Locke & Key – Az Aranykor (2022)

Bár a három keménytáblás kötetben megjelent dark fantasy Locke & Key saga története véget ért, ám Joe Hill és Gabriel Rodríguez nem adta le végleg a kulcsot: ezúttal a múltba utaztak, hogy bemutassák a Locke-család történetének XX. század elején játszódó egy eddig rejtve maradt fejezetét, melyben az első világháború szörnyűséges pusztítása mellett egy pokolbéli alászállás szintén terítékre kerül, ez utóbbi pedig egy Sandman világában játszódó crossoverben.

A Fumax kiadványa öt olyan újabb epizódot oszt meg velünk, amely a Locke & Key világában játszódik, azonban ahogy Joe Hill azt az előszóban is elmondja, egyikhez sem szükségeltetik az eredeti sztorivonal ismerete és/vagy a Sandman képregényekben való elmélyülés. Ha esetleg ezekre korábban mégis szert tettünk, az csak tovább növeli a kiadvány élvezeti értékét, ugyanis számos esetben találhatunk apróbb utalásokat, illetve ismerős karakterek bukkannak fel a fan service jegyében.

Elöljáróba annyit tudnék mondani, hogy a kötetben helyet kapó történetek az érzelmi skála szinte összes spektrumát felvonultatják, és ahogy haladunk előre, egyre inkább sötétté és drámaibbá vállnak az események. A néhol már-már komikus hangvételűvé váló Kicsi a világ a maga horrorisztikus pókos incidensével a kulcsok használatával járó veszélyeket és kellő odafigyelést hivatott felvázolni. Emellett pedig tökéletes alkalmat nyújt arra, hogy a készítők egyből be is mutassák ezen kötet főszereplőit. Vagyis a kissé szórakozott, ámde minden szerepében (családfő, férj és apa) pedánsan viselkedő Chamberlin Locke személyét, és kis családját.

A Nyisd ki a Holdat szürreálisan fantasztikus epizódjában mi is megtapasztalhatjuk, hogy egy szerető apa meddig képes elmenni a súlyosan beteg gyermeke megmentése okán; legyen szó éppen egy világító égitestről vagy a kulisszák mögött megbújó örökké létező világról. A kötet legrövidebb epizódjában (Ha szól a zene) a babaház-kulcs és a hold-kulcs után a zenedoboz kulcsával történik egy kis malőr, köszönhetően a család macskájának.

És itt érkeztünk el a kötet tényleges fordulópontjához, mégpedig a dramaturgiát illetően. Az eredetileg három füzetben megjelent „…sápatag hadosztály menetel…” a kiadvány leghosszabb története, melyben a nyughatatlan kamasz, John történelmi akcióját követhetjük végig. A kulcsok tulajdonosaként atyai tiltás ellenére be akar avatkozni az I. világháború eseményeibe, ám naiv és felkészületlen karaktere olyan szörnyű és helyrehozhatatlan katasztrófát idéz elő, amelyre még ő sem számít…

A Locke & Key és Sandman crossovere (A pokolba is) az előző történet után veszi fel a fonalat, amikor a haldokló családfő szenvedéseit látva az idősebb nővér, Mary Locke a kulcsa segítségével átteleportálja magát Angliába (1927, Wych Cross), hogy ott üzletet kössön Sandman fogvatartójával. A biznisz végül nem jön össze, viszont egy ügyes trükkel mégis megszerzi a Formáló hatalmát jelképező tárgyakat, majd kulcsot készít magának és nekiindul, hogy visszahozza öccsét a pokolból…

Bár ebben a kalandban Sandman teljesen passzív szereplőként jelenik meg (mert ugye még mindig fogságban tölti az idejét), azonban az Álomföldeken Mary egy sor olyan karakterrel találkozik, akik ismerősek lehetnek Neil Gaiman sagájából: a szörnyű testvérek: Káin és Ábel, a rémálom-páros Brute és Globo, Éden, Lucien, Korinthoszi stb. A költő-fejedelmi ambíciókat dédelgető Etrigan inkább csak humoros statisztaként jelenik meg, a fő fenyegetést természetesen Lucifer nagyúr és démoni serege jelenti, de többet nem szeretnék lelőni.

Bár a Locke & Key modern korban játszódó eredeti történetvonalát évekkel ezelőtt lezárta, Joe Hill ezúttal sem hazudtolta meg önmagát; tényleg kapunk mindent, ami igazán egyedivé és szórakoztatóvá teszi a Locke & Key dark fantasy szériát. Hű társa és ecsetkezelője Gabriel Rodríguez pedig folyamatosan magas színvonalú vizualitással támogatja meg őt, párosuk kiválóan működik. Aki anno kedvelte a sorozatot, az egészen biztosan ezt is szórakoztatónak fogja találni. Ötletes és eredeti, így érdekes kiegészítésként és egyben elő-történetként lehet hivatkozni rá.

A könyvért köszönet a Fumax kiadónak, akitől ITT tudjátok megrendelni!

Értékelés: 9/10

eyescream

Be the first to comment on "Locke & Key – Az Aranykor (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.