány képében), most pedig a Kapszula Könyvtár sorozatban a világklasszis horroríró egy friss kisregényét olvashatjuk egy fiatal lányka különös és furcsa dolgokat produkáló dobozával kapcsolatban. A felelősségvállalásról szóló cselekményben persze a természetfeletti elemek sem maradhatnak el.

A tizenkét éves Gwendolyn Peterson egy nap különös és fura dobozkát kap egy feketébe öltözött idegentől, amely hatalmas felelősséggel jár. A Castle Rock városában éldegélő lányka élete ettől kezdve gyökeresen megváltozik. A dobozzal járó lehetőségek (és egyben veszélyek) olyan komplex felelősségteljes viselkedést írnak elő, amihez hamar fel kell nőnie.

Ezt az alig 160 oldalas, harminckét rövid fejezetből felépülő, ifjúsági regényként jellemezhető, fantasztikus történetet Stephen King egyedül kezdte el, majd állítása szerint egy idő után nem tudta folytatni, így küldte át a Cemetery Dance szerkesztőjeként munkálkodó Richard Chizmar nevű kollégájának, akivel végül közösen fejezték be a művet.

Aki jártas a King-univerzumban, annak ismerős lehet a helyszín (Castle Rock), a seriff személye (George Bannerman), valamint a különös idegennel kapcsolatban szintén felmerülhet egy kézenfekvő tipp, ámde ez a kisregény ezektől eltekintve a lehető legtávolabb áll mindenféle durva vagy horrorisztikus elemtől. (Oké, a vége felé talán mégis olvashatunk egy apró részletet). Leginkább a felnőtté váló Gwendy személyes története ez. Egy olyan nem éppen hétköznapi mese, amely természetfelettivel operál és megannyi ifjúkorban elszenvedett drámát tartalmaz, de mégsem válik a végén King-hez mérten tragikussá. Én egyébként hasonló hangulatot (vagy tanmesés vonulatot?) éreztem benne, mint a Minél véresebb novelláskötet Mr. Harrigan telefonja című írásában. Jelesül, a főszereplő kezébe pottyanó hirtelen jött természetfeletti segítséget illetően, annak etikussága miatt.

Gyanítom, hogy Stephen King központi ötletét most is egy létező könyvből, illetve novellából vette – ahogy már annyiszor -, és azt alakította át saját szájíze szerint. Az idegen által átadott doboz, mely pénzt ad, illetve döntések eredményeképpen halált is okoz(hat) koncepciója meglátásom szerint ezúttal egyik kedvenc szerzőjének, Richard Mathesonnak (Legenda vagyok) Button, Button című novellájából ered, amiből egyébként később egy Alkonyzóna-epizód, valamint Richard Kelly (Donnie Darko) The Box című thrillere is készült.

A végére hagytam a külalakkal kapcsolatos feketelevest. Bár úgy látszik a Kapszula Könyvtár (Minden ami klasszikus, minden ami kortárs – már ez a mottó is zavaros nekem, akkor most melyik az irány kettő közül?!) sajátja az egyéni színekben öltöztetett viszonylag kisebb terjedelmű kiadványok brandje, egy King-kötetnél ez a fantáziátlan világoszöld borító meglehetősen furcsa. Még ha csak egy kisregény, akkor sem éppen nyerő design – ráadásul az eredeti változat illusztrációit is kispórolták.

Kíváncsi vagyok, hogy ezek után mi lesz majd a második és a harmadik rész sorsa, merthogy Gwendy-t az írók egyfajta fantasztikus trilógiának szánták. A Richard Chizmar által egyedül írt második kötet (Gwendy’s Magic Feather) az USA-ban már meg is jelent 2019-ben, a harmadikra (Gwendy’s Final Task) pedig Stephen King ismét visszatér.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Stephen King – Richard Chizmar: Gwendy és a varázsdoboz (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.