Tade Thompson: Molly Southbourne ezer halála (2021)

Molly Southbourne ezer halálaNem is olyan régen azt a kérdést tettem fel, hogy mi lenne, hogyha egy rejtélyes anomália hatására egyszer csak összetalálkoznál a saját magaddal (klónoddal? duplikátumoddal?), most pedig egy olyan furcsa és bizarr történetet szeretnék bemutatni, melyben a főhősnek a véréből születő hasonmásokkal kell megküzdenie, amelyek időről-időre bukkannak fel és törnek az életére.

A könyvet író, nigériai felmenőkkel rendelkező Tade Thompson Londonban született, ám nem sokkal később visszatért az afrikai országba, ahol orvoslást és szociális antropológiát hallgatott, majd a pszichiátria felé fordult. Később ismét az Egyesült Királyságban találta magát, ahol írni kezdett. A The Wormwood trilógia első részeként megjelent Rosewater című regényéért 2019-ben Arthur C. Clarke-díjat kapott, aktuális cikkem alanya pedig 2017-ben íródott.

Molly Southbourne ezer halálaA keretes szerkezetű kisregény Molly Southbourne nevű főszereplőnk fura és rejtélyes történetét mutatja be a szülői farmon töltött gyermekkorától kezdve egészen a fiatal felnőtt egyetemi időszakig. Mindez akár lehetne egy manapság igencsak divatos YA történet is, csakhogy a lényeget még nem mondtam – már pedig e nélkül nincs izgalom, dráma és feszültség. Molly ahányszor vérezni kezd, mindig egy hasonmása kel életre a vörös folyadékból, mely az életére akar törni. Egy ideig megpróbál a szülei által felállított szabályrendszer szerint élni, de egy idő után megváltozik a helyzet.

Ha látsz egy lányt, aki úgy néz ki, mint te, fuss! Ha nem tudsz, harcolj!
Ne sebesülj meg!
Ha mégis, és vérzel: felmos, felgyújt és fertőtlenít!
Ha lyukat találsz, keresd meg a szüleidet!

A négy részre tagolt, alig százhúsz oldal hosszúságú kisregény könnyen olvasható; egyszerű nyelvezetével és rövid mondataival csak úgy pörögnek a lapok. Thrillerszerű cselekménye – bár nem nélkülözi a véres, néhol horrorisztikus kivégzéseket – nem ragad le egy-egy molly-támadásnál és kezdi azt részletesen kielemezni, hanem lendületesen viszi tovább a főszereplő hétköznapinak egyáltalán nem mondható megpróbáltatásokkal teli életét. Terjedelménél fogva a főbb karakterek részletezésébe sem megy bele mélyebben, inkább magára a természetfeletti történetre koncentrál.

A vérből fogant mollyk rejtélyére a könyv vége felé egyébként kapunk az írótól egy kielégítőnek tűnő magyarázatot, azonban a történet mintegy ad hoc lezárásával nem kerül véglegesen pont a Molly-ügy végére. Tade Thompson is így látta, ugyanis két évvel később, 2019-ben megszületett a regény The Survival of Molly Southbourne nevű folytatása. Jelenleg pedig egy filmes adaptáció is fejlesztés alatt áll – ahogy látjátok tehát van benne potenciál, nem kevés.

Ha egy hajmeresztő ötletből kiinduló, némileg véres és horrorisztikus, ám sodró lendületű fantasztikus olvasmányra vágytok, akkor ezt a kisregény maximálisan tudom javasolni.

A könyvért külön köszönet az Agave kiadónak, akiktől ITT lehet megrendelni a regényt! 

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Tade Thompson: Molly Southbourne ezer halála (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.