Tade Thompson: Molly Southbourne öröksége (2023)

Az előző kisregény fináléját túlélő mollyk békésen, a világtól távol próbálnak meg boldogulni, azonban egy Myke nevű ismeretlenségbe burkolózó ügynök nem hagyja annyiban: az utolsó szálig likvidálni akarja őket. Tade Thompson Molly-trilógiáját lezáró darabban Tamara és klónjai szintén visszatérnek, és múltbeli naplórészletek segítségével a korai idők rejtélyére is válaszokat kapunk.

A Molly Southbourne ciklus (vagy immáron trilógia) utolsó kötete szellős margóval és tizennyolc fejezetével egy nyúlfarknyival hosszabb, mint elődei, ám nincs semmi meglepetés. Ugyanabban a letisztult, könnyen olvasható, rövid és egyszerű mondatokkal operáló stílusban íródott; két óra alatt bőven végiglapozható. Míg az első kötetet friss és újszerű ötlete nyomán inkább a horrorisztikus misztikum uralta, véres képsorokkal gazdagon átitatva, addig a második kötetre már a thrillerszerűség volt jellemző. Ez a harmadik felvonás pedig amolyan lassan építkező, és egyben keretet biztosító akció-orientált izgalmakat tartogat számunkra.

A mollyk a történetben nem feltétlenül jelennek meg főszereplőként, a fókusz ezúttal inkább az ismeretlen Myke karakterére helyeződik, akiről lassanként lehull a lepel, megismerhetjük személyét. Ezzel együtt pedig a kötet végén a Molly Southbourne saga eddigi homályos foltjaira is fény derül. Mondhatjuk, hogy a nemzetközi kör bezárul.

Bár szórakoztató olvasmány, én ezt a darabot érzem a három közül a leggyengébbnek. Molly Southbourne koncepciójából eredő weird és egyben véres ötleteket úgy vélem, hogy az előző kettőben már mind ellőtték, ez a harmadik csupán a szálak végleges elvarrása miatt, illetve néhány múltbeli részlet magyarázata okán születhetett meg. Aki kedvelte az előző részeket, annak mindenképpen ajánlom a komplett lezáráshoz, aki pedig csak most kezdene bele, annak azt javaslom, hogy inkább az első résszel kezdje, ugyanis a cselekménybe ágyazott kisebb összefoglalókkal sem fogja tudja megérteni az egészet, pláne nem felvenni a fonalat.

A könyvért külön köszönet az Agave kiadónak, akiktől ITT lehet megrendelni a regényt! 

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Tade Thompson: Molly Southbourne öröksége (2023)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.