Ils/Them (2006)

Még akár kicsit sértődöttek is lehetnénk, hogy egy kiválóan sikerült horrorfilm ezúttal a szomszédos Romániában forgott, nem pedig nálunk, ám be kell érnünk olyan remekbeszabott művekkel, mint mondjuk a Midsommar vagy a Severance. Éppen utóbbival egy évben, vagyis 2006-ban került bemutatásra a francia-román közös produkció, amely az Ils/Them címet kapta, és mindmáig az egyszerűségében rajló nagyszerűsége miatt az egyik legjobb single location, illetve home invasion horrornak tartják.

Történetünk Bukarest mellett kezdődik, ahol egy anyát és lányát baleset éri, majd az autójukból kiszállva eltűnnek. A felvezetés hosszú ideig meg kellett adja ezután az alaphangot, hiszen a 73 perces játékidőnek relatíve a késői szakaszában, körülbelül 30 percet követően látunk ismét horrorra emlékeztető momentumokat.

A Franciaországból Romániába költöző Clementine és Lucas békés éjszakája hamar véget ér, amikor rájönnek, nincsenek egyedül idilli otthonukban. Innentől pedig meg is kezdődik a szokásos, home invasion filmekre jellemző hajsza, illetve menekülés.

Kezdjük a film elején található felirattal, azt ugyanis rögtön lehet cáfolni. Bár kétségtelenül hangos felütést ad a cselekmény fényében a “megtörtént eseten alapul” felirat, ennek valójában sajnos semmilyen háttere vagy realitása sincsen. Olvasni olyan félinformációkat, melyek szerint egy ausztriai házaspárt az évezred elején Csehországban tinédzserek öltek meg, ám ez azért csak távolról szolgálhat az Ils alapjául. A botrányszag viszont így sem kerülte el David Moreau filmjét, hiszen Romániában hangos felzúdulás is követte a bemutatót, igazságtalan idegengyűlölölettel és rasszizmussal vádolva a franciákat.

Ezzel a részével kár is foglalkozni igazán, hiszen egyáltalán nem akarják arcunkba tolni sem azt, hogy mondjuk cigányok a film gonosztevői, sem pedig azt, hogy Románia rossz hely lenne, amely negatív országimázs mondjuk a Motel részei kapcsán már masszívan körüllengte a franchise-t és Szlovákiát.

Sok horror kapcsán mondhatjuk el, hogy nagyszerűsége valóban abban rejlik, hogy semmi extrát nem szeretne, nem akar túl látványos, mély, gore vagy sokkoló lenni, ez pedig itt is hatványozottan igaz – szimplán csak kapunk 70 percet, hogy megéljük azt, ami az átlagemberekkel is előfordulhat. Az Ils forgatása mindössze 30 napig zajlott, viszont a végeredmény magáért beszél.

Nem árt továbbá megemlíteni, hogy noha amennyiben mondjuk láttuk az Eden Lake-et és láttuk a Strangers első részét, akkor már láttuk gyakorlatilag az Ils-t is, a francia film két évvel megelőzte a brit, valamint az amerikai darabot, így arról nem beszélhetünk, hogy a franciák koppintottak volna bármit is.

Összegzés: Az Ils egy rendkívül egyszerű, szokványos és megszokott home invasion darab, amely hathat sablonosként, ám azt magas minőségben teszi. Még az a különösen beteg környezete sincs meg, mint az átlag francia horroroknak, mondjuk a Magasfeszültségnek vagy a Mártíroknak. A záró képsorok szenzációsak, a hangulat és az atmoszféra pedig bőségesen megteszi, amit kell. Mindenképpen jó szívvel ajánlott darab.

Értékelés: 8/10

(Varin)

Be the first to comment on "Ils/Them (2006)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.