Black Aether #7 – A Mítosz elszabadul

A The Black Aether magazin hetedik lapszámában A Mítosz elszabadul névre hallgató pályázatra beérkezett írások legjobbjait olvashatunk. Vándormutatványosok földöntúli illúziókkal sokkolják a közönséget. Kalózok erednek a druidák kincsének nyomába, de valami mást találnak. Természetbe menekülő filozófus olyasmit fedez fel, amitől lassanként megőrül. A Pilis földalatti járatai egy régen letűnt korba vezetnek. Tisza-vidéki folyóimádó szekta, hátborzongató denevérek, dimenziók közötti szerelem – csak néhány dolog, amiről olvasni fogtok a kiadványban.

Hosszú kihagyás után 11 vadonatúj novellával és egy verssel (J.D. József: Elmenetel) tért vissza hazánk egyetlen amatőr weird ponyvamagazinja. Az Ámon Attila szürreálisnak ható borítójába öltöztetett, több mint 130 oldalas kiadvány gerincét ezúttal A Mítosz elszabadul című TBA-pályázat díjnyertes írásai alkotják, melyekben közös, hogy a szerzőik szabadon értelmezték a lovecraft-i életművet.

Szőllősi Kovács Péter által írt Inis Mona alkonyában a messzi földön híres (ámde valójában is létező) kalózkapitány, John Avery legénységével indul felkutatni a druidák kincsét, egy Sinclair nevű fogoly vezetésével. Matolcsy Kálmán naplószerű formátumban elénk tárt A Walden-tónál című alkotása az egyre inkább őrületbe hajló bizarr történetek palettáját erősíti. A történet Henry David Thoreau nevű amerikai író és filozófusról szól, aki a természettel való összeolvadást hirdette. Megismerhetjük, ahogy saját kezűleg épített kunyhóba költözik, majd pedig valami olyasmit talál, amely teljesen a hatalmába keríti.

Rádai Márk Ébredésében egy fiatal és jóravaló ügyvédjelöltet félelmetes denevérek rabolnak el, majd élete rémálommá változik, ezért kénytelen a Miskatonic Egyetem könyvtárát felkeresni egy bizonyos d’Erlette gróf Cultes des Goules című grimoárjának egy példányáért. Erdei Csaba elbeszélésében (A Nap nélküli tenger) pedig egy magyar felmenőkkel rendelkező fiatal francia festő érkezik egy kihaltnak tűnő Tisza-menti faluba, azonban az által keresett ihlet hamar megszállottsághoz vezet.

Bojtor Iván novellájában (A kapu pecsétje) egy arkhami újságíró a tunéziai sivatag mélyére utazik, hogy aztán szélsőséges körülmények közepette éljen át olyan dolgokat, amely földi halandóknak túlságosan is megrázó lenne. A kalandos történetben Hsan hét rejtélyes könyve mellett Viburnius Marco karaktere szintén megelevenedik.  

Sas Csaba egy fiktív lexikon szócikkének segítségével (Prof. Ian Fessler: Okkult ki kicsoda, vagy a nagy miszticista tabló) próbálja meg minél részletesebben bemutatni az Unaussprechlichen Kulten című okkult kiadvány szerzőjét, vagyis Friedrich von Junzt kalandos életútját és kevésbé bizarr és kultikus munkásságát. Kovách Kristóf Az utolsó előadásában pedig a francia forradalom korába repít vissza minket, ahol híres vándormutatványosaink egy földöntúli attrakciót tárnak a szenzációra éhes nép elé. 

A múltbeli elbeszélések mellett persze találkozhatunk a jelenben játszódó weird és megmagyarázhatatlan eseményekkel is. Körtvélyes Ákos Az én kicsi Kutulum című írásában a fiatal Nóri egy ismeretlen lényt hoz haza, amely egyre inkább különös kéréseket támaszt felé. Pető Zoltán (Rejtett Hold) A Pilis-tetőn című művében pedig kiránduló egyetemisták egyik társa szenved balesetet, majd pedig egy földalatti járat hihetetlen titkaira derül fény.

Pólya Zoltán Az élet és halál anyaga című művében egy plátói szerelem elevenedik meg szemünk előtt, azonban természetesen csavar is akad benne, illetve egy sötét szekta, amely pont elég ahhoz, hogy ne végződjön happy enddel. A kötet egyik kétségkívül legerősebb írása Nagy Viktória Szélfűje, mely kis csúsztatással akár még a magyar Dagon is lehetne. Cselekményében a folyómenti népek kultúrtörténetében jártas antropológus hősünk egy igéző női hívásnak eleget téve vidékre utazik le, hogy közvetlen közelről is tanulmányozzon egy eddig ismeretlen, világtól elzárt furcsa közösséget.

Ahogy már megszokhattuk, a magazinban olvasható amatőr weird, ám kétségkívül szórakoztató novellákhoz ezúttal is járnak különféle színvonalas illusztrációk. Ha pedig a cikk elolvasása után kedvet éreztek ezekhez a szokatlan és hátborzongató történetekhez, ne habozzatok, szerezzétek be a kiadványt mihamarabb a Dunwich Marketben!

eyescream

The Black Aether

Dunwich Market

Be the first to comment on "Black Aether #7 – A Mítosz elszabadul"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.