Könyvek (és képregények) 2022-ből, amiket el kell olvasnod!

A koronavírustól megtépázott világunkban örvendetes hír, hogy a papír árának emelkedése ellenére is szép számmal jelentek meg könyvek és képregények a magyar piacon. A már hagyományos filmes toplistánk mellett az előző évekhez hasonlóan ezúttal is összegyűjtöttük Nektek, hogy melyek voltak 2022 legjobb, legszórakoztatóbb vagy éppen szimplán a legkiemelkedőbb horror, thriller, weird és természetesen tudományos-fantasztikus zsánerben alkotott kötetei, antológiái és képregényei. Mindenkinek további jó olvasgatást kívánunk!

Stephen King: Később KRITIKA

Stephen King legújabb művében egy különleges képességekkel rendelkező – nevezzük nevén: halottak látó – kissrác felnövéstörténetét követhetjük nyomon, megannyi drámai eseménnyel spékelve. A Colorado Kid és a Joyland után a Hard Case Crime sorozatban harmadikként megjelent kisregény egy természetfeletti jegyében elbeszélt, rendkívül személyes vallomás.

Joe Hill – Fekete telefon KRITIKA

Az eredetileg 2005-ben kiadott 20th Century Ghosts címre keresztelt, rangos díjakat (Bram Stoker, British Fantasy) bezsebelt kiadványban található írásokban a félelemkeltés fenyegető műfaját gyakran váltja fel bizarr természetfeletti, dark fantasy vagy éppen weird tónus, esetleg éppen a szürrealitás határát súroló elemek tűnnek fel, miközben húsba maró realitással festi meg szereplőink hétköznapi sorsában húzódó drámáit, életútjuk bemutatásával.

Adrian Tchaikovsky: A Föld szilánkjai KRITIKA

A Föld szilánkjai egy ízig vérig kalandos űropera, a szokásos Tchaikovsky minőségben. A távoli jövőben az emberiség űrbéli terjeszkedését egy ismeretlen fenyegetés szakítja félbe, rögtön a Föld elpusztításával kezdve. Évtizedekig tartó háború után végül győzött az emberi faj, lassan minden visszatér a régi kerékvágásba. Ám egy maréknyi roncsvadász olyasmire bukkan ami ismét felkavarhatja az álló vizet.

Veres Attila: A valóság helyreállítása KRITIKA

A valóság helyreállítása című igencsak jó borítóval ellátott kötet, 14 történetet foglal magában. Ezek közül némelyiket már más antológiákban is olvashattunk, de vannak köztük természetesen új művek is. A felhozatal változatosságára és kliséktől való mentességére ismét nem lehet panasz, hisz lesz itt járványként terjedő démoni megszállás, különös vidéki hagyomány, egy üzletkötő földöntúli megbízatása, és egy új isten születése is, de persze mindez csak a jéghegy csúcsa.

Jon Padgett: A hasbeszélés titka KRITIKA

Akik rendszeresen követik partnerünk, a TBA Könyvek limitált kiadványait, azok tudhatják, milyen látványos fejlődésen esett át az undergroundból indult hazai weird fiction kiadás az utóbbi évek során. Padgett kötete az eredeti kiadáshoz hasonlóan ajánlott a weird és a horror irodalom minden rajongójának, a magyar kiadás pedig kihagyhatatlan a hazai olvasóknak, illetve íróknak. A mitológiaépítése, illetve a novellaciklus szervezése ugyanis úgy vélem, elég inspirálóan hathat alkotói folyamatokra.

Böszörményi Márton: Infected Monstrum KRITIKA

Senki nem tudta, honnan jöttek. Egy nyári éjszakán tucatnyi fekete kocsival áthajtottak a városon, és letáboroztak a Cirkusz-völgyben. Eddig ismeretlen, Takoyagi márkájú mobiltelefonokat árultak, amelyeken volt egy játék, az Infected Monstrum. Le kell vele fényképezni a másikat, majd ahogy az abból készült avatárral játszik az ember, az eredeti személy egyre inkább gyengül, satnyul, haldoklik. Böszörményi Márton két évvel a debütáló kötete után egy újabb ígéretes weird regénnyel jelentkezett.

Mariana Enríquez: Ágyban dohányozni veszélyes  KRITIKA

Mariana Enríquez gördülékenyen megírt novelláiban modern korunk metszően valóságos karakterei és problémáik jelennek meg, finoman átszőve bizonyos misztikus elemekkel, nem riadva vissza a horror jellegzetes kelléktárának használatától sem. Olvasmányos, kellően sejtelmes, szórakoztató, mindamellett elgondolkodtató – ha tehát fogékonyak vagytok a természetfeletti elemekkel bíró szépirodalmi kísérletekre, akkor maximálisan tudom ajánlani.

Szemethy Orsi: A sikoltó – Rémnovellák KRITIKA

Kis túlzással akár szociológiai tanulmányként, szatirikus társadalomkritikaként is funkcionáló meghökkentő mesék ezek, amelyek olyan hétköznapi élettől megfáradt vagy egyszerűen csak azt valahogy túlélni próbáló egyéneket (vagy közösséget) mutat be, akik hirtelen szembe találják magukat a megmagyarázhatatlannal, ismeretlennel – boszorkányság, antropomorf átváltozás, bolyongó halott lelkek és így tovább. Népi hiedelmek, babonák keverednek a modern civilizáció közegével, ötletes és néhol elgondolkodtató olvasmányokat hozva létre.

