The Advent Calendar ((Le calendrier)) (2021)

A horrorfilmek gyakori központi témája valamilyen elátkozott, vagy megszállt, egyébként a mindennapi életben is gyakran használt tárgy, például farmernadrág, autó vagy éppen játékbabák. A 2021-es The Advent Calendar, francia horrorban a címszereplő adventi naptár az események gonosz mozgatórugója, melynek a cselekménye így a karácsonyi időszakra esik, ezért ezt a filmet választottam idén karácsonykor, hogy bemutassam nektek.

Eva (Eugénie Derouand) fiatal kora óta profi balett-táncos volt, azonban egy baleset miatt mozgássérült lett és kerekesszékbe kényszerült. Mozgáskorlátozottsága jelentősen befolyásolja az életét, munkájában és szerelmi életében is duplán kell bizonyítania, és miután az apját Alzheimer-kór miatt ápolják, szinte teljesen egyedül él. Egyetlen barátja, Sophie (Honorine Maginer) éppen, hogy hazaugrik Németországból a születésnapjára, és ajándékul egy díszes adventi naptárt ad neki. A kísértetiesen festő naptárba három szabály van leírva: 1) mindennap meg kell enned egy csokit, vagy meghalsz. 2) Kövesd a feladatokat, vagy meghalsz. 3) Ha eldobod a naptárt, meghalsz. Eva bátran megeszi az első csokit, azonban a következő napokban egyre rejtélyesebb és rejtélyesebb esetek történnek körülötte: az egyik rosszakarója meghal, 4 teljes nap kiesik az életéből, és újra elkezd mozogni a lába. Eva hamarosan rájön, hogy ha követi a naptár által kiadott feladatokat, akkor karácsony végére újra lábra állhat, azonban ehhez hatalmas áldozatokat kell hoznia, és szeretteit el kell, hogy veszítse…

A The Advent Calendar remekül indít, megteremtve egy nagyon különleges, nyomasztó atmoszférát. Ehhez kiváló eszköz az ósdi, kicsit talán giccses adventi naptár, melynek minden ablakát kulccsal kell kinyitni, és melyre németül, egy Eva által nem ismert nyelven vannak rávésve a szabályok. A hangulatot csak fokozza a Thomas Couzinier és Frédéric Kooshmanian által szerzett zene, mely miatt már a film elejétől fogva igen kellemetlenül érezzük magunkat. Az alkotás nagyon igyekszik, hogy minél inkább empatikusak legyünk Eva-val, bemutatva milyen nehézségekkel is küzd egy kerekesszékes ember. Ezzel a főszereplő egyszerre lesz kiszolgáltatott, azonban a naptár miatt, amely végső soron támogatja őt, mégis rendkívül erős.

A készítők azonban végül véleményem szerint átestek a ló túloldalára – túlságsosan azzal foglalkoztak, hogy bemutassák Eva nehézségeit, kiszolgáltatottságát, így az adventi naptárról, annak rejtélyes mivoltálról lényegében alig tudunk meg valamit a film végéig. Jómagam általában szeretem, mikor egy horrorfilmben nincs minden teljesen szájba rágva és megmagyarázva, és néhány elem balladai homályba vész, azonban a The Advent Calendar esetében ez pont fordítva sikerült: a naptár készítőjéről, működéséről semmi információt nem kapunk. Ezzel szemben a mű közepétől kezdve egymást váltják a rejtélyesebbnél rejtélyesebb esetek, melynél mi csak kapkodjuk a fejünket, hogy vajon ez miért történt, mért ezt csinálta a naptár. Mindemellett Eva karaktere szinte az egyik percről a másikra egy igen komoly változáson esik át, amely nincsen jól felvezetve. A mű lezárása ennek ellenére izgalmas és kérdéseket hagy a nézőben.

Véleményem szerint az Advent Calendar egy kihagyott ziccer – igazán remek film lehetett volna, ha a készítők nem akarják az egész filmen keresztül ködösíteni a naptár működését. Az alkotás alapkoncepciója jó, az atmoszférája hangulatos, azonban a cselekményvezetés a mű közepétől kezdve inkább csak keszekusza. Ha az alkotás egy fokkal kevesebbet foglalkozik Eva-val és egy picivel többet a naptárral, egy sokkal emlékezetesebb horror is lehetett volna belőle.

Értékelés: 6/10

Kiknek ajánljuk: az eurohorrorok kedvelőinek, és azoknak, akik hiányolják a nyomasztó hangulatot a karácsonyból.

Boldog karácsonyt kívánunk!

Kele-man

Be the first to comment on "The Advent Calendar ((Le calendrier)) (2021)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.