Adrian Tchaikovsky: A Föld szilánkjai

Az Egyesült Királyságban született Adrian Tchaikovsky a kortárs fantasztikus irodalom egyik igen meghatározó alakja. Science fiction írásait nemcsak a szakma, de az olvasók is elismeréssel fogadják világszerte, s a Fumax kiadó jóvoltából szerencsénkre rendszeresen olvashatjuk mi magunk is magyar nyelven megjelenő műveit. A kiadó ezúttal a tavaly megjelent A Föld szilánkjai című regényét hozta el számunkra, mely egy igazi kalandos űropera trilógia első kötete (eredeti nyelven már megjelent a folytatás is, így reményeink szerint nemsokára talán ez is kapható lesz nálunk), természetesen Tchaikovsky minőségben.

A történet a távoli jövőben játszódik. Az emberiség kilépett földi szférájából, bolygókat gyarmatosít és képes a mélyűri utazásra, más fajokkal lép szövetségre, egyesekkel pedig épp csak törékeny békében él. Ám egy napon megjelennek az Építészek! Ezek a Hold méretű gigászi alakokat csak egyetlen dolog vezérli: a lakott bolygók átformálása, ami elpusztít minden ott élő teremtményt. Nem tudni miért teszik, nem kommunikálnak senkivel, csak jönnek, formálnak és tovább állnak, megállíthatatlanul.

A Föld odavész, s kozmikus háború indul az Építészek ellen, ember és idegen összefog az ismeretlen ellenséggel szemben, de minden hiába. A háború évtizedeken át tart, a lakott bolygók sorra vesznek oda, az emberiség genetikailag tökéletesített katonák irányította, csúcstechnológiás csatahajóit veti be, mesterséges kaptárintelligenciák hadait sorakoztatja fel, gravitáció hajtotta lövedékeket, térhajlítókat, lézert, mindent bevet, de semmi sem elég. Míg végül megjelennek a Közvetítők, az emberi faj utolsó mentsvárai, kik végül megnyerik a háborút.

Évtizedek telnek el az utolsó Építész feltűnése óta, s a világ újra talpra állt. De a békét belső viszályok fenyegetik, birodalmak feszülnek egymásnak, vallási kultuszok és szélsőséges ideológiák erősödnek meg. Ám még is egy maroknyi roncsvadász csapaton múlik minden, akik az űr mélyén olyan dologra lelnek, ami mellett minden belviszály eltörpül. De amit leltek arra mások is fenik a fogukat… 

Tchaikovsky újabb regénye igazi vérbeli sci-fi, annak a legjavából. Történetünk egy epikus csata után fokozatosan épül, kalandot kaland hátára halmoz, miközben megismerjük szereplőinket, akik bár talán kissé sablonosnak néha, még is tökéletesen illenek a történethez. Hisz egy roncsvadászokból álló szedett-vedett csapatról mindenkinek van egyfajta elképzelése, hogy milyen egyének illenének ide, s amiket hellyel közzel meg is kap: marcona katona, nagypofájú gépész, egy különös idegen, a mindent tudó, a fura kapitány stb. Szerencsére karaktereink ennek ellenére nem egysíkúak, megkapják a maguk hátterét, motivációit és kellő mélységüket. Persze itt nem kell oldalas monológokkal tarkított eredet történetekre gondolni, de tényleg mindenki rendben van. Viszont ami fontos, ez alakalommal senkit sem érdemes a szívünk mélyére ölelni, mert bizony az írónk nem bánik karaktereivel kesztyűs kézzel, ami egyfajta újdonság is eddig megjelent műveihez képest.

Ami viszont nem újdonság, hogy Tchaikovsky ismét egy élő lélegző, részletesen kidolgozott hitelesnek ható világot tesz le elénk. Ami bár nem annyira mélyreható, mint amit megszokhattunk tőle, de ez betudható annak, hogy a Föld szilánkjai egy trilógia első kötete, egy nyitány minden sajátosságával. De még is változatos és érdekes világokat mutat be, a fajok közötti interakciók életszerűek, a cselekmény pedig szépen ível előre, unatkozni nem fogunk, hisz az egyik kaland fordul a másikba. 

Talán csak a könyv elején fogjuk kicsit értetlenül olvasni a sorokat, ugyanis az író már az első soroktól kezdve úgy kezeli az olvasót, mintha az mindent is tudna a világgal kapcsolatosan, holott egyes elemekre, például: mi a franc az a castigar faj, akár csak száz oldallal később kapunk csak választ. Ez kissé zavaró lehet eleinte, amit bizony meg kell szokni. 

A regény lezárása is érezhetően a folytatásra épít, mert bár kapunk válaszokat és egyes történetszálak el lesznek varrva, még is nagyon sok minden nyitva marad. Ez persze egy többrészes könyvszéria esetében abszolút nem baj, sőt! Ezzel csak felcsigázza az olvasót aki már tűkön ülve várja a folytatást. 

A Föld szilánkjai egy ízig vérig kalandos űropera, a szokásos Tchaikovsky minőségben. Változatos világok, érdekes fajok, kalandos, nagyszabású történet, életszerű világ. Kell ennél több? Igen! A folytatás!

Értékelés: 10/10

Kinek ajánljuk: Mindenkinek aki vágyik egy jó kis kalandos űrutazásra. Tchaikovsky fanoknak pedig kötelező darab!

wooltur

A könyvért köszönet a Fumax kiadónak, akiktől IDE kattintva tudjátok megrendelni a könyvet. 

Értékelés: 10/10

Kinek ajánljuk: Akik szeretik az író műveit, valamint aki egy kalandos vérbeli sci-fire vágyik.

wooltur

A könyvért köszönet az Fumax kiadónak akiktől most ITT megrendelhetitek a regényt!

Be the first to comment on "Adrian Tchaikovsky: A Föld szilánkjai"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.