Weird Wild World – Elátkozott festmények 2.

A Weird Wild World rovatunk egy korábbi részében Absvrd kollégám a közelmúltban már bemutatott egy-két, a közvélekedés szerint elátkozottnak tartott festményt. Ezt a misztikus tematikát folytatva most néhány újabb természetfeletti tulajdonságokkal bíró (vagy legalábbis annak gondolt) képzőművészeti alkotással szeretnénk megismertetni bennetek a világ minden tájáról. Lesznek fejetlen alakok, haldokló anyák és egyéb, rémálomba illő művészeti alkotások.

A kezek ellenállnak

Bill Stoneham 1972-ben festette ezt a mára elhíresült és nem kicsit hátborzongatónak tűnő képet (The Hands Resist Him), amelyet saját gyermekkori fotója ihletett. A festmény azon apropóból került az elátkozott képek díszes kis társaságába, hogy állítólag ő felelős a művet megvásárló galéria tulajdonosának, illetve az alkotásról első kritikát író személy haláláért. De a történetnek ezzel még nincs vége, ugyanis a kép következő gazdái – pontosabban lányuk – azt állította, hogy gyakran kelt fel az éjszaka közepén arra, hogy a fiú kijön a festményből, és a baba is életre kell. Ezért határozták el, hogy inkább megszabadulnak tőle az eBayen. De azok a potenciális vásárlók, akik csak a számítógépen tekintették meg a festményt, szintén nem úszták meg: fizikai fáradságról és eszméletvesztésről számoltak be.

Halott anya és gyermeke

Edward Munch, a Sikoly című világhírű festmény expresszionista alkotójának The Dead Mother and the Child művét saját édesanyjának halála ihlette, aki a festő öt éves korában hunyt el tuberkolózisban. A világon számos helyen kiállított képen egy kislány látható, háttérben az anya testével. Amellett, hogy a norvég művész festményét elég lehangolónak érezhetjük, egyesek szerint a kép megtekintését követően a kislány szeme mindenhova követte őket, és az édesanyja takarójának alig hallható zörgését is tapasztalni lehetett. Elég bizarr, nemde?!

Szerelmes levelek

A texasi Austin városában található Driskill Hotelt övező sok-sok kísértettörténet közül egyértelműen az USA-szenátor négy éves kislányához kapcsolódó eset a leghíresebb. 1887-ben Samantha Houston tragikus körülmények között lelte halálát, amikor egy labdát kergetve leesett a lépcsőről. A hotelban lévő Love Letters nevű festmény (alkotója: Richard King) nem pont őt ábrázolja, viszont sokan úgy gondolják, hogy a lány szelleme kísérti. A labdázó kislányt szinte a hotel egész területén látni lehet, személyzet és a vendégek arról számoltak be, hogy a festmény szédítő és émelyítő hatással van rájuk. Egyesek a kép előtt állva úgy érezték, hogy felemelkednek vagy éppenséggel mintha felemelné őket valami, néhányak szerint pedig a kép megpróbált velük kommunikációba lépni. Ha sokáig nézték, mintha megváltozott volna a kislány ábrázata.

Bernado De Galvez portréja

Amikor a texasi Galvez Hotel az 1900-as években megnyitott a kapuit, a spanyol katonatisztet – akiről egyébként a szálloda a nevét is kapta – ábrázoló festményt a folyosóra akasztották. Nem sokkal ezután a vendégek arról panaszkodtak, hogy amikor elsétáltak a portré előtt, az követte őket a szemeivel, míg mások a kép közelében extrém hidegről és kényelmetlenségről számoltak be. A természetfelettinek vélt festménnyel kapcsolatos legfurcsább tény viszont mégis az, hogy ahányszor csak le akarták fényképezni, az elkészült fotó mindig teljesen homályos lett.

A fejetlen

Amikor Laura P. egy fotó alapján megfestette ezt a szekeret és a mögötte látható fejetlen alakot (amit sokan szellemnek hittek) ábrázoló képet, kényelmetlenül érezte magát. Elkészülte után a festményt egy helyi üzletben akasztották fel, ahol a dolgozók panaszkodni kezdtek, hogy magától mozog, a környékén tárgyak esnek le, és papírok tűnnek el. Miután eldöntötte, hogy hazaviszi és a saját otthonában fogja tárolni, Laura évekig paranormális élményekről számolt be. Többek között egy fura ködszerű alak jelent meg neki a lakásban, kopogások hallatszottak és a nehézkes kapu is elmozdult a helyéről.

Az eső nő

Miután Svetlana Telets alig öt óra alatt megfestette a The Rain Woman névre keresztelt művét, arról számolt be, mintha alkotás közben egy ismeretlen kéz vezette volna minden mozdulatát. Miután a képet megvették, annak tulajdonosát álmatlanság és megmagyarázhatatlan szomorúság kezdte gyötörni, és elmondása szerint úgy érezte, mintha a képről nézték volna.

Ismeretlen pokoli alkotás

Zdzislaw Beksinski rémálomba illő festménye kis túlzással mintha csak egyenesen a pokolból elevenedett volna meg, egyes legendák szerint ez a kép is elátkozott. (A lengyel festőművész egyébként egyáltalán nem adott képet alkotásainak, így ennek sem.) Beksinski életét folyamatos tragédiák tarkítják: a felesége 1998-ben halt meg, következő évben pedig a fia követett el öngyilkosságot. Hat évvel később a saját lakásában találtak rá, meggyilkolva. Úgy hiszik, hogy azok, akik kicsit hosszabb időre is szemrevételezik a festmény, nemsokára meg fognak halni.

Ember tervez, Isten végez

Az angol Edwin Henry Landseer főleg állatos képeiről híresült el (lovak, bikák és kutyák), ám neki is akad egy különös alkotása. A szóba forgó festményen (Man Proposes, God Dispoes) ugyancsak feltűnnek állatok – konkrétan jegesmedvék -, ám azokat hátborzongató aspektusban ábrázolja Sir John Franklin 1845-ös tragikus végű expedíciójával kapcsolatban. (A nyom nélkül eltűnt sarkköri felfedezőútról szól Dan Simmons: Terror című regénye is.) A képet a University of London, Royal Hollowayben állították ki, de minden vizsgaszezonban egy uniós zászlóval terítik le. Állítólag az 1970-es években egy diák öngyilkosságot követett el, miután sokáig bámulta a képet. Üzenetében azt írja, hogy a jegesmedvék akarták, hogy megtegyem.

eyescream

Be the first to comment on "Weird Wild World – Elátkozott festmények 2."

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.