Konga (1961)

Ha azt hiszitek, hogy az APE, Mighty Peking Man, Banglar King Kong, illetve a Konga TNT után vége a sornak, és nincs több az oldalunkon bemutatásra érdemes King Kong rip-off, akkor nagyon tévedtek. Mert olyan mindig van, haha! Az eredeti óriásmajmos franchise globális sikerei után Nat Cohan producernek az az ötlete támadt, hogy gyorsan egy újabb hasonszőrű filmet kéne gyártani a megamonkeyról, ám ezúttal olyan újdonságot vetnének be, hogy… hogy… színesben. Ennyi bőven elég a népnek, nem?! Így történt, hogy az úriember egy csomó zöldhasúért kölcsönvette a KONG kifejezést, összeszedte az akkoriban menő speciális trükkökért felelős brigádot, és leforgattak egy nem túl mozgalmas, ám az eredeti (elveszett szigeten élő lény fogságba ejtése) receptet teljesen átíró mega-majmos mozit.

Egy Afrikából hazatérő brit botanikus, Dr. Charles Decker kifejleszt egy olyan csodaszert, amely a szupergyors növekedést tesz lehetővé. Miután mindenféle húsevő és egyéb növényeket tápolt fel csodaszép üvegházában, következő lépcsőfokként a fekete kontinensről hazahozott Konga nevű csimpánzon kezd kísérletezni. Asszisztensének nem igazán tetszik az ötlet, de magasról leszarja.

Mikor már bőven emberméretűvé varázsolta a majmát, egy zseblámpával egyszerűen meghipnotizálja, hogy ölje meg a cselekmény bizonyos részén hirtelen feltűnő konkurens tudósokat, akinek szakmai tudására meglehetősen irigy. Közben az agilis tudós belezúg egy fiatal szőke tanítványába, az meg nyilván nem fog vele vegyülni, így frusztráltságába a majommal elteszi lába alól annak barátját. Az említett asszisztensnő a film egy pontján kiszabadítja a ketreceben sínylődő majmot, és ő is hipnózist alkalmaz rajta, de a nagyon gyorsan nagyon sokat növő állat a laboratórium parancsra történő elpusztítása után a nővel is végez. Majd pedig kibontja a makettház oldalát, és a gonosz gazdáját felkapva városi csörtére indul. A fináléban a Big Ben lábaihoz kivonuló katonaság az időközben megtorpanó városi csőcselék legnagyobb örömére egy rahedli kanyarlövedéket küld rá, majd gorillánk nem bírja a célt tévesztő golyózáport okozta lelki sebeket, és összerogy. Majd pedig visszazsugorodik egy apró kis csimpánzzá. THE END.

Csimpánz vagy gorilla – most akkor melyik? Teljes jogos a kérdés, ugyanis a film egyik legnagyobb bakija pont ebből származik. A film elején a tudós által Afrikából hazacitált emberszabású még tisztán látszik, hogy csimpánz, aztán amikor elkezd nőni egy ponton hirtelen gorilla lesz belőle. Ravasz, mi?! Ennél a szakasznál egyébként már egy gorillajelmezes tag jeleníti meg a bandzsa szemmel bíró, parancsra gyilkoló cuki jószágot. A poszteren látható, háza fölé tornyosuló óriásmajomra sajnos a cselekmény századik percéig kell várni, de utána sem történik semmi nagyobb akciózás. Nem dönt le házakat, nem rombol és nem lép rá emberekre, csak komótosan jár-kel, kezében a professzorral. Hogymivan?! Igen, sehol egy elrabolt dögös szőke nő – pedig a cselekményben feltűnik ilyen is – van helyette egy baltával faragott arcú tudós, aki jajveszékelve próbálja leállítani teremtményét.

Szóval meglehetősen visszafogott és költséghatékony kópia ez, és bár a tudós (Michael Gough) jól hozza ördögi szerepét, valamint az üvegházban növesztett óriásnövényes trükkök is kimondottan szépre sikerültek, ez kevés hozzá. Az odavetítéses megoldások a kornak megfelelő színvonalon működnek, néha az embereket babák jelzik a totálokon, és a majomkosztüm is még valahol elmegy. Színes vagy nem színes, annyira vérszegény az utolsó negyedóra, hogy fájdalmas.

Fun fact 1: a majmot megszemélyesítő kolléga egyébként nem most kezdte, ugyanis ő volt a Bride of the Gorilla, illetve a Bela Lugosi Meets a Brooklyn Gorilla majomszínésze.

Fun fact 2: Konga, a kísérleti majom karaktere annyira népszerűvé vált, hogy később több képregényben is visszatért, legutóbb például 2019-ben a Gorgo nevű másik szörnnyel csatázik.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Konga (1961)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.