Jason Rising: A Friday the 13th Fan Film (2021)

Az eddig 11 résszel büszkélkedő hivatalos Péntek 13 kánon mellett oldalunkon már több Jasonnel kapcsolatos rajongói filmet mutattam be. Mindezeket pedig azért igyekszünk slasher hajlamú olvasóinknak figyelmébe ajánlani, ugyanis nem egyszer bizonyították már, hogy egyes fan-filmek jóval kevesebb pénzből, viszont annál nagyobb lelkesedéssel képesek szórakoztatást előidézni. Mit nekünk sokadik unalmasan gagyi és közepesen altatós folytatás, ha egy-egy rajongói produktum simán megugorja a lécet!

A seriff és két munkatársa éppen elföldelni készül Jasont egy koporsóba zárva, amikor a nem éppen hat láb mély sírgödörből a faládát átszakítva készül visszatérni a rém. A dramaturgiának köszönhetően pár lapát föld elég, hogy egy időre a földben tartsák. Néhány évet ugrunk az időben, amikor gyilkossághoz riasztják a seriff fiát és egy munkatársát. Egy elítéltek által üzemeltetett farmon történt gyilok: egy szerencsétlen őrnek vágták le a pélóját, három rab pedig megszökött. Miközben a helyi erők a Kristály-tavi kemping házaiban rejtőző szökevények nyomába erednek, Pamela Vorhees (Jason anyja) egyszer csak kikel a sírjából, és puszta kézzel kiszabadítja a koporsóba zárt fiát, hogy kedvére öldökölhessen…

jason rising

A jobbára színészként ismert James Sweet (Z, mint zombi, A titkok könyvtára) közel egyórás produkciójába nem igazán lehet belekötni. Nyilván itt-ott azért kilóg a lóláb, ha esetleg a hivatalos Péntek 13 franchise mozis változataihoz próbálnánk hasonlítani, de mint rajongói adaptáció, teljesen mértékben megállja a helyét. Jason nem annyira magas, mint megszoktuk, és talán picivel testesebb is, viszont ádáznak elég ádáz: kedvenc machetéja mellett balta és láncfűrész szintén a keze ügyébe akad, hogy végtagot amputáljon vagy csak simán egy-egy csapással küldjön embereket a másvilágra. Elhalálozásra ítélt karaktereink egyáltalán nem irritálóak: keveset beszélnek, de a törvény oldalán harcoló szereplők sem tűnnek szószátyárnak, szerencsére. Nem is lenne rá idejük, mondjuk.

jason rising

Hangulatos, borzongatós, és standard moziknál rövidebb játékideje (alig egy óra) miatt szinte nem nagyon találkozhatunk üresjárattal. Folyamatos az akciózás, menekülés, kaszabolás. Bár kissé megmosolyogtató a sírból kikelt, fej nélkül hadakozó Pamela és akad néhány gyengébben komponált szekvencia (koponyákkal teli kisház), összességében viszont a technikai oldalával elégedett vagyok. A kliséket nyilván nem lehet elkerülni – főleg egy ilyen franchise esetében -, de a Jason Rising személyében szerintem egy teljesen korrekt rajongói darabot készítettek, amit a műfajért, illetve főleg a hokimaszkos gyilkosunkért epekedő közönség egészen biztosan örömmel fogad.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Jason Rising: A Friday the 13th Fan Film (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.