From – 1. évad (2022-) (Kiút)

Egy erdővel körülvett apró település, valahol Amerika szívében, ahova ha egyszer eljutsz, többé már nem tudsz szabadulni – valahogy így lehetne röviden vázolni a From című Epix (újabban pedig: MGM+) kábelcsatorna vadonatúj misztikus thriller-sorozatát, amelyet horror és sci-fi zsánerekből kanyarintott rejtélyesebbnél-rejtélyesebb cselekménye okán a kritikusok sok helyen már most az új idők Lost-jának kiáltottak ki.

Egy kidőlt fával kezdődik minden. Hőseink egy látszólagos kerülőúton érkeznek a széria helyszínét képező erdőséggel ölelt névtelen településre, valahol Amerika szívében, amely aztán később életük hátralévő részének kezdetét jelenti. Ezt a helyet egyszerűen képtelenség elhagyni: a kivezető út ugyanoda visz vissza, ráadásul ez még mind semmi. Ugyanis éjjelente különféle emberszerű vérszomjas lények bukkannak fel, akik mindenféle ravasz módon próbálnak rávenni, hogy az ablakon keresztül hívd be őket a házba. Egy ideig megvéd a misztikus kőből faragott talizmán, ám a település rejtélyei egyre csak fokozódnak…

Ha a bevezetőben írt első mondatot nézzük, legtöbbünknek talán a Blake Crouch fejéből kipattant Wayward Pines felemásra sikerült regényadaptáció juthat eszébe először, de minimum egy Stephen King-féle kisvárosi horror-agymenés, ám szerencsére egyik állítás sem tartja magát. Bár a fenyegetően emberszerű lények valóban hajaznak valamiféle fura vámpírhordára.

Szereplőgárdájában semmi új nincs a nap alatt; jellemzően olyan százszor átrágott sztereotípiákat találunk, mint a szétesőben lévő egykor boldog (gyermekét elvesztő) család, lázadó tinédzser, egymásért epekedő hippi-pár, leszbikus nővérke iránt plátói szerelmet tápláló seriffhelyettes, kíváncsi kisfiú, arrogáns IT-ficsúr és felfedezéseit magának megtartó öreg csodabogár stb. Ezek a karakterek hellyel-közzel működnek is, már amennyiben nem akarjuk az átlagos mélységnél jobban megismerni őket, merthogy nincs rá annyi időnk. Egyedül az afro-amerikai ex-katona és jelenlegi seriff figuráját nem éreztem elég karizmatikusnak és erősnek a szerepében, mintha egy érzelmekre fogékony jazz-zenész próbálna helyt állni a város vezetőjeként.

Ami a központi rejtélyt, vagyis a települést magát illeti, szerintem senkit nem fogok azzal meglepni, hogy az első évadban nem derül majd ki, hogy mi ez egyáltalán, vagy miért kerültek oda a szereplők, és hogyan tudnának onnan szabadulni. Vagy, hogy kik ezek az egyébként eléggé félelmetesen kinéző, és horrorfilmeket idézően igényes vérengzést maguk után hagyó entitások. Helyette még több misztikus dolgot kapunk az arcunkba, néha egy-egy flashback-jelenet formájában, leginkább viszont jelen idejű történések okán, ám ezeket itt és most nem szeretném ecsetelni, bármennyire csábító is lenne. Legyen elég annyi, hogy a megmagyarázhatatlan, természetfeletti események egyre sokasodnak, szereplőink pedig a kétségbeesés, valamint az érzelmeik által vezérelt pillanatnyi jó döntéseik okán egyre fogyatkoznak. (Az nekem mondjuk kicsit vicces, hogy az első rész előtt majdnem száz napig bírták emberveszteség nélkül, utána pedig mindegyik részben minimum vesztenek egy-két, de inkább több lakost.)

Akadnak benne sután vagy leginkább nem egészen elmagyarázott tényezők, és kicsit megmosolyogtatónak hat a városka jelenetről-jelenetre, részről-részre változó (vizuálisan mutatott) létszáma, de hirtelen nem tudnék olyan égető vagy hatalmas hibát említeni, ami miatt élvezhetetlen vagy legalábbis bugyuta és olcsó lenne. Technikailag (képek, vágások, vizuál fx) teljesen rendben találtam, gyermekrajzos-zenés főcíme pedig szintén klassz.

Az első évadot képező tíz rész után nekem speciel csak nőtt a kíváncsisággal vegyes érdeklődésem a széria iránt, így aztán semmiféle rossz szájízt nem hagyott maga után a kezdő etap. Soha rosszabbat. Főleg a misztikus és/vagy természetfeletti, thriller műfajok iránt érdeklődő sorozatfüggőknek tudnám elsősorban ajánlani, de a lakosságilag könnyített sci-fi/horror iránt érzékenyek is tehetnek vele próbát, hátha bejön. Szerencsére nézettsége okán a csatorna fejesei is megszavazták neki a bizalmat, így április végén már elkezdik sugározni a From második évadját.

Értékelés: 8/10

eyescream

1 Comment on "From – 1. évad (2022-) (Kiút)"

  1. A képen szereplő fekete színész nem volt a Lostban is?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.