ANTOLÓGIA

Egyem a szíved (szerk. Fülöp József) KRITIKA

Kalandozások a német nyelvű irodalom rémpanoptikumában alcímmel bíró kötet mindenképpen egy hiánypótló kiadványnak minősül, ugyanis eddig még nem igazán gyűjtötték össze a szóban forgó nyelvterület kiválóságait. A kiadványban harminc szerző negyvenegy a német romantika gyökereiből táplálkozó fantasztikus, misztikus, meghökkentő vagy éppen természetfeletti történetét olvashatjuk.

Elhagyott part (szerk. Blake Crouch) KRITIKA

2019-ben az Amazon felkérte Blake Crouchot, hogy állítson össze egy hat történetből álló sci-fi antológiát az Original Stories-sorozatuk keretében. Crouch ennek alkalmából írta meg Elhagyott part című kisregényét, valamint e mellett bemutat egy-egy izgalmas novellát a műfaj elmúlt időszakának legismertebb szerzőitől.

KÉPREGÉNY

Coven (szerk. Ghyczy Csongor) KRITIKA

5Panels nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy a képregényekért rajongó hazai közönséget meglepje ezzel a boszorkányokat és a köréjük szőtt mitológiát központi elemként kezelő, majdnem háromszáz oldalas antológiával. A rendkívül igényes kialakítású kiadványban tizenhét, különféle magyar szerzőktől származó hosszabb-rövidebb történetet olvashatunk, mely kiváló választás lehet borongós őszi estékre vagy éppen pont Halloweenre.

Rémképmesék (szerk. Nagy Marci, Molnár Gábor, Szebeni Péter) KRITIKA

A 2010-ben alakult kiadó a rendkívül színesre és szórakoztatóra sikerült boszorkányos antológiája után most a különféle rémségek és szörnyű entitások világát hozza el számunkra. A 5Panels ebben a horror műfaja felé kacsingató kiadványában átvezető spotok mellett tizenegy magyar alkotó különféle stílusban készített, szörnyekhez kapcsolódó többnyire humoros vagy drámaian életszagú történetét olvashatjuk. Legyen szó kísértetekről, szirénekről vagy éppen laboratóriumból szökött lényről, de rémálmokban születő entitások és ágy alatti rémségek is felbukkannak.

Charles Burns – Fekete lyuk KRITIKA

Charles Burns hetvenes évek Amerikájában játszódó fekete-fehér graphic noveljében középiskolás tinédzserek a bulik, drogok és vad szex triumvirátusában élik hétköznapi életüket. Ám eközben egy olyan újfajta bizarr vírus fertőzi meg őket, amelynek hatására különféle testi elváltozások – esetenként újabb szervek és groteszk kinövések – kezdenek elburjánzani a testükön. Vajon ennek tudatában jobban odafigyelnek majd az életvitelükre vagy a lassú belenyugvás győz, és minden marad az eddigi kerékvágásban?

Locke & Key – Az Aranykor KRITIKA

Bár a három keménytáblás kötetben megjelent dark fantasy Locke & Key saga története véget ért, ám Joe Hill és Gabriel Rodríguez nem adta le végleg a kulcsot: ezúttal a múltba utaztak, hogy bemutassák a Locke-család történetének XX. század elején játszódó egy eddig rejtve maradt fejezetét, melyben az első világháború szörnyűséges pusztítása mellett egy pokolbéli alászállás szintén terítékre kerül, ez utóbbi pedig egy Sandman világában játszódó crossoverben.

Esernyő Akadémia – Mintha szellemet látnál KRITIKA

A nemrég újraindult My Chemical Romance énekes, Gerald Way ezúttal egyik cimboráját (Shaun Simon) hívta meg társszerzőként, hogy az Esernyő Akadémia spinoff-jában (eredeti címen: Tales from Umbrella Academy vol.1.) együtt bontsák ki a széria kétségkívül legszórakoztatóbb karakterének, a halottakkal kommunikálni képes Klaus Hollywoodban történt korai kiruccanását. Mondanom sem kell, ahogy az anyasorozat, úgy ez a hat részből álló kis ego-trip sem szűkölködik szürreális fantazmagóriákban.

P.K.V.H. #1 KRITIKA
P.K.V.H. #2 KRITIKA
P.K.V.H. #3 KRITIKA

A Vad Virágok kiadó a Hellboy-univerzumban játszódó történetének sorát ezúttal a Paranormális Kutató- és Védelmi Hivatal (alias P.K.V.H.) allstar-legénységével folytatja, melyben olyan karaktereket gyűlnek össze, mint a kétéltű Abe Sapien, a pirokinetikus képességekkel bíró Liz Sherman, Roger, a rettentő erejű homunculus vagy a gyakorlatilag test nélkül létező Johann Kraus.

Ha érdekel az előző évek termése, itt tudod elolvasni:

Könyvek (és képregények) 2021-ből, amiket el kell olvasnod!

Könyvek 2020-ból, amiket el kell olvasnod!

Könyvek 2019-ből, amiket el kell olvasnod!

10 könyv 2018-ból, amit el kell olvasnod!

10 könyv 2017-ből, amit el kell olvasnod!

Be the first to comment on "Könyvek (és képregények) 2022-ből, amiket el kell olvasnod!"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.