Hellboy és a P.K.V.H. 1953 (2021)

A Vadvirágok Könyvműhely a magyar közönségnek bemutatta már, hogy végződött Hellboy története, de a pokolbeli víg napjai is terítékre kerültek, most pedig az 1952-es brazíliai kiruccanást követően tovább folytatják Pokolfajzat korai években történt epizódjainak kronologikus bemutatását. A kötet az 1953-es évben zajló paranormális kalandok színes gyűjteményét kínálja, melyek nagyrészt Angliában játszódnak. A kiadványban hat, különféle misztikus és/vagy folklórban gyökerező rövidebb történetet olvashatunk.

A fantomkézben a PKVH ügynökei Angliába utaznak, hogy egy kísértetházban találkozzanak egy egykori gyermekgyilkos levágott végtagjával. A két következő történet, szintén a szigetországban játszódik. Míg a Zordkobak és Ördögcsontban a konfliktus a Furulyás Malac nevű kocsma haszonszerzést szem előtt tartó átnevezéséből fakad, és elég gyorsan véget is ír, addig A boszorkányfa a múlt homályába vesző históriájával egy jóval komplexebb cselekményvezetéssel bír. Római megszállók elleni felkelők, túlvilágról érkező segítség, sírból felkelő római légionáriusok, valamint csápokban végződő fa. Elég jól hangzik, nemde?!

Még mindig a szigetországban maradva, A kelpi című epizódban a skót mitológia egy vízben élő alakváltó lénye teszi tiszteletét Bruttenholm professzor egyik tragikus múltbeli emlékében. A kóborló lelkek a fagyos Wyomingban játszódó cselekményében sírból visszatérő kínai bányászok rejtélyét kell megoldaniuk, addig az utolsó (és egyben leghosszabb) epizód, a Túl a kerítésen az USA pompás kertvárosi idilljébe nyújt bepillantást, amelyben gyerekek tűnnek el nyomtalanul. A megoldásnak köze lesz egy dinoszaurusz méretű szörnykutyához, valamint egy fura anyaghoz… de valahogy engem sokkal jobban emlékeztet az X-akták egy lezáratlan, magasabb szintekhez vezető nyomozására.

A PKVH 1953-ban játszódó, különféle természetfeletti eseteket bemutató csokrában Hellboy már egy jóval érettebb képet mutat magáról, bár még mindig Kölyöknek szólítják. Az mindegy, hogy helyi legendákkal vagy fikcionális fenevadakkal gyűlik meg a baja, Pokolfajzat előbb üt, aztán kérdez – különféle küldetéseiben pedig az előző kötetben bemutatkozó ügynökök támogatják. Akad némi kontinuitási kapcsolat az előző kötettel – főleg Suzan Xiang fura bevillanásai kapcsán -, továbbá itt is felsejlik, hogy bizonyos paranormális események csak azért zajlanak úgy-ahogy, merthogy Hellboy jövője olyan dolgokat tartogat, amire még nem igazán készültünk fel.  

A történeteket Mike Mignola írta, és többségüket Ben Steinbeck (Frankenstein Underground) rajzolta – kivéve A kóborló lelkeket, amit Michael Walsh és az utolsót, amit Paolo Rivera és Joe Rivera -, Dave Stewart pedig mint állandó színező volt a segítségükre. Ahogy olvashattátok, kötetünk balhékban és földöntúli rejtélyekben gazdag kalandokat tartogat, a kiadó pedig tovább folytatja Hellboy korai életszakaszát bemutató sorozatát, aminek mi kiváltképpen örülhetünk! 

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Hellboy és a P.K.V.H. 1953 (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.