Studio 666 (2022)

Dave Grohl, a Nirvana egykori dobosa, jelenleg pedig a Foo Fighters énekes-gitáros-dalszerző munkamániás frontembere szinte hiperaktív jelenségként uralja a mainstream rockzenét: kreatív és tehetséges multiinstrumentalista zenészként hihetetlen tempót diktálva szinte kismillió projekttel a háta mögött nem fél kipróbálni magát új dolgokban. Most éppen bandájával forgatott egy horror-komédiát, amelyben megszállja őt valami sötét démoni lény. Az önfeledt szórakozást ígérő produkció élvezetét azonban sajnos beárnyékolja az a szomorú apropó, hogy az együttes dobosa, Taylor Hawkins (RIP) éppen a napokban vesztette életét dél-amerikai körútjuk során.

Dave Grohl és zenésztársai, vagyis a stadion-rockban utazó rendkívül sikeres Foo Fighters a tizedik lemezük elkészítése alkalmából kibérelnek egy hatalmas kúriát, de csak nem sikerül belecsapni a lecsóba. Az alkotói válságban szenvedő frontembert az alagsorban történő látogatása alkalmával megszállja valamiféle démoni entitás, amitől aztán gőzerővel veti bele magát a dalszerzési folyamatba. Maximalista seggfejként rendre kiakasztja zenésztársait, aki pedig le akar lépni, azt szimplán elteszi láb alól. A zenekar még életben lévő tagjai a szomszéd nőcitől kapott tipp alapján megpróbálják mielőbb megállítani, de ők is egyre-másra fogyatkoznak…

A jobbára klipeket rendező BJ McDonell (Hatchet III) felügyelete alatt készült film helyszíne gyakorlatilag ugyanaz volt, mint ahol Dave Grohl és bandája ténylegesen a legutóbbi lemezüket, a 2021-es Medicine at Midnight-ot felvették. A saját magukat alakító bandatagok mellett üdítő lehet felfedezni például az áram hatására hamar elhalálozó marcona technikus szerepében Kerry King Slayer gitárost vagy hangmérnökként a legendás horror direktor John Carpentert. Rajtuk kívül feltűnik még a szemkötőt viselő crewként Jason Trost, Leslie Grossman (American Horror Story) mint irritáló ingatlanos, Will Forte (MacGruber) pedig egy elképesztően béna parókában alakítja a metálos kajafutárt. Ja, és még Lionel Richie is betoppan egy álomjelenetben, haha!

Bár akad benne néhány pazarul eltalált gyilok (kettéfűrészelt kufircolók, megsütött zenésztárs, valamint cintányérral és metszőollóval való lefejezés) alaphangulatát inkább lazára vették, amolyan bennfentes stúdiós-zenés-haveros, mintsem félelmetes lenne a néhány érdekesen (?) megkomponált CGI-füstdémonnal a háttérben. Letagadhatatlan, hogy Dave Grohl lubickol a szerepében, a Tenacious D-beli ördög megformálása utána ismét csak baromi jól áll neki egy gonoszkodó karakter.

A filmben felcsendülő – a Foo Fighters mainstream rockos muzsikájától igencsak eltérő – metálos (néha elég sludge-szagú vagy éppen stoneres) hangvételű szerzeményeket pedig nemsokára egy külön lemezen is meg lehet hallgatni, a produkció elején és végén feltűnő elátkozott banda, a fiktív Dream Widow-nak előadásában. Amely mögött pedig természetesen szintén Dave áll:

A kissé hosszúra nyúló játékidőből (majdnem két óra) lehetett volna kurtítani, bár számomra így is megfelelően szórakoztatónak bizonyult, lévén hogy nem áll túl messzire tőlem a FF zenéje. Műfaja szerint horror-komédia (amit megint csak szeretek), tehát illik kevésbé komolyan kezelni. Emellett akadnak hibái is persze, de mindent összevetve egy laza és hangulatos, rockzenei témájú feel free produkció, ami már önmagában pluszpontot jelent (adtam is rá!) a többnyire klisés, unalmas, és főleg tucathorrorok palettáján.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Studio 666 (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.