JP Ahonen – Belzebubs (2021)

Milyen lehet egy teljesen átlagosan vallástagadó, és okkult dolgokkal kacérkodó black-metálos família élete? Hogyan és miféle körülmények között élik hétköznapjaikat, és vajon mennyire másfajta kihívásokkal néznek szembe nap mint nap? Ezeket a kérdéseket járja körül a finn JP Ahonen rövid epizódokat tartalmazó képregény-füzére, amely most egy nagyobb formátumú keménytáblás kiadásban gyűjtötte össze a korábban már megjelent első és második részt.

A kötetet író és rajzoló, eredetileg tervezőgrafikusnak tanult JP Ahonen két finnországi napilap comic stripjének alkotója (Villimpi Pohjola, Puskaradio), valamint időközben egy Sing No Evil névre keresztelt képregényes kötete is megjelent, ám a köztudatban leginkább a szóban forgó Belzebubs web-comic révén került, mely szerte a világon hamar népszerűvé vált.

A Comicsmania 128 oldalas keményfedeles kiadványa a Belzebubs (korábban már hazánkban is kiadott) első és második részét tartalmazza. A többnyire négy kockából álló fekete-fehér epizódok mintegy trve dokumentarista stílusban mutatják be egy teljesen átlagos black-metálos család egyszerű hétköznapjait – legyen szó gyermeknevelésről, démonidézésről vagy egy kis meghitt romantikázásról. Sloth, az édesapa például Hubbath és Obesyx nevű haverjaival próbál minél nagyobb metálzenei sikereket elérni Belzebubs nevű zenekarával, míg lánya, Lilith szépen lassan belezúg egy prog.metálos osztálytársába. A nagyi meg folyton kiássa a nagypapát, mert szerinte az „amíg a halál el nem választ” a gyengéknek való.

A kisebb-nagyobb kitérőkkel lineárisan haladó cselekményfolyam morbid humorral átszőtt, ám végtelenül őszinte pillanatképei során megismerhetjük a másik gyermek, Leviatan fiatalkorát, de többek között egy meghitt pokolbeli nyaralásnak szintén részesei lehetünk – ehhez még külön egy jópofa térképet is mellékeltek, incubus és metrójáratokkal!

Corpsepaint és egyéb black-metál műfajra jellemző külsőségek minden mennyiségben, ismertebb északi zenekarokkal és popkult (E. A. Poe, Stephen King) utalásokkal nyakon öntve, de a démoni lények, pokoli ivadékok, valamint a hozzájuk kapcsolható fekete mágia alkalmazása sem maradhat el – különös tekintettel a már jól ismert lovecraft-i iszonyatokra. Az ilyen irányultságú szóviccekkel való játék pedig már tényleg csak hab a tortán, haha!

Mintha csak egy északi Addams Family lennének a maguk furcsa és okkult dolgaikkal, amelyhez néha a Heavy túra című filmből kölcsönöznének zenés bohóckodásokat. (Fun fact: 2019-ben a valóságban is életre hívták a Belzebubs-t, és kiadtak egy lemezt Pantheon of the Nightside Ghost címmel. Itt elérhető egy slágerük.)

Részletgazdag és rendkívül kifejező fekete-fehér rajzokat egyszerűen nem lehet nem imádni, ráadásul a panelokban számos helyen találhatunk eldugott kis jópofaságokat. Összegezve tehát egy hihetetlenül szórakoztató, modern felfogású comic strip gyűjtemény, mely garantáltan vidám perceket okoz majd az olvasóknak!

Értékelés: 10/10

eyescream

A képregényért köszönet a Comicsmaniának. 

Be the first to comment on "JP Ahonen – Belzebubs (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.