Sinphony: A Clubhouse Horror Anthology (2022)

Ebben a Halloween előtt nem sokkal debütáló másfél órás antológiában kilenc rövid horrortörténet kapott helyet – mindegyik különböző író-rendező munkája -, néhány szegmens pedig a végére összeér az azonos karakterek szerepeltetése okán.  Előrebocsátom, akármennyire színes is a felhozatal, ezt a kavalkádot sajnos csak egy jóindulatú közepes érdemjeggyel lehet jutalmazni.

Na de lássuk, konkrétan milyen kisfilmeket kapunk. Egy éjszakai maszkos által halálba küldött anyuka zombiként tér vissza gyermeke védelmében. Épületeket rovarmentesítését végző apa és fia egy lepusztult ingatlanban különös események elszenvedője lesz. Születésnapos harmincas nő újra fiatalos szeretne lenni, de kívánsága nem úgy sül el, ahogy szeretné. Fiatal pár beteg gyermekükkel vidéken száll meg, de a házigazda túlságosan is segítőkész, sőt már-már indokolatlanul kíváncsi. Kedvese megpróbálja meggyilkolni párját, csakhogy szellemként ez elég nehézkes melónak bizonyul. Állapotos barátnő szülésekor komplikációk lépnek fel… vagy mégsem?!

Minimális maszkolás és néhol tűrhető CGI, egy-két esetben durvább vagy véresebb képsorok; általánosságban viszont elmondható, hogy minden szempontból igencsak közepes sztorikat kapunk. Nem a szereplők vagy esetleg a látvány okozza a középszerűséget – bár annak is köze van ehhez -, inkább a forgatókönyvek. Nyilván nehéz dramaturgia szempontból is hatásos epizódokat tálalni ilyen rövid idő alatt, de nem egy olyan rövidfilmet kapunk, aminek nincsen vége vagy konkrét lezárása. Egyszer csak vágás, és már jön a következő. Vagy sejtet valamiféle következményt, de megmutatni már nem tudja, akarja, esetleg nincs ötlete egy csattanós fináléra, és inkább hagyja a fenébe az egészet. Én leginkább ezeket nehezményezem. A rovarirtós sztori egyáltalán nem áll össze, például.

Elismerem, színes a paletta – kapunk ugye home invasion slashert, természetfeletti horrort, szörnyes feature-t, akadnak vámpíros, kísértetes és boszorkányos szegmensek stb. -, de ez a clubhouse nekem kissé mezítlábasnak tűnik. Nem teljesen nézhetetlen, de túlságosan nagy elvárásokkal ne induljunk neki, mert aztán csalódni fogunk. Ha nincs más, egynek azért megteszi.

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "Sinphony: A Clubhouse Horror Anthology (2022)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.