Who Killed Captain Alex (2010)

Egy folyton csak húzódó adósságomat törlesztettem ezzel a minden téren no budget (tehát: különösebb költségvetés nélkül) amatőr produkcióval, mely Uganda Első Akciófilmjeként hirdette magát. Mindezért a Nabwana IGG nevű arc volt a felelős, aki egy személyben a mű producere, írója, rendezője, operatőre és vágója. Biztos vagyok benne, hogy ez utóbbi mondatot olvasva már elvesztettem az oldalra látogatók közel 97%-át, aki viszont még mindig velem van, arra kérem, hogy csatolja be az övét, mert egy igazán profán utazás következik Afrika szívébe!

Captain Alex az ugandai szuperzsaru, aki osztagával a játékidő elején elképesztően látványos és komplex jelenetekben taglalt iszonyatos csapást mér a Tigris Maffiára – közben pedig a vezérük, bizonyos Richard testvérét is elfogják a harc közben. Richard közben egy bőrkabátban az otthonában ülve a tévéből értesül az eseményekről. Egyből bosszút esküszik, ezért rajtaütést készít elő. Azonban mielőtt még Captain Alex beépített ágyasa elárulná őt a maffiának, valaki orvul elintézi sátrában a kapitányt.

Ekkor kerül a képbe Captain Alex szabadidőruhás shaolin szerzetes testvére, Bruce U, aki szándéka szerint egyből bekapcsolódik testvére meggyilkolása utáni nyomozásba. Egy fán töltött éjszaka után véletlenül találkozik az amnéziásra sebesült Ritah nevű nőszeméllyel, aki valójában Richard egyik felesége. Mivel nem sokra megy vele, edzésbe kezd. Mindeközben Richard is teljesen pipa, hogy nem ő ölhette meg Captain Alex-et, ráadásul elfogott testvére sem került elő.

A rendőrség hibátlan tervet készít elő, hogy elfogják a dzsungelben lévő iskola falai között bujkáló Richardot, azonban a maffiavezér egyik hű samesza egy ellopott rendőrségi helikopter segítségével elkezdi lerombolni Kampala néhány véletlenszerűen kiválasztott épületét. A maffia látványos csetepaté közben elkapja Bruce U-t, majd nemsokára a kommandós csapat is megérkezik, és helikopterével szétszedi a helyet. Hatalmas lövöldözés kezdődik, melynek során Richard az elfogása előtt még gyorsan (újabb) bosszút esküszik. De mielőtt még kiderülne a címben feltett kérdés – miszerint ki ölte meg Alex Kapitányt – gyorsan véget ér a film.

Elképesztően őszinte – mást nem igazán mondhatok erről a filmről, amely aztán tényleg hihetetlenül szerény körülmények között látott napvilágot. Valamirevaló költség egyedül a kezdetleges CGI-effektekben jelentkezhetett, de azok színvonalát elnézve azt is házilag teremthették meg – gondolok itt a fegyverek elképesztően röhejes torkolattüzére, illetve a helikopteres ámokfutásra, mely szerintem külön Arany Málnát érdemelne. Az akciójelenetek – mert alkotásunkban zömmel ezeket láthatunk – valahol nem különbek, mint egy A-ligás amerikai produkcióban látottak. Nyilván ott a pénz a kulcsa mindennek: a határtalan technikai lehetőségek és a szakemberekből álló gárda által életre keltett green/bluebox, itt meg ugye az őszinte beleélés suta játékfegyverekkel, elbénázott vágások, CGI-vérpacsmagok. De az eredmény és egyben a cél mindkettőnél ugyanaz: agyat kikapcsoló szórakoztatás, bármi áron.

No de viccen kívül: egy kiváló trash-alkotással találjuk szembe magunkat, mert bár nulla költségvetéssel vágtak bele, mégis látszik rajta a lelkesedés, az akaraterő és a tettvágy. Nem szeretnék különösebben belerúgni, mert ha információim nem csalnak, a produkció amatőr alkotója sem gondolta volna, hogy valaha az élőhelyén kívül emberek fogják ezt látni. Tehát egyáltalán nem kereskedelmi célzattal készítette el a Who Killed Captain Alex-et, így egy teljesen másik ligában játszik. (Bár A kis Vuk és még vagy ezer, hasonszőrűen alantas társa is ezt tette volna.)

Értékelés: 9/10 (trash-skála szerint)

eyescream

Be the first to comment on "Who Killed Captain Alex (2010)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.