Hellboy és a P.K.V.H. 1954 (2021)

Mint azt már bizonyára tudhatjátok, a Vadvirágok Könyvműhely nem állt meg csupán Hellboy alaptörténetének bemutatásánál, hanem a karakter pokolra szállása és összegyűjtött rövid vegyes történetei mellett  elkezdte a Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal kötelékében töltött időszakának kronologikus bemutatását. Az 1952 és 1953 éveket elénk táró kötet után most 1954-be térünk vissza, hogy négy egymástól teljesen különböző természetfeletti esetnek járjon utána, az Északi-sarktól kezdve Hong Kongon át Franciaországig bezárólag.

A kötetet nyitó és egyben a legnagyobb volumenű történetben (Fekete Nap) Pokolfajzat és társa egy északi-sarki kutatóállomásra utazik, ahol aztán nem csak a tudósokat megtámadó furcsa lény rejtélyére derül fény, hanem egy közelben lezuhant csészealj felfedezésével további bonyodalmak következnek be.  Az Esztelen szörnyeteg című fejezet során békés amerikai kertvárosi környezetben egy misztikus szellemmajom tűnik fel rendre és terrorizálja a főszereplő családot, míg Szellemhold című hong kongi kalandban baráti szívességből néznek utána egy emigránsok által lakta szegénynegyedben eltűnt ügynököknek és egy misztikus műtárgynak. A kiadvány a Free Comic Day alkalmából született kísértettükörről szóló minivel zárul, utána pedig az aktuális kötethez kapcsolódó szokásos vázlatokat és alternatív borítókat futhatjuk át.

Az engem kissé A dolog című Carpenter-klasszikusra emlékeztető módon induló Fekete Napban újra visszatérünk a Hellboy-sagában már annyiszor előcitált okkult náci kísérletek – egyébiránt rendkívül hálás témaköréhez -, ráadásul néhány ismerős arc szintén felbukkan Pokolfajzat korábbi/későbbi életszakaszából. Míg az Esztelen szörnyeteg inkább egy szimpla családi drámával fűszerezett X-aktákba való természetfeletti krimi, addig az ázsiai hiedelemvilágból táplálkozó Szellemhold bizarr kinézetű ló és tehénfejű démonokkal, különleges értéket képviselő lélekvázával, valamint egy roppant megmosolyogtató, nyolcvanas évekbeli filmekre utaló bajszos gonosszal hódít.

Nagydumás vörös démonunk társait sem kell külön bemutatni, hiszen többször szerepeltek már az előző kötetekben: Archie testi ereje mellett Susan Xiang ismét csak segítségükre lesz titokzatos múltbeli események felidézésével, sőt családi titkainak egy kis szeletébe is bepillanthatunk. Ha pedig jól odafigyelünk, rövid utalások formájában akár potenciálisan eljövendő eseményekről is megtudhatunk információkat.

A kötetben helyet kapó négy történet Mike Mignola és Chris Roberson közös írói munkájának eredménye, és míg a színezést minden alkalommal Dave Stewart látta el, addig a rajzokért minden alkalommal más a felelős. Ez lehet az oka annak, hogy míg egyes történetek vizualitása jól sikerült, addig például az Esztelen szörnyeteg képi világa annyira nem jött be nekem. Hellboy rajongóknak az előző P.K.V.H. kötetekhez hasonlóan ez is kötelező darab, a folytatást pedig – merthogy bőven van még mit elmesélni, illetve magyarra fordítani Pokolfajzat korai éveiből – mielőbb várjuk a kiadótól!

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Hellboy és a P.K.V.H. 1954 (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.