Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre (2023) (Junji Ito hátborzongató japán meséi)

Ahogy az utóbbi időben számos példa bizonyítja, a Netflix egyre inkább nyit az ázsiai régióban készült művek felé. A címben nevezett szériában ezúttal a horror-manga egyik távol-keleti mesterének, a japán Ito Junjinak a hátborzongató és bizarr történeteit hozza el nekünk egy gyorsan darálható, rövid és animált formában.

A csupán tizenkét epizódból álló első évad (nagyon remélem, hogy lesz folytatás!) részenként jellemzően egy vagy két rövidebb, ám annál inkább különös, hátborzongató, abszurd, furcsa, misztikus és/vagy egyenesen morbid történetet mutat be, amelyek a Junji Ito nevű híres rajzoló képregényei alapján készültek. Sajnos az animáció minősége helyenként bőven hagy maga után kívánnivalót, viszont ha ezen sikerül túllendülünk, akkor egészen bizarr és groteszk sztorikat nézhetünk végig.

Rejtélyes alagút, amelyben misztikus lények lakoznak. Fagylalttá változó gyerekek. Álomvilágból támadó hasonmás. Lassanként az egész bérleményt eluraló penész. Emberek egymásra épülő különféle belső rétegei. Elhunyt lány bosszúálló hajzata. Különös szekták, kísértő sikátor, fej nélküli szobrok és szellemdada… na és persze a hozzájuk kapcsolódó rejtélyes esetek. Ezek mind-mind megtalálhatóak ebben a színes kis anime-antológiában.

Én kimondottan kedveltem a sírkövekké változott emberek koncepcióját, de a legemlékezetesebb rémületet mégis a Lógó lufi cím rész okozta. Ebben a szürreális és morbid epizódban hatalmas lufikra emlékeztető fejek jelennek meg a város felett, és ravasz módon egy kötélhurokkal cserkészik be leendő áldozataikat. Egy pillanat alatt elkapnak, és ilyenkor a tested is a fejjel együtt fog lebegni az égen. Megmagyarázhatatlan eseményünk igazi drámáját viszont az adja, hogy ezeket az óriásfejeket távol tartani nem lehet, ám elpusztítani sem, mert akkor nekünk is végünk. Csak csendben várni a házunkba zárkózva, és várni a véget.

Nos tehát, ha sikerült felkeltenem a figyelmet, akkor csapjatok le erre az átlagosan alig több mint 20-25 perces egyéni látásmóddal bíró, különös és abszurd, misztikumra kiélezett eseteket felvonultató mozaikokból álló gyűjteményre. Bár Ito Junji művei között akad néhány kevéssé sikerült vagy éppen gyengébb szegmens is, összességében nálam jól teljesített. Ha többségében nem is kapunk kielégítő lezárást vagy konkrét befejezést, esetenként pedig a rejtély megoldása kimondottan minket késztet(het) továbbgondolásra, én jó szívvel tudom ajánlani a távol-keleti misztikum és hátborzongató, bizarr dolgokra nyitott nézőknek.

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre (2023) (Junji Ito hátborzongató japán meséi)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.