Stephen King: Később (2022)

Stephen King legújabb művében egy különleges képességekkel rendelkező – nevezzük nevén: halottak látó – kissrác felnövéstörténetét követhetjük nyomon, megannyi drámai eseménnyel spékelve. A Colorado Kid és a Joyland után a Hard Case Crime sorozatban harmadikként megjelent kisregény egy természetfeletti jegyében elbeszélt, rendkívül személyes vallomás.

King időről-időre visszatér a kísértetekhez, a szellemek világához, mint kiindulóponthoz: legutóbb éppen a Minél véresebb kötetben található Mr. Harrigan telefonja című írása központi témáját adta. Az író mind újabb és újabb aspektusokból, különféle variációk segítségével próbálja megmutatni e természetfeletti témában rejlő, eddig még (jobbára) feltáratlan lehetőségeket. Mostani, háromszáz oldalasra rúgó kisregény terjedelmű írása sem kivétel ez alól.

A fiatal Jamie Conklin hamar rájön, hogy más, mint a többiek, ugyanis elhunyt emberek kísérteteit látja. Egészen pontosan a haláluk után egy rövid ideig még a földi létsíkon maradó lelkektől tud kérdezni, ők pedig csak az igazat mondhatják neki. Az irodalmi ügynökként dolgozó édesanyja először persze szkeptikusan fogadja a srác efféle ténykedését, amikor viszont segít neki, és később egy sorozatgyilkos merénylő következő robbantását megakadályozni, Jamie rájön, hogy ez a lehetőség egyben súlyos veszélyt is hordoz(hat) magában…

A főszereplő fiú által narrált történet horrortörténet – ahogy azt saját életének elbeszélése során több alkalommal meg is jegyzi -, ámbár olvasóként inkább a természetfeletti dráma címkét aggatnám rá. King igazából most sem találja fel a spanyolviaszt, és nem is kimagasló vagy túlontúl izgalmas a cselekményszövés – emiatt a Joylanddel tudnék párhuzamot vonni -, mégis nagyon jó olvasni. Irtó szórakoztató, ahogy az említett kissrác szerepébe bújva (néhol esetlenséggel) elmondja egyes szám első személyben a vele történteket, ami által számomra igazán hiteles tud lenni.

A különleges családi háttér, a képessége által kapott lehetőségek és veszélyek, valamint a saját döntései általi felelősségvállalás mind-mind megjelenik a műben. Akárcsak az anya egy rendőrnővel folytatott párkapcsolata révén a cselekménybe integrált krimis elemek. Persze az írói vonal most sem maradhatott ki: az édesanya ügyfele az elhunyt bestseller szerző a rejtélyes Roanoke-sziget eltűnt telepesei köré épített sagájával hódít, valamint a legendás Chüd-szertartás is újra előkerül, amely több mint húsz évvel ezelőtt az AZ-ban is megjelent.

Mikor naivan azt hinnénk, hogy a mű csúcspontjának szánt eseménysor után már csak az epilógus van hátra, King tőle szokatlan ravaszsággal még gyorsan a lezárás előtt bedob egy olyan elképesztő csattanót (ha lehet egyáltalán így nevezni), amely azonkívül, hogy meghökkent minket, többféleképpen is értelmezhetővé teszi a mű címét. A KÉSŐBB tehát Stephen King rajongóknak mindenképpen ajánlott, de minél előbb, haha! 

Értékelés: 8,5/10

eyescream

 

Be the first to comment on "Stephen King: Később (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.